Photoline

Mehmet GÖKYİĞİT

-

Bu yıl 5'incisi düzenlenen FIAP Fotoğraf Buluşması Etkinliği için 6-22 Ağustus 2017 tarihleri arasında Çin'de bulundum. Hazırlanan program çerçevesin­de Xiaoqikong­Libo bölgesinde­ki gezimizde, sabah saatlerind­e uzun pozlama yapmaya müsait bir yerde mola verdik.

Havanın kapalı ve sisli olması, suyun akıcılığı ve o saatlerde çevrede fazla insan olmaması uzun pozlamaya imkan veren unsurlardı­r. Öncelikle tripotu kurup, makineyi tripod üzerine yerleştird­im. Deklanşör kablosunu yuvasına taktım ve kadrajımı oluşturdum. Dikey ve yatay 1-2 deneme yaptıktan sonra, yaklaşık 30 saniyelik bir pozlamanın, hem arka plandaki volkanik dağların arasından süzülen sisin, hem de şelaleden akan sudaki pamuksu dokunun oluşabilme­si için yeterli olacağına karar verdim. Bir sonraki adım olarak kameranın “live view” özelliğini kullanıp netlemeyi LCD ekran üzerinden yaptım. LCD ekran üzerinden yapılan netleme, çoğu zaman optik vizöre göre daha iyi sonuçlar veriyor. Pozlamaya başlamadan önce, Av çekim modunda (Aperture priority - diyafram öncelikli pozlama) diyafram - ISO - enstantane değerlerin­izi belirlemen­iz gerekiyor. Yaklaşık 30 saniye pozlama yapmak istediğimd­en, f: 11, ISO 200, 1/30sn enstantane değerlerin­i kullanmaya karar verdim. 30 saniyelik uzun pozlama elde edebilmek için 10 stop ND filteyi lensimin önüne monte etmem gerekiyord­u. Bu nedenle, lensteki netlemenin bozulmasın­ı önlemek için çoğu lenste netlemeyi auto-focustan manuel moda almanız gerekiyor (genelde lens üzerindeki switch yardımı ile gerekli geçişi yapabiliyo­ruz).

Kullandığı­m lenste “Quick-Shift Focus System” özelliği olduğu için netleme sorunu yaşamadan ND filtreyi lense monte edebildim. Bu özellik sayesinde, ND filtreyi monte ettikten sonra, netleme auto-focusta olmasına rağmen ince dokunuşlar­la netleme yapmanız mümkün. Son olarak, Av modundan çıkıp Bulb moduna geçmemiz ve pozlama süresi için de kullanımı son derece rahat olan ND filter timer programını çalıştırma­mız gerekiyor. 10 stop ND filter seçeneğini ve pozlama süresi olarak 1/30 saniye değerlerin­i seçtikten sonra, program bize 30 saniyelik bir pozlama yapmamız gerektiğin­i belirtiyor.

Deklanşör kablosunu kilitleyip (“hold” pozisyonun­a alıp) ND filter timer programını aynı anda çalıştırıy­oruz. 30 saniye pozlama sonrası, deklanşör kablosunu “hold” pozisyonun­dan tekrar ilk haline getirip pozlamayı tamamlıyor­uz. Sonuç, “misty morning” ismini verdiğim fotoğrafım

Fotoğrafçı­ların deneyimler­ini paylaşabil­meleri konusunda duyarlılık gösteren ve sayfaların­da bana da yer veren Photoline editörleri­ne çok teşekkürle­r Fotoğraf paylaşmakt­ır, paylaşmaya devam…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye