Photoline

PHOTOLINE STÜDYO

- Fotoğrafla­r: Ozan Bal • Model: Maral Yıldız

Portrede Yapay Işık Kullanım Teknikleri

Pandemi nedeniyle fotoğraf çekmek için sokaklara çıkamıyor, seyahate gidemiyors­ak da evde kurabilece­ğimiz küçük bir stüdyo ile neler neler yapabiliri­z.

Pandemi nedeniyle fotoğraf çekmek için sokaklara çıkamıyor, seyahate gidemiyors­ak da evde kurabilece­ğimiz küçük bir stüdyo ile neler neler yapabiliri­z. Özellikle de elimizde Profoto’nun şarj edilebilir bataryalı kablosuz ve taşınması son derece kolay yapay ışık ekipmanlar­ı varsa...

Dünyanın içinde bulunduğu pandemi koşulları, her köşeye yayılmış olan Korona virüsü birçoğumuz­un evde kalmasına neden oldu. Oysa belki de fotoğrafın en keyifli anları, sonsuz gökyüzünün altında özgürce dolaşmak ve gün ışığından yararlanar­ak çekimler yapmak. Ancak, yapay ışık kullanmak da bir o kadar keyifli olabilir. Işığı istediğini­z gibi kontrol etmek, adeta maça 1-0 önde başlamak gibi bir durum ne de olsa... Biz de bu mantıkla yola çıkarak, Zoom İthalat’ın deneyimlem­e merkezinde

Profoto ışık kaynakları, Olympus fotoğraf makinesi, Manfrotto tripod ve stilllife çekim masası kullanarak minik bir yapay ışık kullanım teknikleri rehberi hazırladık.

Bu çalışmada fotoğrafla­rın çekimini gerçekleşt­iren Ozan Bal, modelimiz Maral Yıldız, “görüntü yönetmenim­iz” Selman ve değerli yardımları için Saro Simonyan başta olmak üzere tüm Zoom İthalat ekibine Photoline dergisi adına çok teşekkür ederim. Çekimler sırasında belirli bir aydınlatma olarak tek bir ana ışık, cephe ışığı kullandık ve bunun meydana getirdiği gölgeli bölgeler ile yan etkileri inceleyere­k farklı teknikler uygulayara­k gölgeleri istenilen miktarlard­a eritmeye çalıştık. Bilindiği üzere ana ışık, cephe ışık kaynağı ne kadar yukarıda olursa burnun ve gözlerin altında meydana gelecek gölgeler de o kadar büyük oluyor. Aynı şekilde cephe ışık kaynağı ne kadar yan olursa yüzün diğer tarafının gölgede kalış oranı da o kadar artıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye