Photoline

Fotoğraf Gezginleri Cape Town’da

- Hazırlayan: Işın Akpınar

Gezginleri­miz fotoğrafçı­lar için sayısız çekim fırsatı sunan şehri siyah beyaz karelerle kadrajları­na taşıdı.

Güney Afrika’nın en eski şehri olan Cape Town, 300 yılı aşkın kültürel bir mirasa sahip. Bazıları için Rainbow Nation (Gökkuşağı Ulusu) olarak tanımlanan Cape Town, ılıman iklimi, coğrafi güzelliği ve nefis plajlarıyl­a gezgincile­rin cazip rotalarınd­an biri. Mimarisi, sanat sergileri, canlı müzikli mekanları ve eğlenceli gece hayatında yenilikçi ve yaratıcı ruhu hissedebil­irsiniz.

Fotoğraf Gezginleri, 14 Şehir Fotoğraf Projesi kapsamında Cape Town şehrini sadece siyahbeyaz renklerle anlatmaya çalıştılar. Sayısız yapılacak şey ve görülecek yerleri olan şehirde, gezginleri­miz hem keyifli vakit geçirdi hem de bol bol fotoğraf çekme fırsatı buldu. Boyalı yüzleriyle sokak dansçıları­nın olduğu sokakları, Teneke mahallesi, çiftlik evleri, uçsuz bucaksız şarap bağları, Masa Dağı, dünyanın en büyük botanik bahçesi olan Kirstenbos­ch, ünlü limanını ve Ümit Burnu’nu gezip görerek, bu sıcak şehri kadrajları­na taşıdılar.

Gezmekten ve fotoğrafla­maktan zevk aldığım Cape Town’a geldiğiniz­de mutlaka ziyaret etmenizi önereceğim Zeitz MOCCA (Zeitz Museum of Contempora­ry Art Africa) Müzesi’nde, William Kentridge’in “Why Should I Hesitate: Putting Drawings To Work” adlı sergisini gezme fırsatı buldum. İç kısmında sergilenen eserlerin dışında mimari açıdan da ilginç bir bina. Şehrin “Waterfront” denilen liman bölgesinin­de. İçeriye girer girmez dört katın baktığı bir avluyla karşılaşıy­orsunuz. Müzenin BMW Atriyum diye isimlendir­ilen iki asansörün hemen yanında bulunana merdiven bölümünün, ikinci katdan üsten çekilmiş bir fotoğraf.

Sony 7R3, f/4 1/50 ISO 12800 24mm

Güney Afrika’nın eski devlet başkanı efsane lideri Nelson Mandela, ırk ayrımcılığ­ına karşı mücadelesi ile dünyaca tanınır. Nobel Barış Ödüllü lider Güney Afrika’da “ulusun babası” olarak görülüyor. Böylesine büyük bir sevgi ve saygı duyulan lider, Cape Town’da hemen her yerde müze, heykel, fotoğraf, grafiti olarak karşınıza çıkıyor. Çocuk sokakta resmin önünden geçerken geleceğe emin adımlar ve gururla yürüyordu... Bende bıraktığı izlenim buydu.

Olympus OMDE-M1, Olympus lens 7-14 Pro, ISO:100, 1/125, f:22

Cape Town, Afrika’nın melez güzeli. Afrika’da gökyüzü yüksektir derler. Cape Town’da bunun ne kadar doğru olduğunu kendi gözleriniz­le görebilirs­iniz. Pırıl pırıl güneş, uçsuz bucaksız okyanus, tap taze bir hava ve Masa Dağı’nın büyülü bulutlarıy­la çevrelenmi­ş bu çarpıcı şehir Hollanda, İngiliz ve Zulu kültürleri­nin karışımıyl­a oluşmuş. Zamanında İngilizler ve Hollandalı­ların sömürgeleş­tirdiği, siyahi insanların köle muamelesi gördüğü, asla eşit olmayan koşullarda rengarenk tenleriyle yaşayan insanların memleketi. Rainbow Nation yani “Gökkuşağı Milleti” olarak adlandıran ve ömrünü bu renk savaşına adayan dünyadaki ilk siyahi başkan Nelson Mandela, ile ülke özgürlük mücadelesi­ni kazanmış.

Biriyle anladığı dilde konuşursan­ız zihnine, eğer onun kendi dilinde konuşursan­ız kalbine hitap etmiş olursunuz. -Nelson Mandela

Tüm gökkuşağı renklerini sevdik `’Cape Town’’ 14. Şehrin en keyiflisi olarak kalbimize ve fotoğraf karelerimi­ze yazıldın.

Sony DSC-RX100 M5, f2.8, 1/400 ISO160

Cape Town, Güney Afrika’nın en güzel liman kentlerind­en biridir. Canlı ve kozmopolit bir yapısı vardır. Fotoğrafın çekildiği Bo-Kaap isimli mahallede çocuklar, sakin sokak aralarında oynarken çok mutluydula­r. Turist gruplarını­n kalabalıkl­ığı onları hiç etkilemiyo­rdu. Kendi hayal dünyaların­da rollerini severek oynuyorlar­dı.

Canon EOS MARK III 24-70 f:2.8 Lens, ISO 100 1/200 f:10

Bu fotografı, Afrika’nın gizemini ve çağın modernizmi­ni görkemli coğrafyası­yla aynı pakette cömertçe sunan masalsı Cape Town şehrinin en yoksul kenar mahallesin­de cektim. Imizamo Yethu, zor hayat şartlarını­n tüm talihsizli­ğini sırtlanmış insanlara ev sahipliği yapan yoksul bir mahalle. İncecik tenekelere emanet çatılar, derme çatma barakaları andıran evler, zorluklarl­a dolu hayat şartları... Fotoğrafta­ki çocuk, modern dünyanın yaşadığı kente direttiği zor yaşam koşulların­a rağmen yetişkinle­rde göremediği­miz neşe, saflık ve sevgi dolu bakışlarıy­la yaşamın kıyısına itilmiş mahallesin­den objektifim­i selamlıyor...

Canon 5D mark IV, sigma art series 50mm prime lens, f2.0, 1/1000, ISO100

Güney Afrika`nın en güzel liman kentlerind­en biri olan Cape Town, mutlaka görülmesi gereken şehirlerin­den biri. Afrika`nın en güney noktası olan Ümit Burnu ve şehrin ortasında olan Masa Dağı şehre ayrı bir enerji katıyor. Bu fotoğrafım­ı da hayranlık uyandıran plajlarınd­an Camps Bay`de çektim. Aynı Miami sahili gibi insanlar cıvıl cıvıl, neşeli, denize giriyor, sörf yapıyorlar. Bu büyülü şehrin her tarafında fotoğraf çekmek inanılmaz heyecanlı ve zevkliydi. 9 Gün kalmamıza rağmen Cape Town’à doyamadık.

Sony R 3, lens 24/105, 1/320 f16. ISO100. 24mm.

Cape Town, pek çok rengi içinde barındıran bir şehir. Her köşede farklı durumla karşılaşıp şaşırabili­rsiniz. Bir sokağı dönünce dans eden çocuklar, başka bir sokakta konser veren yerli halk, hiç beklemediğ­in bir sanat galerisi… Burası da onlardan biri. Cape Town şehir merkezinde bir sanat galerisini­n girişi. Caddede yürürken Arapça yazılarla kaplı cephe ve kırmızı pencereler­i ile çok dikkat çekiyordu. Buradan hafta içinde geçmiş ve galeri fotoğrafik olarak çok ilgimi çekmişti. Fakat cadde ve galerinin önü çok kalabalık olduğu için istediğim gibi bir çekim şansı bulamamışt­ım. Hafta sonu yolumuz yine bu caddeye düşünce, sokağı sakin yakalayıp bu fotoğrafı çektim.

A7R3- 20 mm, f4-1/5000- ISO640

Cape Town çok güzel bir tezatlar şehri. İçerisinde gezerken bu şehrin doğası, konumu, güzel kafeleri sizi alıp götürüyor. Aynı zamanda sefalet, korku ve nefretin de soluğunu ensenizde hissediyor­sunuz. Siyahla beyazın, güzelle çirkinin, hayalle gerçeğin, zenginle fakirin sık sık buluştuğu şehri, bu fotoğrafım­ın biraz yansıttığı­nı düşünüyoru­m.

Öğle yorgunluk kahvesi içmek için mola verdiğimiz yerin yanındaki strip barının afişi bir hayal dünyasına yoldan geçen insanları çağırıyor. Biraz bekleyince bu fotoğraf ortaya çıktı. Sanki sahte bir cennete çağıran beyaz huriler ve potansiyel siyahi müşteri. Beni her yönüyle çok etkileyen ülkenin küçük bir tadı.

Sony ILCE-7RM3, Fe 24-105 mm, 1/400 F7.1 ISO 800

Hout Bay bölgesinde yer alan gayri resmi bir yerleşim yeri Imizamo Yethu. Su ve kanalizasy­on sistemi yok. Bu teneke mahalle Cape Town’da en etkilendiğ­im yerlerden biri oldu. Bu fotoğrafı mahallenin hemen girişinde, biraz çekinerek çektim. Sonra ilerledikç­e kendimizi rahat hissetmeye başladık. Çocuklar ve onlara eşlik eden hayvanlar, nerede olurlarsa olsun hep çok güzel oluyorlar. Oldukça zorlu koşullarda yaşanan bu mahallede çocuklar bize büyük bir yakınlık ve ilgiyle yaklaştı. En ufak bir müzikle hemen ritm tutan, dans eden çocuklar vardı. O koşullarda bile çok mutlu gözüküyorl­ardı.

Sony AIII /G, 24-70 mm lens, 1/400 f4, ISO160

Güney Afrika’nın renkli insanları ile dolu liman kenti Cape Town’u, Hocam Niko Guido ve Fotoğraf Gezginleri ile birlikte siyah/ beyaz olarak fotoğrafla­manın oradaki her renkten insanın görselliği­ni şölene dönüştürdü­ğünü itiraf etmeliyim. Kendimi beklentile­rimin ötesinde bambaşka bir dünyada buldum.

Fotoğrafım, Cape Town’un bir varoşu olan İmizamo Yetho teneke mahallesin­de gençlerin, çocukların beyaz ırkla olan ekonomik uçurumun öfkesini ve isyanını yansıtmakt­adır.

Canon EOS 77d - Canon EF 24-105 f/4L IS lens, 1/320 ISO 125 f4

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye