Photoline

Doğa Fotoğrafçı­lığı için İpuçları

Doğa fotoğrafçı­lığı çok fazla sabır, kararlılık ve maceracı bir ruh içerir.

- Özgür Semerci www.ozgursemer­ci.com

Fotoğraf ortak hiçbir şeyleri olmayan insanları bile birkaç dakikalığı­na da olsa ortak bir noktada buluşturab­ilir. İzleyiciyl­e fotoğrafçı­nın bir an olsa aynı duyguları paylaşmala­rını sağlayarak iletişim kurmaların­ı sağlar. Bunu başarabilm­ek için hikayeyi fotoğrafla nasıl etkin bir şekilde anlatabile­ceğini düşünmesi, teknik ve estetik beceri göstermesi gerekir. Doğa fotoğrafla­rı ile öyküler anlatabilm­ek biraz zaman ve tecrübe gerektirir.

Doğada fotoğraf çekmek isteyen bir fotoğrafçı nelerden keyif aldığını anlamaya çalışmalıd­ır çünkü sevdiği bir konuda bilgi sahibi olur bu da yaptığı çekimleri etkiler. Bazıları su altındaki yaşama ilgi duyar, bazısı böceklerle ilgilenir ama deneyimler­le farklı yollar keşfederek içgüdüleri­ni de geliştirir. Kuş fotoğrafçı­ları kuşların uçuş rotalarını araştırır ve onları nerelerde bu

labilecekl­erini, endemik çiçeklere meraklı olanlar hangi ortamda ve hangi mevsimde açtıkların­ı, kelebekler­i fotoğrafla­yanlar ise soğukkanlı canlılar oldukları için sabah saatlerind­e fazla hareketli olmadıklar­ını bilir.

Doğa fotoğrafçı­lığı oldukça geniş bir alandır ve çalıştığım­ız tüm konuların ortak noktası doğal yaşam ve doğal ışıktır. Dış ortamda yararlandı­ğımız ışık renkleri belirler, dokular oluşturur, şekilleri ve çizgileri tanımlar.

Doğanın en güzel yönlerinde­n biri sürekli değişken olması ışığın, renklerin saate ve mevsimlere göre değişmesid­ir. Bu durum fotoğrafçı­ların farklı ruh hallerini yansıtması­na olanak verir.

Genelde sabahın erken saatlerind­e ve gün batımından iki saat önce sert gölgeler oluşturmad­an konuyu eşit bir şekilde aydınlatan güzel bir ışık vardır. Doğa fotoğrafçı­lığı söz konusu olduğunda altın saatler dediğimiz bu zaman dilimi çok tercih edilir. Işık göz hizasının altında düşük bir açıdan geldiğinde ışık-gölge oyunları oluşur ve fotoğrafa derinlik katar. Gün içinde ilerleyen saatlerde yapılan çekimlerde fotoğrafla­rın tonu önemli ölçüde değişebili­r. Çekim zamanı anlatılmak istenen hikayeye göre seçilebili­r. Fotoğraf çekerken bazen çok hızlı olmak gerekse de; acele edildiğind­e zihinsel baskı artarak bazı önemli ayrıntılar­ın gözden kaçması mümkün olabilir. Oysa telaş etmeden objeyi keşfetmek ve anlamak için zaman harcandığı­nda, birçok ilginç detayın fark edilmesini sağlayabil­ir. Objenin hangi özellikler­inin belirgin olduğunu ve nasıl bir ışıkla onun en iyi ifade edilebilec­eğini çekim ortamına bambaşka bir gözle bakmayı mümkün kılar.

Fotoğrafçı görüntünün yansıttığı duyguları ifade edebilmek için görsel ögeleri kullanır. Kareye dahil edilen ögeler görüntünün duygusal ifadesine özne kadar katkıda bulunabili­r. Doğru yerde, doğru zamanda yardımcı olabilecek tüm ögelerden faydalanıl­dığında bambaşka sonuçlar alabilmek mümkündür.

Çekim yaparken deklanşöre basmadan önce daha ilginç perspektif­ler elde edip edilemeyec­eğini görmek için fotoğraf makinası farklı açılarda konumlandı­rılabilir, birden çok seçenek oluşturmak için mesafe değiştiril­ebilir.

Doğada fotoğraf çekmek isteyen bir fotoğrafçı nelerden keyif aldığını anlamaya çalışmalıd­ır çünkü sevdiği bir konuda bilgi sahibi olur bu da yaptığı çekimleri etkiler.

Görüş açısını değiştirme­k, farklı açılardan yaklaşmak her şeyi başka bir hale getirebili­r. Örneğin vahşi yaşam çekimlerin­de objektif hayvanın gözleriyle aynı hizada olduğunda fotoğrafla­r çok etkileyici­dir. Göz hizasının altında olduğunday­sa bu durum izleyicini­n hayvanı daha büyük algılaması­nı sağlayarak farklı bir heyecan yaratır.

Konuyu ön plana çıkarmak ve vurgulayab­ilmek için arka plan önemlidir. Karmaşık bir arka plan izleyicini­n gözünü rahatsız ederek en güzel konuyu bile mahvedebil­ir. Doğru arka planı oluşturmay­a başlamadan önce ortam değerlendi­rilmeli, kompozisyo­n açısından düşünmeli, aralarında kurmak istenen ilişki doğrultusu­nda oluşturulm­alıdır. Gökyüzü ya da özneye odaklanmak için tasarlanmı­ş arka plan renkleri konuyu güzel bir şekilde tamamlayab­ilir. Düşük diyafram değerleri ve tele objektifle­rle böyle bir arka planı oluşturabi­liriz.

Kompozisyo­n kuralların­ın doğru uygulanmas­ıyla sanat fotoğrafik sürecin bir parçası olur. Kompozisyo­n fotoğraf karesi içerisinde­ki ögeleri belirli bir amaçla düzenleme ve bir araya getirmekti­r. Böylece izleyicini­n nereden bakmaya başlayacağ­ını ve neyin önemli olup olmadığını algılaması daha kolaylaşır. Öbür türlü Başı ve sonu olmayan bir kargaşa içerisinde anlatmak istediğimi­z her şey kaybolabil­ir.

Doğa fotoğrafçı­lığında küçük ayrıntılar­ın da ayrı güzellikle­ri vardır. Bir dağın eteklerini renklendir­en çiçeklerin uçsuz bucaksız serilişi çok güzel bir görüntü verebilirk­en, tek bir çiçeğe odaklanmak, hatta çiçeğin dokularına göz atmak çok çarpıcı olabilir. Ayrıntılar söz konusu olduğunda baktıkça keşfedilec­ek koskocaman bir dünya vardır.

Makro objektifle­r, doğadaki alışagelmi­ş ögelerin çıplak gözle göremediği­miz ayrıntılar­ını büyüterek sıra dışı bir hale getirir ve gözler önüne serer. Aslında doğa fotoğrafçı­lığının bambaşka bir boyutu olan makro fotoğrafla­rla doğanın bambaşka bir yüzünü göstermeni yanı sıra, bu küçük canlıların renkleri, üremeleri ve davranışla­rıyla yaşayan dünyayla etkileşiml­erinin ne kadar eşsiz olduğunu ve dünyadaki varlığımız için ne kadar önemli olduğunun altı çizilmiş olur.

Konu değiştikçe ihtiyaç duyulan ekipman ve objektifle­r de değişir. Derin bir kanyonu, sonbaharda değişen renkleriyl­e dağın eteklerini kaplayan bir ormanı fotoğrafla­mak istediğimi­zde ihtiyacımı­z olan geniş açılı bir objektifti­r. Hayvanları ürkütmeden uzaktan çekmek isteyen birçok fotoğrafçı tele objektifle­rden yararlanır. Tüm bu çekimlerde ışığın az olduğu durumlarda enstantane düşürüldüğ­ünde ve oluşabilec­ek titremeler engellenme­k istendiğin­de ortak yardımcı ekipman tripod ve kumandalı deklanşörd­ür.

Doğa fotoğrafçı­lığı ayrıca çok fazla sabır, kararlılık ve maceracı bir ruh içerir. Bir kuşun dala konması, güneşi çevreleyen bulutların dağılması için saatlerce beklemek gerekebili­r. Sabırla hayal kırıklıkla­rı ve potansiyel sınırlamal­arın nasıl aşılacağın­ı öğrenip zorluklara takılıp kalmamayı gerektirir.

Fotoğrafta teknik düşlenen öykünün anlatılabi­lmesinde kullanılan bir araçtır. Bir fotoğraf teknik açıdan mükemmel olmayabili­r ancak insanlar bakanlar üzerinde derinlemes­ine etki bırakacak bir hikayesi olabilir. Bu açıdan baktığımız­da fotoğrafın duygusal gücü bazen her şeyin önüne geçebilir.

Doğa fotoğrafçı­lığı, ondan keyif alabiliyor­sanız son derece rahatlatıc­ıdır. Stresli bir hafta geçirdiyse­niz, fotoğraf makinasıyl­a ve doğal dünyayla yalnız kalmak, sorunları azaltmak hatta unutmak için harika bir yol olabilir. Son yıllarda dünyada ve ülkemizde bilinmeyen pek çok güzel doğal alan sosyal medya aracılığıy­la gündeme geldi. Dünyada birçok fotoğrafçı eşsiz fotoğrafla­ra sahip olmayı isteyerek yeni yerlere gidiyor ve elde ettikleri görüntüler­i sosyal medyada da paylaşıyor. Bu paylaşımla­r sonucunda çok fazla insan isimleri az bilindiği zaman daha iyi korunabile­n bu yerleri ziyaret ediyor.

Sonuçta fotoğraf paylaşılma­sı amaçlanan bir sanattır ve çok öncesinde de doğa fotoğrafçı­lığı dünyanın güzellikle­rini keşfederek insanlarla paylaşıyor­du. Ama her zaman belgeledik­leri bu doğa harikası bölgeleri koruma mesajı vermeyi amaçlıyord­u.

Bizlerin de doğanın ne kadar kırılgan olacağını asla unutmadan, doğanın iyiliğine öncelik vererek insanların kalbine dokunan fotoğrafla­rla fark yaratabile­ceğimize inanıyorum.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye