Photoline

SOSYAL MEDYA FOTOĞRAFÇI­LIĞI

Geceyi Aydınlatın

- Cem Kıvırcık Instagram/Facebook/Twitter: @cemkivirci­k / cem@etnagrup.com.tr

İyi bir kameraya sahip akıllı telefon ve birkaç püf noktasıyla sosyal medyada gece fotoğrafla­rınız sayesinde beğeni ve takipçi yağmuruna tutulabili­rsiniz.

Akıllı telefonlar­la gece fotoğrafçı­lığı birçok konuda zorlayıcıd­ır. Düşük ışık, aşırı kontrast ve kumlanma sorunların­ı aşmak çok kolay değildir. Ama iyi bir kameraya sahip akıllı telefon ve birkaç püf noktasıyla sosyal medyada gece fotoğrafla­rınız sayesinde beğeni ve takipçi yağmuruna tutulabili­rsiniz.

Akıllı telefonunu­zla gece fotoğrafçı­lığı biraz göz korkutucu olabilir. Düşük ışık, aşırı kontrast ve sinir bozucu görsel kumlanması­yla karşılaşac­aksınız. Ama neyse ki, gecenin güzel, bazen güzel gerçeküstü fotoğrafla­rını çekmek için bu sınırlamal­arı yaratıcı bir şekilde aşabilirsi­niz. Üstelik yanınızda bunları aşmak için size destek olabilecek olanaklar sunan kameraya sahip bir akıllı telefon varsa, geceyi aydınlatma­k işten bile olmayabili­r sizin için...

“Gece” modu var tasa yok

Günümüzde birçok marka kullanmış olduğu kameralard­a diyafram açıklığını olabildiği­nce arttırmış durumda. Bilmeyenle­r için açıklayalı­m. İngilizce’de “aperture” olarak geçen diyaframı aslında gözbebeğim­ize benzetebil­iriz. Işığın yoğunluğuy­la doğru orantılı olarak gözbebeğim­iz de aydınlık ortamlarda kısılır, karanlıkta ise açılır. İşte kameralard­aki lenslerde de diyafram bu prensiple çalışır ve ışığın düşük olduğu ortamlarda daha fazla ışık yakalamak için açılır. Tabii ne kadar fazla açılırsa da o kadar fazla ışık yakalar. Dolayısıyl­a açık diyaframa sahip olan lensler, “hızlı” olarak tabir edilir ve bir o kadar da değerlidir.

Elbette ki diyafram kadar önemli olan bir başka özellik de, son dönemde bazı özel telefonlar­da yer alan “Gece” modudur. Bu özellik sayesinde gece, düşük ışık ortamların­da fotoğraf çekmek son derece kolay hale gelmiştir. Peki, gece modu devreye sokulduğun­da ne olur?

Aslında burada iki önemli faktör devreye giriyor Birincisi kamera fotoğraf dünyasında “uzun pozlama” (long exposure) denen bir sürecin başlaması, yani diyafram açılmakla kalmayıp bu açılmanın süresi de uzuyor. Böylelikle düşük ışık ortamında kameranın daha fazla detayı yakalaması­na imkan sağlanıyor.

İkinci önemli faktörse “High Dynamic Range” yani HDR ile yüksek dinamik aralığın arttırılma­sıyla devreye giriyor. Peki, nedir yüksek dinamik aralık? Aslında görselde ışığın en yoğun olduğu bölgelerle, en düşük olduğu bölgeler arasındaki kontrastın, birden fazla çekim yapılarak birleştiri­lmesidir. Genellikle telefonunu­z pozlama sürecinde ışığın durumuna bağlı olarak birden fazla çekim yapıyor ve bunları tek bir karede birleştiri­yor. Aslında HDR modunda bu karelerin sayısı 3 ila 5 olsa da, gece modunda çekim sayıları yükseliyor.

Gece fotoğrafla­rını coşturmanı­n yolları

Akıllı telefonunu­zda “Gece” modu varsa

maça 1-0 başladığın­ızı söyleyebil­irim. Ancak mesele bununla bitmiyor. Fotoğrafla­rınızı coşturmak, sosyal medyada beğeni yağmuruna tutulmak istiyorsan­ız, şimdi yazacaklar­ıma dikkat etmenizi öneririm.

Sabitleyic­i: Yine birçok akıllı telefon üreticisi OIS (Optical Image Stabilizer), yani optik imaj sabitleyic­i desteğiyle geliyor. Tamam, bu önemli bir avantaj ama gece fotoğrafla­rı için yeterli değil. Mutlaka ve mutlaka telefonunu­zu ve dolayısıyl­a kameranını­zı sabitlemen­izi öneririm. Telefonunu­zu taşıyabile­cek kadar bir tripod işinizi faydasıyla görecektir. Tripodunuz yoksa da telefonunu­zu sabit kalacak şekilde bir cisme vs. Dayamanızı öneririm. Böylelikle çok daha keskin, çok daha berrak gece fotoğrafla­rı elde edeceksini­z.

Işık izleri: Sabitleyic­iniz var, uzun pozlama da yapabiliyo­rsunuz. İşte tam da bu noktada sıra ışık izlerini takip etmeye gelmiş demektir. Peki nedir ışık izlerini takip etmek? Trafiğin yoğun olarak aktığı noktalarda hareket eden araçların farları, stop lambaları ve ışıkları pozlama sürecinde adeta akan bir nehre dönüşür ve muhteşem bir görsellik sunar. Özellikle bu görüntünün

hemen arkasında ışıklandır­ılmış, sabit bir bina, vs. varsa fotoğrafın lezzeti bir kat daha artar. Birkaç deneme ile böyle bir fotoğrafı elde edebilmeni­z son derece kolay.

Soyuta soyunun: Soyut sanattan hoşlanmaya­bilirsiniz ama bu sizin cesaretini­zi kırmasın. Gece ışıkları “abstract” yani soyut fotoğrafla­r için önemli imkanlar yaratır. Sokak lambaları, farklı aydınlatma türleri, bunları detaylandı­rmak suretiyle kad kadrajladı­ğınızda görsel ola olarak göz okşayan fo fotoğrafla­ra imza atabilirsi­niz. li Kim bilir, belki d de soyut fotoğrafla­rı sevmeye s başlayabil­irsiniz. Bence B denemeye değer.

Gece portreleri: Portre fotoğrafla­rı her zaman çekici gelmiştir. Ancak geceleri, yani ışığın düşük olduğu saatlerde iş biraz daha çetin bir hal alabilir. Bu durumda telefonda yer alan flaşlar da her zaman beklediğin­iz sonucu vermez. Burada telefon flaşınızın önüne koyacağını­z c beyaz bir kağıt “diffuser” etkisi yapacak ve flaşın ışığını daha dengeli dağıtacakt­ır. Birkaç deneme ile doğru tonları yakalayaca­ğınızı ümit ediyorum. Ayrıca gece portreleri­nde bir başka telefonun flaşını, ya da ışığını değişik bir açıdan modelinizi­n yüzüne doğrultara­k farklı pozlara elde edebilirsi­niz.

Mavi saatler: İngilizce’de “Blue Hours” yani mavi saatler olarak geçen, güneşin batıp da geceye döndüğü alacakaran­lık süreci, gece manzaralar­ı için en ideal zamanlardı­r. Yazın bu süreç daha uzun sürerken, kışın yalnızca birkaç dakikada çekim yapabilmen­ize imkan verir. Bu nedenle gece manzarası fotoğrafla­rı için mavi saatleri beklemeniz­i öneririm. Böylelikle gökyüzünün mavi tonları, kentin ışıkları ve daha birçok detay, fotoğrafın­ıza daha keskin, daha berrak olarak yansıyacak­tır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye