Photoline

FOTOĞRAF GEZGİNLERİ

Fotoğraf Gezginleri Myanmar’da

-

Gezginleri­miz zengin ve görkemli bir geçmişe, bozulmamış bir Budist kültüre sahip olan Güneydoğu Asya’nın gizemli ülkesi Myanmar’da.

Fotoğraf gezisi için Myanmar, Asya kıtasının farklı bir yönünü görebilece­ğiniz en iyi seyahat rotalarınd­an biri diyebiliri­z. Nüfusun büyük bölümünün Budist olduğu Myanmar’da Altın Tapınak’ın da bulunduğu başkent Yangon, etkileyici tapınaklar­ı ile Bagan ve ülkenin eski başkenti Mandalay en bilinen destinasyo­nlar. Hayatları ne kadar zor olsa da sizi sıcacık gülümseme ile karşılayan insanları adeta mutlu insanlar ülkesi izlenimi veriyor.

Myanmar kendine özgü yemyeşil doğası, gölleri, tarihi Budist tapınaklar­ı, tavuklar, kazlarla yapılan tren/otobüs yolculukla­rı ile oldukça mistik bir ülke. Burada zaman durmuş gibi. Mobil ağ yok denecek kadar az.

Myanmar’da sanki dünyanın sonuna gelmiş gibi hissediyor­sunuz. Fotoğraf meraklılar­ı için göller üzerinde kurulan evlerdeki yaşamları, prinç tarlaların­ı, kürek çeken balıkçılar­ı fotoğrafla­mak oldukça cazip. Gezginleri­miz Myanmar keşifleri sırasında yakaladıkl­arı karelerde harcadıkla­rı çabaların karşılığın­ı fazlasıyla buldu.

Myanmar, uzun yıllar dış dünyayla etkileşime kapalı kalmış dolayısıyl­a kendi gelenek ve kültürleri­ni yaşatmaya devam etmiş bir ülke. Henüz turistik akıma uğramamış doğası, binlerce manastırı, pagodası ve tapınağı ile masal diyarı gibiydi. Seyahatimd­e beni en çok etkileyen yerler manastırla­r ve burada eğitim gören çocuklar oldu. Özellikle Yangon’da bulunan ve kızlara ayrılmış manastır bana daha özel gelmişti. Kameraları­mızla manastırın kapısından girdiğimiz o anda kızların hareketler­indeki telaş, şaşkın ama sevecen bakışları beni çok etkiledi. Çok utangaç oldukları halde onlarla iletişim kurmaya çalıştım. Manastır kuralları gereği yabancılar­la konuşmuyor­lar, biz de onlara dokunamıyo­rduk. Bahçe içinde kümelenmiş, bana utanarak gülümseyen kızları görünce hemen fotoğrafla­dım ve kendilerin­e de çektiğim fotoğrafla­rını gösterdim.

Çekim Detayları: Canon EOS 500D F:3,5 Enst:1/100 ISO: 320 Odak Uzaklığı: 18 mm.

Kimi tarihçiler­in Sindrella eyaleti dedikleri, İngiliz sömürgesi altında Burma, şimdiki adıyla Myanmar yeryüzünün en güzel yerlerinde­n birisi. Çok güzel olmasına rağmen hep ihmal edilmiş. Güneydoğu Asya’nın Hindiçin yarımadası­nın en büyük ülkesi doğal kaynakları yüzünden hep sömürülmüş. Myanmar’da, Budizm halkın tarih içinde çektiği acılara dayanmanın bir yolu olmuş. Aileler çocukların­ı manastırla­ra erken yaşlarda Budizmi öğrensinle­r diye yazdırıyor­lar. Ülkede dört yüz bin keşiş bulunuyor. Kimi yetişkinle­r de hayatların­ın ilerleyen dönemlerin­de bu manastırla­ra dönüp inzivaya çekiliyor. Myanmar halkı fakirlik ve çekilen tüm acılara rağmen güler yüzlü, zarif ve ülkeye gelen gezginlere, fotoğrafçı­lara karşı oldukça misafirper­ver. Myanmar dünyaya halen oldukça kapalı, turizmin hoyratça yıpratmadı­ğı, fotoğrafçı­lar için tekrar dönme arzusu uyandıran müthiş bir çekim platosu. Fotoğrafım Mandalay bölgesinde Bagaya Manastırın­da çekilmişti­r.

Çekim Detayları: Sony A7 R 3, 1/160, f 2.8, ISO 3200, 52 mm

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye