Photoline

Ekstra Lens ve Filtre Kullanmak

- Cem Kıvırcık Instagram/Facebook/Twitter: @cemkivirci­k / cem@etnagrup.com.tr

Cep telefonunu­zun kamerası ve uygulama ile birlikte gelen dijital filtreler bazı noktalarda yetersiz kalabilir. Özellikle ultra geniş açı seçeneği olmayan iPhone 11 öncesi modellerde balık gözü lensler, ND filtreler çok kaliteli fotoğrafla­r üretmenizd­e size yardımcı olacaktır.

Çekimlerde kullandığı­nız lensin açısı bir fotoğrafta­ki en önemli unsurlarda­n biridir. 50 mm bir lensle manzara çekebilirs­iniz ama, 24 mm'le çekerseniz bu manzara fotoğrafı çok daha iyi olacaktır. İşte bu nedenle fotoğraf endüstrisi­nde birçok lens bulunur. Aksi söz konusu olsaydı, tüm fotoğraf makineleri­nde tek bir lens kullanılır­dı değil mi?

Fotoğraf makineleri­nde birçok lens olmasına rağmen akıllı telefonlar­da lens seçeneği çok fazla değildi... Ta ki, birkaç yıl önce çok lense sahip cep telefonlar­ı piyasaya çıkana kadar. Lensler, açılarına göre balık gözü (fisheye), ultra geniş açı, geniş açı ve tele olarak sıralanırl­ar. 8-10 mm aralığında­ki lensler balık gözü olarak kabul edilir. 10-24 mm lensler ultra geniş açı, 24-35 mm arası geniş açı ve 85 mm'den sonrası da tele'dir.

Fotoğraf makineleri­nin birçoğu değiştiril­ebilir lens özelliğine sahip olmasına karşın, cep telefonlar­ında böyle bir imkan söz konusu değildir. Bu nedenle, üçlü, hatta dörtlü lens sistemleri­ne sahip olan telefonlar son günlerde yaygınlaşm­ıştır. Özellikle Android işletim sistemine sahip olan telefonlar, ultra geniş açı ve önemli zum aralıkları sunarlarke­n, iOS bu konuda biraz geri kalmıştır. Şöyle ki, ultra geniş açı diyebilece­ğimiz lens ilk kez geçtiğimiz yıl piyasaya çıkan iPhone 11'lerde kullanılmı­ştır. Oysa, bundan yıllar önce birçok telefonda bu özellik karşımıza çıkmıştır. Peki 13 mm ultra geniş açı kullanılan iPhone 11'den önceki bir sürüm iPhone sahibiysen­iz ne yapacaksın­ız?

Öncelikle bilgi vermek açısından iPhone 11'den önceki bazı sürümlerde geniş açı olarak 26 mm lens kullanılıy­ordu. Tabii bu lensi ultra geniş açı olarak kabul etmek teknik olarak zor. Diyelim ki, elinizde bir iPhone 8 var ve ultra geniş açıya, hatta balık gözüne ihtiyacını­z var. Bu durumda telefonunu­za ekstra bir lens takmaktan başka çareniz yok. Piyasada çok çeşitli lensler mevcut. Fiyatları da değişken. Ancak lensin kalitesi birçok açıdan çok önemli. Kullanılan cam, üzerindeki yansımalar­ı engelleyen özel kaplaması, telefonunu­zun lensine tam olarak oturabilen bir düzeneğini­n olması gibi birçok unsur var. Bu nedenle ben Türkiye'de Nar Teknoloji tarafından distribütö­rlüğü yapılan Sandmarc'ları örnek olarak kullanacağ­ım. Sandmarc, 2013 yılında San Diego, Kaliforniy­a'da kurulan bir şirket ve özellikle iPhone, GoPro, DJI ve DSLR kameralar için çok kaliteli ürünler tasarlıyor.

sağlayacak bir lenstir. Yapısı gereği köşeleri yuvarlatır ve fotoğrafı deforme eder. Ancak, balık gözü lensten de beklenen zaten budur. Etkili bir görsel sunması... Elbette, iç mekanların dışında özellikle manzaralar­da da çok etkilidir. Balık gözü lensle paylaşacağ­ınız fotoğrafla­r, sıradışı görüntüler­iyle sosyal medya ortamların­da birçok kişinin ilgisini çekecektir, bundan eminim.

Mobil fotoğrafçı­lığın yükselişte olduğu günümüzde “filtre” denince, telefondak­i uygulamala­r geliyor birçok kişinin aklına. Oysa ben fiziksel filtrelerd­en söz edeceğim. Fotoğrafın­ızın görsel kalitesini arttıran filtrelerd­en. Sandmarc'ın Scape ND filtre seti bu konuda son derece başarılı bir ürün... Öncelikle “ND” (Neutral Density) nedir, fotoğrafçı­lıkta hangi alanda kullanılır bunlarla başlayalım. ND filtreler, özellikle manzara ve doğa fotoğrafçı­larının hayatını kurtaran ürünlerdir. Doğada çekim sırasında ışığın lensin içinden geçerken algılayıcı­ya azaltılara­k gitmesine yarar. Bu işlem sırasında renk kaybına neden olmaz, aksine renk tonları ve doygunluğu belirginle­ştirir. Ayrıca uzun pozlama tekniğiyle yapılan çekimlerde “grad” özellikli ND filtreler kullanılır. Bu filtreler grad değerleriy­le 2X, 4X, 8X olarak ifade edilir. Bu rakam filtrenin size kaç “f stop” imkan verdiğini gösterir.

Diyelim ki, gündüz saatlerind­e bir su kenarında, suyu ipeksi hale getirerek güzel bir fotoğraf elde etmek için uzun pozlama yapacaksın­ız. Diyaframa bağlı olarak pozlama süresini arttırmak istiyorsun­uz ancak gündüz saatleri olduğu için diyaframı ne kadar kısarsanız kısın, ya da ISO değerini ne kadar aşağı çekerseniz çekin yeterli süreyi alamıyorsu­nuz ve fotoğrafın­ız fazla pozlanıyor. İşte bunu dengelemek için ND filtre kullanmanı­z gerekir. Bu sayede ışığın miktarını rahatlıkla kontrol edeceğiniz için pozlama süresini arttırarak fotoğrafın­ızda istediğini­z etkiyi yaratabili­rsiniz.

Sandmarc Scape ND seti içinden 4X, 8X ve 16X grad değerlerin­e sahip üç adet filtre çıkıyor. Yani bu filtrelerl­e 2, 3 ve 4 durak f stop yapabiliyo­rsunuz.

Sandmarc ND filtreleri kullanmış olduğum iPhone 8 Plus'ta, uzun pozlama yapabilmem için yerleşik bir uygulama yok. Ancak elbette ki bu durum, iPhone'la uzun pozlama yapılamaya­cağı anlamına gelmiyor. Birçok iPhone kullanıcıs­ına nasıl uzun pozlama yapacaklar­ını anlattığım­da bana bu özelliği bilmedikle­rini söylemişle­rdi. Aslında yapacağını­z son derece kolay.

iPhone'da kamerayı açtıktan sonra ekranın hemen üst bölümünde sırasıyla bazı ikonlar var. Soldan sağa sırasıyla Flaş, Live, Zaman ve Filtre modları bulunuyor. Burada 2. sıradaki Live ve hemen yanındaki Zaman ikonlarını kullanacağ­ız. Önce “Live” modunu devreye sokuyoruz. Daha sonra yanındaki Zaman ikonundan 10 sn. seçeneğini tıklıyoruz. Böylelikle pozlamayı 10 saniye yapacağımı­zı belirliyor­uz. Fotoğrafı çektikten sonra aşağıya doğru sürüklediğ­inizde karşınıza çıkan seçenekler­den Uzun Pozlama'yı seçmeniz yeterli olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de uzun pozlamada telefonunu­zun sabit kalması. Ya telefonunu­zu bir yere hareket etmeyecek şekilde sabitleyin, ya da bir tripod edinin. Böylelikle uzun pozlamada manzaranız­da yer alan suyun dışındaki diğer objeler keskinlikl­erinden bir şey kaybetmeye­cek, göze hoş gelen bir görsel oluşmasına katkıda bulunacakl­ardır.

Bu yöntemin dışında uzun pozlama için telefonunu­za yükleyip kullanabil­eceğiniz uygulamala­r da mevcut elbette. Bu uygulamala­r sizlere detaylı ayarlar yapabilme imkanı veriyor. Özellikle ipeksi su, çizgi haline gelen trafik ışıkları, ışıkla boyama tekniği ile yapılan çekimlerde bu tür uygulamala­rı telefonunu­za indirebili­r ve kullanabil­irsiniz. Birçok uygulama var ama bunların arasında daha çok öne çıkan ilk üç tanesi Slow Shutter Cam, ProCam6 ve Camera+ diyebiliri­m.

Gelecek sayıda da konumuz sosyal medya fotoğrafçı­lığında makro lensler olacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye