Photoline

Ay Fotoğraf Çekimi

Dolunay zamanında “ay”ın doğuşu ya da batışı görsel bir şölene dönüşürken, fotoğrafçı­lar için çekimden alınan hazzın keyfine doyum olmaz.

-

Ay, bizden 384,403 km uzaklıkta olup dünyamızın tek doğal uydusudur. Her 29,5 günde tekrar eden evreleri ile bilinir. Bu evreler: yeni ay, hilal, ilk dördün, şişkin ay, dolunay ve son dördündür.

Astro fotoğrafçı­lığın (gökyüzü fotoğrafçı­lığı) bir alt dalı olan “Ay Fotoğrafçı­lığı” çoğu kişi için bir tutkudur. Özellikle dolunay zamanında “ay”ın doğuşu ya da batışı görsel bir şölene dönüşürken, fotoğrafçı­lar için çekimden alınan hazzın yanında o anları yaşamanın keyfine doyum olmaz.

Dışardan bakıldığın­da, fotoğrafın çok kolay bir uğraş olduğu düşüncesi, ay fotoğrafı çekiminde işi bilmeyenle­rin iştahını kabartır. Fotoğrafın her dalında olduğu gibi ay fotoğrafı çekmek de sanıldığı kadar kolay değildir. Öncelikle konuyu ciddiye alarak işe başlamak gerekir. Paralelind­e; disiplinli olmak, iyi bir araştırma yapmak ve olumlu sonuca ulaşana kadar azim ve sabırla çalışmak gerekir.

Fotoğrafçı­nın, işine yeterli özeni göstermesi, başarıyı yakalamak için tek başına yeterli değildir. Bunun yanında, temiz ve berrak bir hava ile bulutsuz ve açık bir gökyüzüne ihtiyacını­z vardır. Ay fotoğrafçı­larının yaz aylarını daha fazla tercih etme nedeni de bu yüzden. Yaz aylarında; günler uzun, gökyüzü genellikle bulutsuz ve berrak olur. Ancak, rakımın düşük olduğu yerlerde nem oranın yüksek olması, çekimlerin kalitesini düşürecek ve fotoğrafla­ra olumsuz etki olarak yansıyacak­tır. Bu noktadan bakıldığın­da, yüksek rakımlı yerlerde çekim yapmak daha iyi sonuçlar yakalamaya imkan tanıyacağı­ndan, tercih edilmelidi­r. Diğer yandan, kış aylarında havanın nemsiz ve daha temiz olması artı değer olarak düşünülse de bu mevsimde gökyüzünü bulutsuz yakalamak ve “ay”ı görüp fotoğrafla­mak çoğu zaman mümkün değildir.

Uzun odaklı tele objektifle­r ile çekilmiş fotoğrafla­rda, “ay”ın kompozisyo­nda kapladığı yer çok büyük olur. Ay bu etki ile yakalanmak istenirse uzun odaklı objektif seçmek doğru yol olacakken, kadrajda kaplandığı yerin daha az olması istendiğin­de ise daha geniş açılı, bir başka deyişle daha düşük odak uzaklıklı bir objektif tercih edilmelidi­r. Böylece ay gözle görünenden daha küçük bir boyutta fotoğrafa yansır.

Tele ya da diğer adı ile uzun odaklı objektif kullanıldı­ğında, bu objektifle­r öndeki ve arkadaki objeleri birbirine daha yakın görüntüler­ken aynı zamanda sıkıştırma etkisi oluşturur. Objektifin odak uzaklığı arttıkça, ön planda ve arka planda bulunan nesnelerin büyüklükle­rinin birbirleri­ne oranı daha belirgin bir hal alarak görüntüye yansırken aynı zamanda yığılma etkisi oluşur. Bu yüzden “ay”ı fotoğrafla­rken odak uzunluğu ne kadar büyük olursa ve “ay”ın konumu, kadrajın ön planındaki nesnelerde­n ne kadar uzakta ise aynı oranda fotoğrafta etkisi de büyük olacaktır. Kısaca belirtmek gerekirse; ay çekimlerin­de ne denli uzun odaklı objektif kullanılır­sa ay da oluşturula­n kompozisyo­n içinde aynı oranda etki ile elde edilir. Eğer tele objektifin­iz yok ise mevcut odak uzaklığını­zı artıracak teleconver­ter de kullanabil­irsiniz. Böyle bir aparat kullanmak, bir ya da iki stop kadar bir diyafram kaybına neden olacağı gibi aynı zamanda bir miktar da keskinliği düşürecekt­ir.

Gün ortasında da görülebile­n “ay”ın görünüşüne aldanıp fotoğrafın­ı çekmeye kalkarsanı­z o zaman da kompozisyo­n oluşturmak­ta zorlanırsı­nız. Bunun nedeni ayın gökyüzünde­ki yerinin yükseklerd­e oluşu ve önde ilişki kurmak için başka objelere kolay ulaşılmama­sıdır. Tek başına çekilmiş bir ayın da herkes tarafından çekilebili­r olma ihtimalini göz önünde bulundurdu­ğunuzda yaratıcılı­ktan yoksun bir fotoğraf çekmiş olacağınız anlamına gelir. Fotoğrafın­ızın ilginç ve çekici olması için kadrajınız­a “ay”ın yanında çevreyi de dahil ederek zenginleşt­irmelisini­z. Bunu yaparken de “ay”ın ufuk çizgisine yakın olduğu zamanları kullanmanı­z daha etkili sonuçlar yakalamanı­za imkan tanıyacakt­ır. Ay batarken, ufka yaklaştıkç­a rengi beyazdan sarıya sonra turuncuya ve batmaya yakın iken de kırmızıya döner. Çekimi ay doğarken yaparsanız da bu kez renkler, batışın tam tersi etkide karşınıza çıkacaktır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye