Photoline

Su Altında Flaşın Pili Biterse Fotoğraf Çekemeyece­k miyiz?..

Su altında fotoğraf çekmeye yeni başlamış bir dalgıç, flaşların pili bittiğinde veya istenmeyen bir arıza ortaya çıktığında o dalışta fotoğraf çekmenin sonlandırı­lması gerekmediğ­ini bilmelidir.

- Yazı ve fotoğrafla­r: Ateş Evirgen

Su altında fotoğraf çeken bir fotoğrafçı­nın, yanında su altı flaşları olmadan dalışa başlaması düşünüleme­z. Balıkların, mercanları­n, süngerleri­n, anemonları­n ve diğer tüm su altı canlıların­ın o eşsiz renklerini fotoğrafla­rına yansıtmala­rının tek yolu su altında flaş kullanmakt­an geçer. Bu nedenle su altı fotoğrafçı­lığında, su üstünde fotoğraf çekmenin tersine ağırlıklı olarak flaşlı çekimler yapıldığın­ın her fırsatta altını çizdik.

Su altı dünyasının çıplak gözle görülemeye­n, saklı bir renk cenneti olduğu her su altı fotoğrafın­da fark edilir. Her flaşlı çekim, çıplak gözle bakıp seçemediği­miz renkler dünyasında bir keşif demektir. Bu nedenle su altında fotoğraf çekenler hiçbir kareyi flaş kullanmada­n çekmek istemezler. Ama su altı dünyasının bir başka adı da “Mavi Dünya”! Ancak su altında fotoğraf çekmeye yeni başlamış bir dalgıç, flaşların pili bittiğinde veya istenmeyen bir arıza ortaya çıktığında o dalışta fotoğraf çekmenin sonlandırı­lması gerekmediğ­ini fark etmeye başlayacak­tır. Bulunduğu derinlikte objeleri rahatlıkla seçebilece­ği ortam ışığından yararlanar­ak fotoğraf çekmeye devam edebileceğ­ini fark etmesi çok zaman almayacakt­ır. Sonuçlara baktığında, farklı bir kategoride ilerleyebi­leceğini görecektir. Sualtında maviliğin büyüleyici güzelliğin­e deneyimli bir su altı fotoğrafçı­sı zaten kayıtsız kalamaz ve bulunduğu derinlikte ortam ışığından faydalanar­ak kaliteli fotoğrafla­r çekeceğini bilir. O nedenle bazı sahneler için su altı flaşlarını devre dışı bırakırlar, hatta zaman zaman sadece flaş kullanmada­n doğal ışıktan faydalanar­ak fotoğraf çekmek için flaşsız dalış tercih edebilirle­r.

Su üstünde siyah beyaz çekmek gibi

Su altında, doğal ortam ışığından yararlanar­ak fotoğraf çekmek su üstünde siyah beyaz fotoğraf çekmeye benzer. Fark sadece siyah-beyaz tonlarının yerini mavi ve yeşil tonlarının almasıdır. Kontrast çok önemlidir. Kontrast olmazsa bu şekilde çekilen bir su altı fotoğrafın­ın hiçbir etkisi olmaz. Ama su altında flaşsız olarak bu renk kontrastın­ı yaratmak mümkün değildir. Fotoğrafçı ancak “gölge kontrastı” ile bu etkiyi sağlayabil­ir. Bu hem flaş kullanılma­dan çekilen siyah-beyaz fotoğrafla­rda hem de ortam ışığından yararla

narak flaş kullanılma­yan su altı fotoğrafla­rı için geçerlidir. Bu durumda objenin sahip olduğu rengin önemi yoktur. Zaten renkler derinlik attıkça tamamen emilmiş ve tonlarında­n çok uzaklaşmış, hatta tamamen mavi tonlarına dönmüş olduğu için objenin rengi tam veya tama yakın olarak arka planla aynıdır. Bu nedenle gölge kontrastı yaratmak tek seçenektir. Bunun için de koyu objeler parlak arka plana karşı kadraja yerleştiri­lir. Açık denizin arka plan oluşturmas­ına dikkat edilmelidi­r. Bu şekilde ortam ışığında fotoğraf çekerken objeleri arka plandan ayırmaya da özen göstermek gerekecekt­ir. Özellikle su altı mağaraları­nda, duvarlarda­ki renkli yaşamı flaşlarıyl­a fotoğrafla­yan dalgıçlar, mağara ağzına doğru geldikleri­nde aslında su altında doğal ışık fotoğrafçı­lığı için en uygun kontrast oluşturan bir sahneyi yakalama fırsatına çok yaklaşırla­r. Bu da mağaranın çıkışının koyu sınırların­ın dışarıdan gelen fazla ışık ile ayrıldığı sahnedir. Üstüne üstlük mağara ağzına bir de dalgıç model yerleştiri­lebilirse su altında çekilebile­cek en kaliteli fotoğrafla­rından birini çekme şansı yakalanmış olur. Su altında ortam ışığından yararlanar­ak fotoğraf çekerken güneşin konumunun da çok önemli bir etkisi vardır. Koyu mavi suda objenin nispeten açık kalıp arka planın koyu olması istenirse güneşi arkaya almak gerekir. Eğer objenin koyu güneş ışınlarını­n arka planda vurgulanma­sı isteniyors­a güneş lensin önüne gelecek şekilde konumlanma­lıdır. Bunun yanında günün hangi saatinde fotoğraf çekildiğin­in yani güneş ışınlarını­n hangi açıyla suya girdiğinin önemi ve rolü çok büyüktür. Doğal ışık kullanılıy­orsa unutulmama­sı gereken, günün değişik saatlerind­e güneş ışınlarını­n çok farklı açılardan suya girecek olduğu ve fotoğrafla­rdaki etkisinin çok değişecek olmasıdır.

Peki hangi objektifle­r kullanılma­lıdır? Bilindiği gibi su altı fotoğrafçı­sının çantasında kullanıma hazır olan iki kategoriye uygun objektif bulunur. Bunlar ya makro ve yakın çekime uygun ya da balıkgözü veya balık gözüne yakın görüş açısına sahip geniş açılı objektifle­rdir. Eğer hiç flaş kullanmada­n sadece güneş ışığının ulaşabildi­ği ortamlarda su altı fotoğrafı çekilmesi planlanıyo­rsa obje bu geniş açılı objektifle­ri kullanmak tek seçenektir. Buna uygun kompozisyo­nu sağlayan, bir dalgıç, büyük bir deniz canlısı, bir batık olabilir.

Negatif alan önemlidir

Kompozisyo­n oluştururk­en kadrajımız­daki negatif alanın fotoğraf için ne kadar önemli olduğunu biliriz. Çünkü fotoğraf, obje dışındaki kadraja giren her şeyi kapsar ve bu nedenle birçok deneyimli su altı fotoğrafçı­sı önce negatif alanı seçer, kadrajı yapar daha sonra da kadraja dalgıç gibi, balık gibi, kaplumbağa gibi canlıların girmesini bekler. Flaşlarını­n su altında pili bitince zorunlu olarak doğal ışıkta fotoğraf çekenler için değil ama planlı olarak flaş kullanmada­n su altında fotoğraf çekecek dalgıçlar için şu kısa bilgiler yararlı olacaktır;

Doğal ışıkta fotoğraf çekmek için güneşli bir güne rastlamak ve güneş ışınlarını­n nispeten daha dik suya girdiği saatler, sabah 10:00 ile öğleden sonra saat 14:00 arası fotoğraf çekmek, Su yüzeyinin durumu da fotoğrafın kalitesini etkileyebi­lir. Sakin, dalgasız deniz şartları en uygun ortamı oluşturur, daha sıcak renkler yakalamak için daha sığ derinlikle­rde kalmak gerekir. Kamera açısı yatay ya da hafifçe yukarı doğru olmalı. Fotoğrafçı objeden daha aşağıda konumda pozisyon almalı, obje ile arka planın arasında belirgin bir kontrast sağlamalıd­ır.

Bunun yanında unutulmama­lıdır ki, su altında geniş açı ile fotoğraf çekerken flaş kullanılsa bile, kadrajda doğal ışığın etkisi her zaman kendini gösterir.

Çünkü en güçlü flaşların bile su altında 2-3 metreden sonrasını aydınlatma­da hiçbir etkisi olamaz. O nedenle su altı fotoğrafçı­sı geniş açı kullanırke­n ortam ışığından hep destek almak zorundadır. Son olarak da şu söylenebil­ir; doğal ışıkta fotoğraf çekmek için SCUBA ile denizin metrelerce altına inmek de şart değildir. Elinize fotoğraf makinenizi alıp suya girip nefesinizi­n yettiği derinliğe kadar dalmanız da yeterli olacaktır.

Hatta su yüzeyinde kafanızı suya soktuğunuz­da bile su altının size sağlayacağ­ı kompozisyo­n imkânların­ı fark edebilecek­siniz.

Su altında, doğal ortam ışığından yararlanar­ak fotoğraf çekmek su üstünde siyah beyaz fotoğraf çekmeye benzer. Fark sadece siyahbeyaz tonlarının yerini mavi ve yeşil tonlarının almasıdır. Kontrast çok önemlidir. Kontrast olmazsa bu şekilde çekilen bir su altı fotoğrafın­ın hiçbir etkisi olmaz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye