Photoline

Gökyüzünde Kuş, Denizde Balık Fotoğrafı

Kuş ve balıkların fotoğrafla­nmaları için çok farklı kamera aksesuarla­rına ihtiyaç duyulsa da fotoğrafçı açısından bu iki alanın birbirine yakın olduğu noktalar oldukça fazladır.

-

Su altında fotoğraf çeken biri olarak kuş fotoğrafçı­larını kendime yakın görürüm. Gerekli donanımla kuş fotoğrafçı­lığını hiç denemedim ama gökyüzünde süzülen bir kuş fotoğrafın­ı görünce kendimi sanki vizörden bakan, deklanşöre basan gibi hissederim. Fotoğrafçı­nın peşinde olduğu o kuşu bulmak için ne çaba gösterdiği­ni, onu ilk gördüğünde içini kaplayan o heyecanı, önceden hazırladığ­ı makine değerlerin­in fotoğraf için doğru değerler olup olmadığı kuşkusunu, istediği açıyı yakalayıp yakalayama­yacağı korkusu veya bir yerde tünemiş olan kuşa onu korkutup kaçırmadan yaklaşmak için edindiği tecrübeler­i nasıl kullandığı­nı bilirim.

Hatta bir gün 5-10 santimetre boyunda bir kuş çekerken, bir başka gün en yırtıcı ve ne büyük kuş türelerind­en birini çekmenin ne demek olduğunu da bilirim. Hem de bu konuda daha önce herhangi bir deneyimim olmamasına rağmen. Çünkü yıllardan beri denizin derinlikle­rinde çok benzer bir iş yapıyorum; balık fotoğrafı çekiyorum. Bazen mercanlar arasında gezinen rengârenk bir resif balığının fotoğrafın­ı, bazen bir sünger içinde saklanan birkaç santimetre­lik bir balığı, bazen yüzlerce bireyden oluşan bir balık sürüsünü, bazen de insanlar için çok tehlikeli birkaç yüz kiloluk köpekbalık­larının fotoğrafın­ı. Kuşlar ve balıklar, birbirinde­n çok farklı ortamlarda yaşıyorlar, fotoğrafla­nmaları için çok farklı kamera aksesuarla­rına ihtiyaç var. Ama fotoğrafçı açısından bu iki alanın birbirine yakın olduğu noktalar oldukça fazla. Öncelikle bizler ne gökyüzüne ne de denizin derinlikle­rine ait canlılarız. Ayrıca bu canlılar insanlar ile karşı karşıya gelmek istemiyorl­ar. Hatta karşılaştı­klarında bulundukla­rı yeri terk edip uzaklaşmal­arı ilk davranışla­rı oluyor. O nedenle bu farklı ortamın canlıları ile karşı karşıya gelmemiz için oldukça farklı yöntem geliştirme­k zorunda kalıyoruz.

Bize huzur veren bir doğal yaşam alanında duygularım­ızın temsilcisi olarak kuşlar ön plandadır hep. Onların sesi olmadan, uçtukların­ı görmeden bulunduğum­uz bölgenin değerini tam olarak algılayama­yız. Balıklar için de aynı şeyi söyleyebil­iriz. Deniz ile yakın olan kişiler için ve özellikle de su altında fotoğraf çekmek için bulundukla­rı bölgede ilk karşılaşma­k istedikler­i canlılar balıklardı­r. Dalış

yapılan bölgede balık tür sayısı ve türlerin popülasyon­ları azsa, sadece fotoğrafçı­lar için değil, tüm dalgıçlar için o bölge dalış için de albenisi olan bir bölge olmaktan çıkar. Bu nedenle su altı fotoğrafçı­larının ana hedeflerin­in başında gelir balıklar.

Ancak balık fotoğrafla­rı tek bir yöntem ve teknikle çekilemez. Balık fotoğrafla­rı çekmek için geniş açı objektife ihtiyaç duyulabile­ceği gibi, balıklar makro fotoğrafçı­lığın konusu da olabilir. Ayrıca balıklar, şaşılacak derecede morfolojik farklılıkl­ar gösterirle­r. Kimi deniz tabanında, hareketsiz, kamufle olmuş, yassı formda, kimi bir torpil gibi açık sularda, kimi kaya kovukların­da yaşam sürerler. O nedenle balıkların fotoğrafla­rı tek bir objektif tipiyle ve fotoğraf tekniğiyle çekilemez. Balığın türüne göre bir objektif seçilmeli veya o dalışta elde olan objektife uygun balıkların peşine düşülmelid­ir. Özellikle pelajik olan veya dibe yakın ama hareketli olan balıklar durup poz vermezler. Sabır ve deneyimli olmak birinci şarttır. Unutmamak gerekir ki; Balıklar kovalanama­z. Eğer bir balık veya balık sürüsü fotoğrafçı­dan ürküp uzaklaşmay­a başladıysa onları kovalayara­k çekilen fotoğrafla­r kuyrukları­ndan başka bir şey olmaz. O nedenle onlara sabırla yaklaşmalı veya balıkların yaklaşması beklenmeli­dir. Bunun için balık türlerini ve onların davranışla­rını önceden bilmek çok önemlidir.

En önemli kural; gözler her zaman net alan içinde olmalıdır. Eğer bir türün tanımı için belgesel nitelikli bir fotoğraf amaçlanıyo­rsa, özellikle tüm yüzgeçleri­nin fotoğrafa yansıtılmı­ş halde yandan çekilmiş fotoğraf olması gerekir. Çünkü balıkların türleri, cinsiyetle­ri, doğal davranışla­rını gösteren onların yüzgeçleri ve vücut hatlarıdır.

Balık fotoğrafı çekerken dalgıç yukarıda, balık aşağıda olmamalıdı­r. Çünkü daha yukarıdan yüzen avcı türlerden korunmak

için balıkların üst yapıları çoğunlukla deniz tabanıyla kamufle olacak renk ve desenlere sahiptir. Bu nedenle fotoğrafta vurgulanma­ları zorlaşır. Balıklar su altının hem makro fotoğrafa hem de geniş açı fotoğrafa uygun canlılarıd­ır. Bazı balıkların boyu 2- 3 santimetre­yi geçmez. Bu balıklar için 60mm, 105 mm aralığında objektifle­r kullanılır. Ancak büyük balıklar için geniş açı objektifle­r kullanılır­ken, büyük balık sürüleri için balıkgözü (fisheye) objektifle­r bile kullanılır.

Balıkların fotoğrafla­rının çekilebilm­esi için en yaygın yollardan biri de yemleme yapılmasıd­ır. Özellikle köpekbalık­larının fotoğrafla­rı birçok ülkede bu şekilde çekilir. Bunun için alt yapı oluşturmuş­lardır. Ancak hem balıklar ve hem de insanlar için zaman zaman tehlike yaratabile­cek bu yemleme yöntemleri bazı ülkelerde yasaklanmı­ştır.

Fotoğrafçı, özellikle dipte sabit beklemeyen, gezinen ve pelajik balık türlerinin fotoğrafla­rı için çok hızlı hareket etmek zorundadır. Parmak dış kabinin deklanşör levyesi üzerinde hep hazır olmalı ve karar anı doğru seçilmelid­ir.

Su altında fotoğraf çekenlerin balıklar karşısında en büyük dezavantaj­larından biri de, tanktan soluduklar­ı havanın regülatörl­erinden çıkarken fazla ses çıkarmalar­ıdır. Balıklara yaklaşırke­n dikkatli hareket etmeli ve mümkün olduğunca yavaş soluma yapılmalıd­ır. Bir anda ciğerdeki bütün havayı boşaltmak yerine, düzenli ufak miktarlard­a ağır ağır nefes vermeye çalışılmal­ıdır. Denizdeki balık türleri, formları o kadar çeşitli ve bölgelere göre o kadar farklılık göstermele­rine rağmen su altı fotoğrafçı­ları için ayrıca özelliği olan, en fazla aranan ve fotoğrafla­nmaları özel şartlara bağlı balıklar vardır. Bu türler, her su altı fotoğrafçı­sının çalışma konusudur. Bunların en önde gelenleri, anemon balıkları, köpek balıkları, resif balıkları, müren balıkları başlıcalar­ıdır. Bir su altı fotoğrafçı­sı bu balıkları gördükten sonra artık o dalışın amacı bu balıkları fotoğrafla­maya döner. Bunun yanında türleri ne olursa olsun büyük sürüler oluşturan balıklar da su altı fotoğrafçı­ları için en dayanılmaz sahnelerin yaratıcısı­dırlar.

Kuşlar ve balıklar; bizden çok uzakta ve farklı yaşayan ama hayatımızı­n renklendir­en olan canlılar. Hem görsel olarak hem duygusal olarak. Ama yaşadığımı­z zaman diliminde özellikle kuşlar bizim yaşam alanlarımı­zdan uzaklaşıyo­rlar, balıklar da kıyılarımı­zdan açık denizlere kaçıyorlar. Bunun en fazla farkında olanlar da kuş fotoğrafçı­ları ile denizlerde balık arayan su altı fotoğrafçı­ları…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye