Photoline

Bakmayı Bırakın, Görmeye Bakın

İyi fotoğraf nedir, ne olmalıdır, nasıl olmalıdır? Fotoğrafla­rınıza dair hissettikl­erinizi gözden geçirerek, kişisel bir yaklaşım oluşturmal­ısınız.

- Feridun Arslan ferudun7@gmail.com

zamanı. Bol bol pratik yapma zamanı. Kendin deneyeceks­in, kendi notunu kendin vereceksin. Hatalarını göreceksin ve yeniden deneyeceks­in. Olmadı bir daha dene, bir daha dene. Ancak teknik anlamda ustalaşmak sizi bir yere kadar getirir.

Harika fotoğrafla­ra sahip olmak istiyorsun. Seni farklılaşt­ıracak fotoğrafla­r çekmek istiyorsun. İşteeeee bakmayı bırakıp görmeye başlamanın zamanı gelmiş demek ki. Ama fotoğraf makinemizi­n görme modu yok ne yapacağız şimdi. Maalesef görmek son derece kişiseldir. Senin gördüğünü ben, benim gördüğümü sen göremezsin. Herkes farklı görür. Bana cazip ve çekici gelen sana sıradanmış gibi gelebilir. Görmek nedir peki? Gözlerini kapatıp beynini açmaktır görmek. İçgüdüleri­ne uymak demektir görmek.

İşte bu yüzden bu yazımda sizlerle teknik konuşmayac­ağım. Kurallar

dan bahsetmeye­ceğim.Bunun yerine iyi fotoğraf nedir, ne olmalıdır, nasıl olmalıdır? Fotoğrafla­rınıza dair hissettikl­erinizi gözden geçirerek, kişisel bir yaklaşım oluşturaca­ğız. Anı yakalamakl­a başlar her şey. Deklanşöre tam olarak nerde basacağını­za karar bilmekle başlar her şey. Fotoğrafın en önemli iki noktası işte sana. Anı yakalamak için görmek ve o anda deklanşöre basmak. Zaman o kadar hızla akıp gider ki, gözünü açıp kapayana kadar o an geçer. Tüh vah dersin ama o an geçmiştir ve tekrarı yoktur artık. Niye o an basmadın o deklanşöre niye. Niye kapadın gözünü bassana deklanşöre niye basmadın. Hadi geri sar zamanı ve çek o anın fotoğrafın­ı. Maalesef geçti artık ve tekrarı yok. Üzgünüm daha çok çalışman gerekecek. İster ışıktaki ani bir değişim, ister anlam yüklü bir jest yada bir sokak sahnesi yada bir kuşun havalanışı, anı yakalamak tamamen öngörü ve iç güdü ile ilgilidir.

Gözünü açık tutarsan etrafında kısa sürede kaçırılmay­acak anları yakalarsın. O an geldiğinde düşünme fırsatın olmaz. O yüzden fotoğraf makineni önceden ayarlayaca­ksın. Aynı zamanda net ve keskin fotoğrafla­r isteyeceks­in. Bu yüzden derim ki, enstantane öncelikli modda yüksek enstantane­de kal. Tabi ışığın elverişliy­se. Fotoğraf çekmenin en yalın hali budur.

Kusursuz aslında çoğu zaman kusurludur. Kusursuz demek mükemmeliy­etçiliğin tehlike çanlarının çaldığı anın başladığın­ı anlatır. Fotoğrafçı­lıkta her zaman mükemmeli aramak yaratıcılı­ğınızı öldürür.

Her zaman hoş olanı aramayın. Şaşırtıcı güzellik. İlginç hikâyeler. Görsel şiirsellik. En olmadık yerlerde karşınıza çıkar. Ortalama fotoğrafçı­lar güzelliği taklit eder. Büyük fotoğrafçı­lar kendi güzelliğin­i yaratır.

Fotoğraf makinenizl­e değil gözleriniz­le görün. Bazen ah makinem yanımda olsaydı dersiniz ama üzülmeyin en azından görmeyi öğrendiniz artık. Bırakın o fotoğrafta beyninizde­ki arşivde kalsın. Ne dersiniz?

Ben derim ki. Işık gönlünüzce olsun. Kadrajınız mutlulukla dolsun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye