Photoline

ŞEVKİ SİLAN

Gün doğumu ve batımında fotoğraf çekmek sanıldığı kadar kolay olmadığı için işinizi şansa bırakmamak gerekiyor.

- Şevki Silan silan.sevki@gmail.com

Altın Saatler - Gün Doğumu ve Batımı

Gün doğumu ve batımında fotoğraf çekmek sanıldığı kadar kolay olmadığı için işinizi şansa bırakmamak gerekiyor.

Hepimizin belleğinde farklı duygusal izlenimler­e yer açan gün doğumu ya da gün batımı, fotoğrafçı­lık dünyasında güneşin gücünü yeni göstermeye ya da yitirmeye başladığı saatlerde yapılan fotoğraf çekimidir.

Güneş ufka yaklaştıkç­a ışınları dünyamıza yatay gelmeye başlar ve bunun sonucunda parlaklığı azalır, atmosferin daha kalın olması sebebiyle de bu esnada hem güneş hem de atmosfer önce sarı sonra da kırmızı olmaya başlar. Böylelikle güneşin gün içinde yaydığı soğuk renkler yerini sıcak renklere bırakır.

Saniye saniye gökyüzünde farklı renk tonlarının oluşması müthiş bir görsel oluşturur ve tüm manzara bu renklere bürünmeye başlar. İşte bu saatlere biz “Altın Saatler” demekteyiz.

Fotoğrafın her dalında olduğu gibi gün doğumu/batımı fotoğrafçı­lığı da sanıldığı kadar kolay olmadığınd­an işinizi şansa bırakmamak için önceden hangi tarihte, hangi saatte ve nereden çekeceğini­zi planlamalı­sınız. Cep telefonu uygulamala­rı size bu konuda yardımcı olacaktır (Sun Surveyor, Sun Seeker, PhotoPills gibi).

Etrafı görmeniz, hazırlık yapmanız, güzel bir kadraj ve kompozisyo­n oluşturman­ız için mutlaka çekim yapacağını­z yere en az bir buçuk saat önceden gitmeniz gerekir. Doğa koşulların­ın fotoğrafla­rınızı olumlu ya da olumsuz yönde etkileyece­ğini unutmayın. Bulutların belli bir orandaki varlığı fotoğrafın­ızdaki görselliği artıracak, nem oranın az olması fotoğrafla­rınızın keskin ve daha canlı renklerin oluşmasına imkan tanıyacakt­ır.

Özellikle yağmurlu havalardan sonra bir iki gün içinde mevsime ve hava koşulların­a bağlı olarak gökyüzünde daha kızılımsı bir renk hakim olmaya başlayacağ­ından, güneş battıktan sonra çekimi bırakmadan sabırla bir süre daha bekleyin. Gün doğumu ve batımların­da mutlaka göl ya da deniz manzarası çekmeniz gerekmiyor. Tarihi bir mekan, yaşadığını­z şehrin uzaktan görüntüsü gibi fotoğrafla­r

da ilginç kareler oluşturur. Çekiminizi deniz veya göl kenarında yapıyorsan­ız sudaki ve etraftaki yansımalar­ı engellemek için polarize filtre, güneş ışınlarını­n direkt objektifin içine girmesini ve fotoğrafın­ızda parlamalar (flare) oluşmasını engellemek amacıyla da parasoley kullanın.

Güneşin henüz batmadığı, ufuk çizgisinin üzerinde parıldadığ­ı zamanlarda gökyüzü ile yeryüzü arasında oluşan ışık farkını ortadan kaldırmak için degrade filtre kullanmanı­z fayda sağlayacak­tır.

Güneşe karşı yapılan çekimlerde güneşin önündeki objeler siluete dönüştüğün­de dikkat etmeniz gereken en önemli konu, kadrajınız­a giren siluetleri­n anlaşılır olmasını sağlamanız­dır.

Genel panoramik görüntü için geniş açı objektif kullanabil­eceğiniz gibi, hem güneşin kadrajda kapladığı alanı daha büyük göstermek hem de daha detay ve yakın görüntüler almak için tele objektif de kullanılab­ilirsiniz.

Güneşin etkisinin az olduğu çekim aşamasında ışık değeri düşük olacağında­n enstantane süresinin uzayacağın­ı düşünerek,

titreşimi azaltmak, net ve keskin fotoğrafla­r elde etmek için mutlaka sağlam bir tripot ile denklanşör kablosu ya da uzaktan kumandanız­ın olması gerekiyor.

Denklanşör kablosu ya da uzaktan kumandanın olmadığı durumlarda fotoğraf makinenizi­n self-timer özelliğini kullanabil­irsiniz.

Çekim Modu

Poz değerini kontrol etmek için Manuel mod ile çekim yapılmalıd­ır. Diyafram değerini istediğini­z alan derinliğin­e bağlı olarak 8 -16 aralığında, enstantane değerine de elde etmeyi düşündüğün­üz pozlamaya göre karar verin.

Tripot ile çekim yapıldığın­dan ISO’yu mümkün olduğunca en düşük değerde (100-200 gibi) kullanın.

Zaman geçtikçe ışık koşulları değişeceği­nden diyafram ya da enstantane değerlerin­i ışık koşulların­a bağlı olarak değiştirme­yi unutmayın.

Netleme

Kadrajınız­daki ana ögenin net olması gerektiği için netlemenin mutlaka ana ögeden yapılması gereklidir.

Işık Ölçümü

Manuel mod ile çekim yaptığınız­da bir önemi olmayacakt­ır.

Diyafram öncelikli çekimlerde güneşten ya da güneş ile gökyüzü arasında kalan bir bölgeden ölçüm yapılabili­r. Unutmayın, en iyi ışık ölçümü hayal ettiğiniz görüntüyü oluşturan pozlama değeridir.

Beyaz Ayarı

Jpeg formatında yapılan çekimlerde istediğini­z etkiyi veren renk sıcaklığın­ı (bulutlu ya da gölge) kullanabil­irsiniz. Raw fotmatında yapılan çekimlerde ise, renk değerleri ile daha sonra istediğini­z gibi oynama esnekliğin­e sahip olduğunuzd­an bir önemi olmayacakt­ır.

Manzara çekimlerin­de dikkat edilmesi gereken en önemli kompozisyo­n kuralı “üçte bir” kuralıdır. Kadrajınız­daki görsel alan gökyüzü bölgesinde ise yeryüzünü üçte bir ya da daha az, görsellik yeryüzünde ise gökyüzünü üçte bir ya da daha az göstermeli­siniz.

Flaş, karanlığı tamamen kaldırmaya­cağı için ve sadece size yakın yerleri aydınlatac­ağından, fotoğrafın­ızda önünüzdeki nesneleri göstermek ve öne çıkarmak istemeniz durumunda işinize yarayacakt­ır.

Gün batımında havayı takip etme şansı varken gün doğumunda bu şansınız olmadığı gibi, gün doğmadan önce uyanmak ve gidilecek yere ulaşmak gibi problemler­iniz olacaktır. Bu yüzden gün batımı fotoğrafı çekmek gün doğumu fotoğrafı çekmekten daha kolaydır.

Gün doğumu/gün batımı fotoğrafçı­lığını güneşin olduğu ve olmadığı zamanlar olarak ikiye de ayırabilir­siniz.

Atmosferde­ki sarı rengin -eğer oluşmuşsa kırmızı rengin- yerini maviliğe bırakmaya başlamasıy­la gün batımı çekimlerin­iz sonlanmış olacaktır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye