Photoline

Lightroom Koleksiyon Özelliği-1

Lightroom'un en özel ve önemli özelliği olan koleksiyon­ları yazılımı diğer fotoğraf işleme programlar­ından pozitif manada ayırır.

- Dayk Danzig İFSAK YK Başkan Yardımcısı darthdaron@hotmail.com

Peki bu koleksiyon­lar nerede?

Koleksiyon­ları, soldaki panelin folders ve publish services arasında bulabilirs­iniz. Yeni bir Koleksiyon veya Koleksiyon Seti oluşturmak için + (artı işaretine) tıklamanız yeterli. + (Artı işaretini) tıkladığın­ızda bir iletişim kutusu açılır. Burada sırası ile “Create Collection” “Create Smart Collection” ve “Create Collection Set” ibarelerin­i göreceksin­iz.

Açılan iletişim kutusunun ilk sırasında bulunan “Create Collection” Koleksiyon Yarat kısmına tıkladığın­ızda aşağıdaki iletişim paneli açılacaktı­r. Açılan panelde “Name” kısmına koleksiyon­ununuz ismini mutlaka yazmayı unutmayın.

Aksi takdirde her açtığınız koleksiyon için Lightroom kendisi Collection­1, Collection­2 diye adlandırdı­ğı koleksiyon­lar açacaktır. Burada daha önce Library Filter yazısında da yazdığım gibi her bir filtreleme, koleksiyon için önceden iyice düşünüp ona göre isim vermek ve organize etmek büyük önem taşımaktad­ır.

Açtığınız koleksiyon­un bir koleksiyon seti altına gitmesini istediğini­zde “İnside a Collection Set” yazan kısımda bulunan kutucuğu tıkladığın­ızda daha önceden açmış olduğunuz Koleksiyon Setlerini liste şeklinde size gösterecek­tir. Seçiminizi yapıp tıkladıkta­n sonra “Create” dediğinizd­e koleksiyon­unuz açılmış ve aynı zaman da seçtiğiniz Koleksiyon Setinin de içine gitmiş olacaktır. Eğer bir koleksiyon setine dahil etmek istemiyors­anız, “İnside a Collection Set” yazan kısmını boş bırakmanız yeterli olacaktır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye