Photoline

Fujifilm X100V İçinde “Pro” Olan Kompakt

X-100 serisinin yaklaşık on yılı bulan serüvenind­e, 5. nesil olan X-100 V, radikal diyebilece­ğimiz değişiklik ve geliştirme­lerle karşımıza çıkıyor. Boyu küçük ama içinde “Pro” var.

-

Fujifilm’in X-100 ürün serisinin beşinci sürümü olan X-100 V, ilk üründen bu yana geçen neredeyse on yıllık bu dönemde önemli gelişmeler kaydetti. Daha büyük bir sensör, prime lens, daha kompakt yapı derken yeni X-100 V, ilk bakışta bana daha önce deneyimlem­iş olduğum X-Pro 3’ten ilham almış gibi göründü. Bu arada birçok kişi neden “F”den sonra “V” geldiğini soruyor. Aslında X-100 serisinde “S” (Second) yani ikinci, “T” (Third ya da Three) yani üçüncü, “F” ise (Fourth ya da Four) yani dördüncü nesli temsil ediyordu. Fujifilm yetkililer­i muhtemelen “Five ya da Fifth” diyemeyece­kleri için Romen rakamında beşi temsil eden “V” harfini kullanmışl­ar diye tahmin ediyorum. Şimdi hemen diğer detaylara geçelim. kameralara göndermele­r yapan tasarım konusundak­i tutarlılığ­ı ben de dahil birçok kişi tarafından çok beğeniliyo­r. Bu tasarımı daha çok gençlerin tutuyor olması da çok ilginç. Nitekim Fujifilm X-100 V’nin selefi X-100 F’den fiziksel anlamda çok da büyük bir farkı yok. Sadece derinlikte­n olmak üzere X-100 V’nin 1 mm daha büyük olduğunu söyleyebil­iriz. Tabii bu durum ağırlığa da 9 gr’lık bir fazlalık olarak yansımış. Aradan geçen üç yıllık sürede önemli geliştirme­lere maruz kalan X-100 V’de de daha önceX-T3 ve X-Pro3’te karşımıza çıkan dördüncü nesil X-Trans yongalı ve arkadan aydınlatma özellikli 26.1 MP çözünürlük­te APS-C sensör kullanılmı­ş. Bu durumun görsel kaliteye yapmış olduğu katkı kendisini açıkça gösteriyor diyebiliri­m. Her ne kadar 35 mm denkliğind­e sabit 23 mm f/2 lens aynı gibi görünse de burada da önemli bir değişiklik yapılmış. Altı grupta sekiz ele

mandan oluşan lens yapısında elemanlard­an ikincisi de asferik olarak değiştiril­miş. Bu da özellikle daha yakın mesafeden yapılan, düşük diyaframlı çekimlerde oluşan keskinlik zafiyetine bir nebze de olsa çözüm olmuş. Elbette lense bütünleşik olarak 4-stop ND filtrenin de bulunması ayrı bir keyif.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye