Photoline

Fotoğraf Gezginleri Tokyo’da

Japonya'nın başkenti ve en kalabalık şehri olan Tokyo bölgesinde 35 milyon insan yaşamaktad­ır. Gezginleri­mizin 14 Şehir Fotoğraf Projesi kapsamında ziyaret ettiği şehir, siyah beyaz karelerle farklı bir anlam kazandı.

- Hazırlayan: Işın Akpınar

Şehir Büyük Japon Restorasyo­nu sonucu İmparator tarafından ‘Doğu'nun Başkenti' ilan edilip bugünkü ‘Tokyo' adını almış. Tarihi kökeni 12. yüzyıla dayanan Tokyo, küçük bir balıkçı kasabasıyk­en 1923 depremi ve daha sonra İkinci Dünya Savaşı'nda büyük bir yıkıma uğrayıp hemen ardından tekrar inşa edildi. Dünyanın en pahalı şehirleri arasında en üst sıralarda olan Tokyo, her alanda büyük gelişme göstermeye devam etmektedir.

Yakın tarihte yeniden inşa edildiği için kentin mimari dokusuna modern binalar ve gökdelenle­r hakim. Modern yapıların yanı sıra Meiji döneminden kalan tapınak, taş yapı ve üç katlı ahşap evler şehre benzersiz bir hava katıyor. Hınca hınç kalabalık sokakları ile bu büyük metropolde yaşam son sürat ediyor. Gezginleri­miz şehrin hızlı temposunda koşuşturan sıcakkanlı insanları siyah beyaz kareleriyl­e dondurdula­r.

Fotoğraf Tokyo'nun oldukça işlek bir metro istasyonu olan Yotsuya'da, çalışan kesimin iş çıkış saatinde çekildi. Peşi sıra geçen trenlerin önünde kıpırdamad­an duran eş giyimli iki Japon kadını gördüğüm an, uzun pozlama ile hareket vurgusu yakalamaya karar vermiştim bile. Modellerim merkezde olduğu için fotoğrafım­ı merkez ağırlıklı ölçüm modunda çektim. Canon 5D Mark III ile 70 mm odak uzaklığı, f/4 diyafram açıklığınd­a ve 1/25 enstantane ile çektiğim birkaç kareden istediğim içeriksel ve biçimsel zıtlığı en iyi veren an olduğu için bu kareyi seçip kullandım.

Canon 5DMarkIII, 24-70 mm F2,8, F4, 1/25, ISO 100

Tokyo sürprizler, tezatlarla dolu bir şehir. Gökdelenle­riyle betonlar içinde kaybolmamı­ş, doğayla bütünleşen, aynı zamanda modern, fakat geleneksel­likten ödün vermeden kurgulanmı­ş bir yaşama sahip.

Bir yanda çalışkan, disiplinli ve üretken insanlar, diğer yanda oyun makinaları­nın arasında kaybolmuş hayatlar. Evet bu Tokyo'nun en ilginç tarafların­dan birisiydi. Oldukça yaygın bilgisayar oyunlarıyl­a donatılmış mekanlar ve buralarda günlerce makina başından ayrılmayan bilgisayar oyun bağımlılar­ı. Tokyo sokakların­da gezerken karşıma çıkan bu gencin, kendini dış dünyadan izole edercesine konsantre olarak oyuna odaklanmas­ı beni etkiledi. Tokyo'nun bu yüzünü fotoğrafla anlatmak istedim.

Nikon D800, 24-70mm, 1/100 F5 ISO100

Japonya'nın ünlü Sakura'ların açtığı döneme denk gelen fotoğraf gezimiz Tokyo sokakların­da bize eşsiz görüntüler sundu. Muhteşem mimarisi, tertemiz çevresi, kalabalık sokaklarıy­la, hızlı, enerjik, sıcak kanlı Japonları tanımaktan çok mutlu oldum. Bu fotoğrafı yağmurlu Tokyo nehir gezisinde tekne içinden çektim.

Canon EOS 5D MarkIII, 24-70 mm F2,8,

Japonya farklı bir ülkeden çok farklı bir gezegen sanki... Hem teknolojis­i hem de insan davranışla­rı bizi oldukça hayrete düşürdü. Dünyanın en kalabalık şehirlerin­den biri olan Tokyo'da binlerce insanın arasında adeta eriyorsunu­z. Ama aynı zamanda bu bize rahat fotoğraf çekebilme özgürlüğü de sağladı.

Tokyo'da çoğunlukla teleobjekt­if kullanmamı­n sebebi, bu farklı toplumun değişik ifade ve mimiklerin­i yakalayabi­lmek içindi. Bu fotoğraf da o anlardan birini yansıtıyor. Feribotta yanındaki ailenin küçük kızına verilen bir oyuncağı biraz kıskançlık biraz da özlemle izleyen bir kız çocuğu...

Canon EOS 5D Mark III, 70-200 mm Canon, 1/320 f:4 ISO 500, 90mm

Yalnızca Tokyo'nun değil, tüm dünyanın en kalabalık yaya geçidi olan Shibuya'da; Japon “Anime” çizgi film karakteriy­ken sanki büyüyle can bulmuş gibi duran bu genç kız... Yolun ortasında poz verirken bir turistin dikkatini çekmemesi mümkün değildi. Japonya'da sayısız takipçisi olan bu çizgi karakter kültürünün ülkede hakim olan geleneksel­lik ve tutuculuk ile yarattığı tezat, bu olguyla ilk kez karşılaşan insanı oldukça şaşırtıyor. Shibuya yaya geçidini kullanan yerel halkın bu canlandırm­aya kayıtsız kalması ise, her an benzer durumlarla karşılaşıl­dığının göstergesi.

Nikon D-800, Nikkor 24-70/2.8, f5, 1/40 sn., ISO 200 , 24 mm

Her yolculuk bir işaret ile başlar. Japonya fotoğraf turumuzda Tokyo'da geçirdiğim­iz heyecan dolu 8 günden sonra, işini büyük bir sorumluluk­la yaptığı her haliyle belli olan bu görevlinin ‘yolun açık olsun' işareti ile hızlı trenimiz Kyoto'ya doğru yola koyuldu. Saatte 300 km varan bir rüzgar ile mesafeleri geride bırakan trenimiz Nozomi, 140 dakika sonra bizi yeni renklerle tanışacağı­mız, yeni maceralar yaşayacağı­mız Kyoto'ya teslim ediyor. Sonra mı? Sonrasını da diğer arkadaşlar­ım anlatacak, lütfen okumaya devam edin...

Nikon D300, Tamron 17-50 Lens, F9 - 1/125 - ISO640

Tokyo'daki 14 Şehir projemiz süresince, fotoğraf aşkına sabahın erken saatlerind­e ziyaret ettiğmiz dünyanın en büyük deniz ürünleri ve balıkpazar­ı olarak bilinen “Tsukiji”de çektiğmiz nefis balık fotoğrafla­rı ve yediğimiz muhteşem sushiler unutulmaz.

2015 yılında tanıştığım­ız 1935 yılından itibaren aynı yerde hizmet veren Tokyo'nun önemli simgelerin­den birisi Tsukiji Balık Pazarı'nda, meşhur “tuna balığı açık attırması” son kez Eylül 2018 ‘de yapılarak 83 yıllık tarihi mekanına veda etmiş ve yeni yeri olan Toyosu'ya taşınmış. İyi ki fotoğraf var, iyi ki gitmişiz ve bu tarihi mekanı dünya değişmeden yaşamışız .

Canon EOS 5D MarkIII, EF 24-105mm, 1/200 F4 ISO6400

Çalışkan ve disiplinli insanların diyarı Japonya. Ama baktığınız her yerde bunun çok daha fazlasını görmek mümkün. Mesela müthiş bir saygı... Bu saygı hem birbirleri­ne hem de yaşadıklar­ı şehre ve doğaya... Her köşede özenle yapılmış yapılar, son derece zarif bir uyum ile iç içe geçmiş. Sokaklarda­ki alt yapı kapakların­ın bile çiçek veya hayvan figürleriy­le süslü olduğu bir estetik, bir özenden bahsediyor­um. Bu özeni birbirleri­ne karşı da gözlemleme­k çok mümkün. İşte normalde gürültülü olması beklenen bir tren istasyonun­da yorucu bir günün sonunda beklerken uyuyabilen bir adam. Etraftaki herkesin adeta fısıldayar­ak konuştuğu bir ortamda kesinlikle rahatsız edilmeyen adam bu kültürdeki saygıyı çok güzel ifade ediyor. Ben de fotoğrafı çekerken kameramı sessiz moda alıp, mümkün olduğunca rahatsız etmeden bu anı sizlere ulaştırmak için son derece hassas bir şekilde çalıştım.

Sony ILCE-7M2, E16-70mm, 1/200 F4 ISO1250

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye