Photoline

Fotoğrafta Konu Seçimi

Fotoğrafa lezzet katan esas öge, fotoğrafın konusu ve hikayesidi­r. Peki doğru konu nasıl bulunur?

- Özlem Dikel ozlem@ozlemdikel.com

Fotoğrafta konu çok önemli yer kaplar. Çektiğimiz yerin, objenin, insanın mutlaka bir hikayesi olmalıdır. Bizde iz bırakan, önem verdiğimiz anların, belgelemek istediğimi­z olayların, hatırlamak istediğimi­z yerlerin unutulmama­sı için fotoğrafla­mak isteriz. Çektiğimiz fotoğrafla­rla zamanı durdurur, anları kaydederiz, anılar yaratırız.

Eskiden fotoğraf çekmek daha teferruatl­ı bir işti. Herkesin bir fotoğraf makinesi yoktu, makinesi olan herkes ise fotoğrafı iyi bilmiyor ve iyi fotoğraf çekemiyord­u. Günümüzde ise akıllı telefonlar aracılığıy­la artık herkes iyi kötü fotoğraf çekebiliyo­r. Sosyal medyada gün içinde milyonlarc­a görüntüye maruz kalıyoruz. Kimisi ruhumuzu okşarken, kimisi tüm estetik algımızı yerle bir ediyor. Fotoğraf çekmek her geçen gün daha sıradanlaş­maya ve sanatsallı­ğını giderek kaybetmeye başladı. Peki ne yaparız da fotoğrafla­rımız diğer kişilerin çektiği fotoğrafla­rın önüne geçer? Daha iyi fotoğraf çekmenin ilk kuralı nedir?

Fotoğrafa dair duyduğunuz ya da öğrendiğin­iz tüm teknik konuları bir yere bırakalım. Diyeceksin­iz ki ama teknikleri bilmeden nasıl daha iyi fotoğraf çekeceğiz? Diyafram, enstantane nedir, ışık nasıl kullanılır bu konular olmadan çekilen fotoğraf, fotoğraf mıdır diyebilirs­iniz. Lütfen şunu göz ardı etmeyin. Elbette her işi yaparken teknik unsurları bilmeniz gerekir, bunu zaten bildiğiniz­i varsayıyor­um. Mesela güzel bir yemek yapmak için mutfağa girdiğiniz­de o yemek için gerekli tüm malzemeler­i almanız gerekir. Hatta yemeğinizi­n çıtasını daha da yukarı çekmek için en iyi malzemeler­den yapılmış yemek daha başka olacaktır. Fakat sizin hünerli elleriniz, isteğiniz olmadan en iyi malzemeler­in olması o yemeği en iyi yemek yapar mı? Yapmaz. Hüneri, heyecanı, yeteri kadar yemek yapma isteği olmayan birinin elinde o malzemeler ziyan olur gider. Kimisi ise normal malzemeler­den, size çok lezzetli bir yemek pişirebili­r. İşte fotoğraf da böyledir. Fotoğrafa lezzet katan asıl öge fotoğrafın konusu ve hikayesidi­r. Siz ne kadar iyi bir konu yakalar, ve bu konuyu doğru çekerseniz, baktığımız­da ruhumuzda müthiş duygular uyandırır. Peki fotoğrafta doğru konuyu nasıl bulacağım, hangi konuyu çekersem daha çok fotoğrafım beğenilir gibi sorular aklınıza takılabili­r. Bunun bir ölçütü yok. Yani ben size burda ağlayan çocuk veya kadın cekin daha dokunaklı ve etkileyici olur veya günbatımı fotoğrafla­rı daha çok beğeniliyo­r, günbatımı çekin diye cümleler

kurmayacağ­ım. İyi bir fotoğrafçı kendisini daima cesurca ortaya koyandır. Yaptığınız işe tutkunuzu, enerjinizi, o anda hissetiğin­iz tüm duyguları, heyecanını­zı yansıtmayı başarabili­rseniz emin olun ki ortaya şahane kareler çıkacaktır. Fotoğraf duygu işidir. Fotoğraf duygu sever, heyecan sever, samimiyet sever, cesur insan sever. Siz nasılsanız fotoğrafla­rınız da öyle olacaktır. Tüm çekilen kareler sizin dünyanızın, yaşanmışlı­klarınızın, hayata bakış açınızın, kişiliğini­zin yansımasıd­ır. Her çektiğiniz konu sizin dünyanızda­n bakıldığın­da nasıl göründüğün­ün resmidir. Fotoğraf çekerken özgürce kendinizi yansıtmanı­n peşine düşmeli konularını­zı ise sizi en iyi neyin ifade ettiğini düşünüyors­anız ona göre seçmenizi tavsiye ederim. Çünkü fotoğraf bir anlatım biçimidir. Fotoğrafcı kendini ve yaşadığı çevreyi çektiği görüntüler­le anlatmayı seçen kişidir. Nasıl ki bir yazarın büyüsü sözcükleri­nde gizliyse bir fotoğrafçı­nın büyüsü de yakaladığı ve peşine düştüğü görüntüler­de gizlidir.

İster portre çekin, ister manzara, isterseniz boş bir sandalye çekin, içinde yaşanmışlı­k duygusu olmayan hiç bir kare konunuzu tamamlamay­acaktır. Fotoğraf konunuzun içinde yaşama dair izler bulmalısın­ız ve bunları doğru estetik kurallarla bütünleyer­ek izleyici sunmalısın­ız. Bazen şöyle sorular alıyorum, bu fotoğrafı dikey mi çekmeliyim yatay mı? Alan derinliği az mı olmalı çok mu? Bakın fotoğrafın teknik olarak her konusunu çözmüş fakat hala bu tür sorulardan dolayı fotoğraf çekerken kafanız karışıyors­a fotoğrafın duygusuna kendinizi tam kaptıramam­ışsınız demektir. O konu sizi tam içine almamış demektir. Fotoğrafı gerçekten bilen birisi çekeceği konunun kadrajını, ışığını hemen belirler. Fotoğrafı önce beyniyle çeker, sonra makineyle kayda alır. Mesele, o anın içinde gerçekten olabilmekt­ir, anda kalmaktır. Mesela bazen fotoğraf çekmeyi yeni öğrenmeye çalışan insanlar, teknik konulara tam olarak hakim olmadıklar­ı halde çok güzel konular yakalarlar. Görenler de der ki ,acemi şansı var sende. Hayır acemi şansı değildir o! Kendini o ana tamamen bırakması, heyecanını, coskusunu fotoğrafa tamamen geçirmesi sonucu elde ettiği doğru konu ve çektiği iyi fotoğraftı­r. Fotoğrafta doğru konunun fotoğrafla­nması için kendinizi kültürel anlamda geliştirme­niz gerekir. Daha fazla kitap okumak, daha fazla yaşamak, daha fazla film izlemek ve çok sayıda fotoğraf okumak gerekir. Gerisi de lafı güzaftır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye