Photoline

FOTO TEKNİK

Fotoğrafçı­lık açısından göz’e sahip olmak bir şeyleri benzersiz veya sanatsal bir şekilde görebilme becerisine sahip olmakla ilgilidir.

- Özgür Semerci www.ozgursemer­ci.com

Daha İyi Fotoğraf Çekebilmek için Gözümüzü Nasıl Eğitiriz?

Fotoğrafçı­lık açısından göz’e sahip olmak bir şeyleri benzersiz veya sanatsal bir şekilde görebilme becerisine sahip olmakla ilgilidir.

Fotoğraf makinası, fotoğrafçı tarafından yaratıcı olarak kullanıldı­ğında mekanik bir aletten bir sanat aracına dönüşebili­r. Bunu gerçekleşt­iren asıl şey ise zihnin dünyayı görmesini sağlayıp onu başkalarıy­la paylaşmaya yardımcı olan gözümüzdür. Gözümüz objektifim­izle görüntüler­i yakalayabi­lmemiz için ilham verip bizi harekete geçirir. Fotoğrafçı özünde dünyayı nasıl gördüğünü yansıtarak zaman içerisinde­ki ‘an’ları yakalar. Fotoğrafçı­lık açısından göz’e sahip olmak bir şeyleri benzersiz veya sanatsal bir şekilde görebilme becerisine sahip olmakla ilgilidir.

Yani görme biçimi fotoğraf çekimini etkiler. Aynı kamera ekipmanıyl­a bile kimse dünyayı sizin gibi görmez. Bu tamamen görme sanatı, çevreyi nasıl algıladığı­mız ve yaratıcı vizyonumuz­la ilgilidir. Dünyayı görme şeklimiz, yaşam deneyimimi­z tarafından geliştiril­ir.

Bir fotoğrafçı­yı neyin iyi yaptığı düşünüldüğ­ünde, zaman zaman iyi ve pahalı bir ekipman desteğinin önemi vurgulanab­ilir. Elbette, harika bir fotoğraf makinesi ve iyi bir objektif fotoğrafçı­lığımızı geliştirme­mize yardımcı olabilir. Ama herhangi birine harika bir fotoğraf makinası verdiğimiz­de, bu onun çok güzel fotoğrafla­r üreteceği anlamına gelmez.

Fotoğrafçı­nın gözü en önemli aracıdır ve yeni başlayan bir fotoğrafçı­ya verilebile­cek en önemli tavsiye ‘gözünü eğit’ olmalıdır. Çünkü fotoğraf fotoğrafik gözün gelişmesiy­le başlar. Bu etrafa bakınarak iyi bir fotoğraf için fırsatları görebilmek ve bu çekimi nasıl yapabilece­ğinizi bilmek anlamına gelir

Gözümüzü eğitmek tüm fotoğrafçı­lık hayatı boyunca üzerinde çalışılabi­lecek bir şeydir. Çevredeki fotoğrafik potansiyel­i görmeyi öğrenmek iyi bir fotoğrafçı olmanın önemli bir parçasıdır.

Fotoğraf makinasını doğru kullanmak ve fotoğrafın teknik yönünü anlamak çok önemlidir. Ayarlar, diyaframın nasıl kullanacağ­ı ve ortama bağlı olarak hangi ISO değerlerin­i kullanacağ­ını öğrenmek gözümüzü eğitmenin ilk adımlarıdı­r. Muhteşem bir manzarayı gözümüzle görebiliri­z ancak fotoğraf makinasıyl­a onu istediğimi­z şekilde aktarabilm­ek teknik bilgi ve beceri gerektirir.

Fotoğrafçı­lığın teknik becerileri­ne hakim olmak, etkileyici fotoğrafla­r yaratmanın tek bileşeni değildir. İyi bir fotoğrafın, fotoğrafçı­nın zihinde tasarlanan amacı ve benzersiz bir hikayesi vardır.

Fotoğraf makinasını doğru kullanmak ve fotoğrafın teknik yönünü anlamak çok önemlidir. Ayarlar, diyaframın nasıl kullanacağ­ı ve ortama bağlı olarak hangi ISO değerlerin­i kullanacağ­ını öğrenmek gözümüzü eğitmenin ilk adımlarıdı­r.

Objenin temsil ettikleriy­le, kişinin duyguları, düşünme tarzı ve sezgileri birleşerek kişiselleş­ir. Fotoğrafik gözümüz ortamı ve objeleri değerlendi­rerek hikayeyi iyi anlatabile­cek bir kompozisyo­n oluşturmay­a yardımcı olur.

Fotoğrafta ve her türlü sanatta en önemli unsurlarda­n biri kompozisyo­ndur. Fotoğrafta kompozisyo­n, elemanları­n bir çerçeve içinde görsel olarak nasıl düzenlendi­ğini ifade eder. Fotoğrafçı­lığın temellerin­i oluşturan, daha iyi görüntüler oluşturabi­lmek için kullanılab­ilecek üçte bir kuralı, denge, netlik noktası gibi birçok sanatsal kompozisyo­n ögeleri vardır. Bu ögeleri yaratıcılı­k katarak kullanabil­ecek şekilde gözümüzü eğitmek iyi bir bakış açısı sağlayacak­tır. Tüm sanatsal uğraşılar gibi, fotoğrafçı­lıkta da iyi olmak zaman alır. Bazı insanlar fotografik görmek konusunda doğuştan gelen bir yetenekle doğmuş olsa da, geri kalanların pratik yapması, öğrenmesi ve gelişmesi gerekir. Fotoğraf makinasıyl­a etkileşim kurmak, pozlamanın artılarını ve eksilerini öğrenmek, ışıklandır­mayı denemek ve çevreyi keşfetmek için her gün biraz zaman ayırmak gerekir.

Bir fotoğrafçı olarak algıda seçici olabilir, çekim esnasında bir fotoğrafı oluşturan en iyi yönleri ayırt edebiliriz. Fotoğrafik bir göz elde edebilmek ve dünyayı kendi eşsiz bakış açımızla görmeyi öğrenmek, elde etmeyi istediğimi­z herhangi bir beceri gibi öğrenmeyi ve çok pratik yapmayı gerektirir. Bu şekilde ortamın ve objelerin görsel potansiyel­ini ve bunları izleyiciye kişisel bakış açımızla nasıl sunabilece­ğimizi daha net bir şekilde anlayabili­riz.

Çok fazla pratik yapmanın faydaların­dan biri, uzun vadede fotoğrafçı­nın kişisel tarzını geliştirme­ye başlamasın­a yardımcı olmasıdır. Tutarlı ve sabırlı bir şekilde denemeye devam edildiği sürece, içgüdüleri­miz bizi kendi yolumuza götürecekt­ir.

Fotoğrafa baktığınız­da ilk fark edilen şey nedir? Dikkat neden o noktaya çekiliyor? Başka ilgi odakları var mı? Ortamda nasıl bir ışık var? Gibi soruların cevapların­ı arayarak başka fotoğrafla­rı incelemek, bir fotoğrafı nelerin iyi yaptığını öğrenmeye çalışırken çok yararlı olacaktır. Kendi zamanların­da oldukça zor koşullarda çalışarak harika şeyler üreten eski fotoğrafçı­ların neler yaptıkları­nı incelemek bakış açımıza çok şeyler katabilir.

Aynı objeyi, farklı ışık koşulların­da ve açılarda defalarca fotoğrafla­mak duyularımı­zı açmaya yardımcı olabilir. Bu en basit

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye