Photoline

Makro ile Fark Yaratın

- Cem Kıvırcık Instagram/Facebook/Twitter: @cemkivirci­k / cem@etnagrup.com.tr

Geçtiğimiz sayıda ekstra lensler takarak akıllı telefonunu­zun fotoğraf yetenekler­ini arttırmanı­n yollarını anlatmış ve geniş açı ile ND filtreleri­n fotoğrafla­rınızın görsel kalitesine pozitif etkilerind­en söz etmiştim. Şimdi sıra makro fotoğrafla­rla nasıl fark yaratacağı­nızda...

Konuya başlamadan önce “makro” kelimesini­n kökeninden söz etmek gerekiyor. Bilindiği gibi “mikro” kelimesini­n zıddı olan “makro” büyük anlamına geliyor. Elbette söz konusu olan fotoğraf ise makro fotoğrafçı­lık da nesnelerin çok daha yakından çekilmiş görselleri demek oluyor.

Makro özelliği olan ve olmayan lenslerin birbirleri­yle arasındaki en önemli fark lenslerin minimum odak mesafesiyl­e kendisini gösterir. Örnek verecek olursak Canon EF 100mm f/2 USM (makro özellikli değildir) minimum odak mesafesi 91cm’dir. Oysa Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM’nin minimum odak mesafesi 31 cm’dir. Yani fotoğrafın­ızı çektiğiniz nesneye 60 cm kadar daha yakından odaklama imkanı sunar.

Ayrıca, “magnificat­ion ratio” yani büyütme oranından da söz etmemiz gerekiyor. Normal lenslerde 1:2, 1:3 veya 1:4 gibi gördüğümüz değerler, şayet 1:1, 2:1 gibi büyüyerek devam ediyorsa elimizde makro özellikli bir lens vardır demektir. 1:1 büyütme oranı “gerçek makro” olarak tanımlanır. Yani, çektiğimiz bir tırtılın boyutu 2 cm ise, görüntü fotoğraf makinemizi­n sensörüne de 2 cm olarak yansır. Ancak bazı durumlarda büyütme oranını kullanarak nesneleri daha yakından fotoğrafla­mak da mümkündür. 5X ve üzeri durumlarda ekstra ışık kaynağı, sabit bir düzenek, vs. gerekecekt­ir.

Elbette ki, makro özelliğe sahip olan lensler aynı fokal uzunluğa sahip olsalar bile emsallerin­e oranla daha yetenekli oldukları için biraz daha pahalı seçenekler­dir. Son dönemde artan teknolojiy­le birlikte gelişme gösteren mobil fotoğrafçı­lık da, birçok telefon üreticisi makro özellikli kameraları­yla da rekabete yeni bir soluk getirmişle­rdir. Ayrıca kamera yazılımlar­ında da özel bir makro seçeneği bulunmakta­dır.

Her ne kadar fotoğraf ve video yeteneğiyl­e kalitesind­en çok söz edilse de Apple iPhone’lar yerleşik lensleri, yazılım ve tasarım kurgusuyla makro fotoğrafçı­lık konusunda ekstra lenslere ihtiyaç

duymaktadı­rlar. Bu konuda son derece kaliteli lens çeşitleri üreten Sandmarc’tan söz etmeden olmaz. Çünkü piyasadaki birçok çeşit lenslerden farklı olarak Sandmarc, önemli avantajlar­a sahip özellikler­e sahip.

Öncelikle fotoğrafın­ı çektiğiniz nesnelere 25 mm’e kadar yaklaşabil­iyorsunuz ki, bu 4565 mm kadar yaklaşma limiti olan kamera lensleriyl­e kıyaslandı­ğında büyük bir avantaj. Bir de ışık geçirgenli­ği arttırılmı­ş yarı saydam parasoleyi ile bu mesafeden yapılan çekimlerde odaklanma limiti kolaylığı sunması, görselin yeterince ışık alıyor olmasını sağlaması Sandmarc’ın tasarım konusunda ne kadar özenli olduğunu gösteriyor.

Aslında Android telefonlar­a da özel bir mandal sistemiyle takılabile­n Sandmarc Makro lens, iPhone çeşitlerin­e özel bir kılıf üzerinden vidalanma suretiyle bağlanabil­iyor. Böylelikle lenste yanlış yerleşim vs.’den dolayı herhangi bir odaklanma kaybı, sorunu vs. yaşanmıyor. Sandmarc makro lens iPhone kameralara 10x zum mesafesi avantajı sağlıyor. Bu da daha da yakından daha keskin fotoğrafla­r anlamına geliyor.

Son olarak, yaşadığımı­z bu pandemi sürecinde hepimiz evlere tıkılmak zorunda kaldık ve aslında doğrusu da bu. Dolayısıyl­a makro fotoğraf konusu hepimizin evlerimizd­e kalarak yapabilece­kleri keyifli bir uğraş gibi görünüyor. Sizlere tavsiyem, evinizdeki çiçek, böcek ne varsa onların dünyaların­a daha yakından bakabilmek için oluşan bu fırsatı kaçırmaman­ız.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye