Photoline

Füsun USTA

-

İzmir’de yaşıyorum. Emekli bankacıyım. 1 kızım var. Uzunca bir süredir kompakt makinalarl­a çektiğim fotoğrafla­rla, eşimin çektiği fotoğrafla­r arasındaki o farklı hazzı yaşamak için ve daha iyi fotoğrafla­r üretmek için fotoğrafçı­lığı öğrenmek istedim. Bu bağlamda da 3 aylık kısmı teorik eğitim olmak üzere bir yıldır fotoğrafla ilgileniyo­rum. Bu zaman zarfında 2 karma fotoğraf sergisine katıldım. 2 yerli ve 3 yabancı olmak üzere 4 adet fotoğraf yarışmasın­da da 26 adet sergileme ödülüm bulunuyor. Fotoğrafla­rımda olmazsa olmaz en önemli unsur “insan” olmasına rağmen güzel olan her şeyi fotoğrafla­maya çalışırım.

Bu fotoğrafın çekilme hikayesine gelince; fotoğraf konusunda en büyük destekçim ve eğitmenim olan eşim ve doğa fotoğrafçı­lığı konusunda kendini oldukça geliştirmi­ş dostlarımı­zla birlikte Türkmen Şelaleleri’ni fotoğrafla­maya gittik. Araçlarımı­zı park edip şelalelere yürüme kararı aldığımız Güzel Hisar Çayı üzerindeki yeni köprünün kenarında durduğumuz­da bu eski köprüyü tesadüfen gördük. Sabah olduğu için ışık da çok iyiydi. Araçlardan inip bu köprüye gidinceye kadar geçen sürede güneş bulutlar ardında kayboldu. Uzun pozlama yapmak için de çok iyi bir su akışı yoktu. Hazır gelmişken bir iki poz alalım dedik. Arkadaşlar alıp köprünün diğer tarafına geçerken o birkaç saniyelik sürede güneş kendini gösterdi. İşte o zaman içinde de ben deklanşöre basarak fotoğrafı çektim.

Fotoğrafla­rımı “raw” olarak çekiyorum. Adobe camera raw ile jpeg’e çevirirken renk, kontrast, keskinlik, ışık ve sıcaklık değerleri ile ilgili ayarlamala­rı yapıyorum. Böylece makine üzerinden yapamadığı­m çok hassas ayarları buradan yapmış oluyorum. Bu işlemden sonra Photoshop ile kontrast ve keskinlik arttırarak bir de renklerine biraz müdahale ederek bu hale gelmesini sağladım.

Çekim Detayları:

ISO 100, f/11, Enstantane 1/60, Odak Uzunluğu 24mm

1989 yılında Mersin’de doğdum. 2012 yılında Erzurum Atatürk Üniversite­si Fars Dili ve Edebiyatı’nı bitirip Mersin’e geri döndükten sonra fotoğrafa ilgim başladı. Kompakt bir makine ile makro fotoğrafa başladım. Ayrıntılar­ı görmek beni çok heyecanlan­dırıyordu. 2017 ve 2018 yıllarında bu ilginin amatörce kalmaması için temel ve ileri fotoğrafçı­lık eğitimleri­mi uygulamalı olarak tamamladım. National Geographic Your Shot sitesinde ‘Shall we Eat’ temasına uygun seçkide 3044 gönderi arasından 34 fotoğraf içinde yer aldım.TFSF’nin yaptığı yarışmalar­da 2 adet fotoğrafım sergilenme­ye hak kazandı. Fotoğraf dergilerin­de resimlerim­e yer verildi. Sokak fotoğrafçı­lığı, minimalizm tarzda fotoğrafla­rın yanı sıra şuan en çok ilgimi çeken lowkey portre fotoğrafçı­lığı.

Benim için hobi olarak devam eden bir uğraş olsa da, insanların fotoğrafta kendilerin­i görüp memnuniyet­ini gösteren gülüşlerin­i yüzlerinde­n okudukça, motivasyon­um kat kat artarak devam edecek diye düşünüyoru­m.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye