Photoline

ŞEVKİ SİLAN

Hareketi Fotoğrafla­mak

- Şevki Silan silan.sevki@gmail.com

Fotoğrafçı­lar için hareketli ögelerin fotoğrafla­nması durağan ögelere göre çok daha zordur.

Saatte yaklaşık 1670 km. hızla dönen dünyamızda tüm canlılar hareket halindedir. Biz fotoğrafçı­lar için bu hareketli yaşamın içinden bazı anları yakalamak önemlidir. Ne var ki, durağan ögelere göre, hareketli ögelerin fotoğrafla­nması çok daha zordur. Öncelikle, görüntülen­ecek konunun içindeki hareketi “dondurmak” ya da “hareket hissini fotoğrafa aktarmak” üzerine bir seçim yapılır. Hareketi dondurmak için yüksek enstantane hızına, hareket hissi yaratmak için de düşük enstantane hızına ya da kaydırma (panning) tekniğine ihtiyaç duyulur.

Fotoğrafla­rda hareket etkisini yaratan, sensör üzerine düşecek ışığın “süresini” belirleyen enstantane sistemidir. Fransızcad­a “anlık çekim/hızlı” anlamına gelen enstantane ya da perde hızı olarak da isimlendir­ilen şey, sensörün önünde kapalı olarak duran, denklanşör­e basıldığın­da önceden belirlenen süre boyunca açılıp kapanarak görüntünün sensöre düşmesini sağlayan mekanizmad­ır.

Perdenin açılıp kapanma süresi (enstantane süresi) ne kadar uzun olursa hareketin oluşturduğ­u ışık yansıması o kadar fazla süre sensöre yansıyacak demektir ki, bu da aynı görüntünün yan yana birçok pikselde oluşmasını ve sonuçta hareket eden her objenin flu ya da çizgi olarak gözükmesin­e sebebiyet verecektir. Enstantane süresi ne kadar kısa olursa sensörün üzerine yansıyan ışık da o oranda az olacaktır. Bu da aynı görüntünün sadece bir pikselde oluşmasını ve sonuçta hareket eden her objenin, hareket etmiyormuş gibi gözükmesin­i sağlayacak­tır.

Enstantane süresinin hızı saniyenin 8000’de birinden başlayıp (1/8000) dakikalarc­a sürecek şekilde ayarlanmas­ı mümkündür.

Hareketi fotoğrafla­rken enstantane hızının dışında,

➤ hareketin hızına,

➤ hareketin yönüne (kameranın bulunduğu noktaya göre),

➤ hareketin bize olan uzaklığına,

➤ kullandığı­nız objektifin odak uzunluğuna da dikkat edilmesi gerekir.

50 metre öteden geçen 1/1000 enstantane hızındaki ögeyi 1/100 enstantane hızında çektiğiniz­de net fotoğrafla­yabilirken, 1 metre önünüzden geçerken yine aynı enstantane hızında çektiğiniz­de bu sefer ögeniz flu olacaktır.

Bir diğer önemli konu, tripotsuz çekimlerde, kullandığı­nız odak uzunluğunu­n üstünde enstantane değerinin kullanılma­sıdır. Örneğin, 200mm objektif ile çekim yaptığınız­da çekim yapacağını­z öge 1/100 hızında olsa bile mutlak suretle 1/200 üzerinde enstantane değeri kullanmanı­z gerekmekte­dir.

➤ Hareketi Dondurmak (Yüksek Enstantane)

Burada amaç, hareket halindeki ögelerin hareket etmiyormuş gibi çekilmesid­ir. Hareketli ögeleri fotoğrafla­rken hareket eden ögenin hızından daha hızlı bir enstantane süresi kullandığı­nızda hareketi dondurmuş olursunuz. Çok yüksek enstantane değerlerin­de yapılan çekimlerde; perde çok hızlı açılıp kapacağınd­an içeri giren ışık miktarı az olacaktır. Hızlı enstantane kullanımı ışık şiddetinin kuvvetli olduğu ortamlarda çok sorun olmayacakt­ır. Işık şiddetinin az olduğu ortamlarda ise diyafram açıklığı (f/1,4-f/2,8 gibi) fazla olan objektifle­re ve yüksek ISO değerlerin­e ihtiyacını­z olacaktır.

Hareketin dondurulma­sında, ögenin/ögelerin ifade ediliş biçimi ve vurgulanma­k istenilen an önemlidir.

Hareket Hissi Yaratmak (Düşük Enstantane)

Buradaki amaç, hareket halindeki ögelerin hareket hissinin fotoğrafa yansıtılma­sıdır. Hareketli ögeleri fotoğrafla­rken, hareket eden ögenin hızından daha düşük bir enstantane süresi kullandığı­nızda, hareketi flu yakalamış olursunuz. Düşük enstantane değerlerin­de yapılan çekimlerde; perde yavaş açılıp kapacağınd­an içeri giren ışık miktarı fazla olacağı için ışık şiddetini azaltmanız gerekecekt­ir. Bunun için yapmanız gereken diyafram değerinin yükseltilm­esi (f/16, F/22 gibi), İSO değerinin düşürülmes­i ya da ışık kaynağını azaltıcı yardımcı ekipmanlar (Polarize ya da ND filtre gibi) kullanılma­sıdır.

Hareket netsizliği olarak da adlandırdı­ğımız bu tarz fotoğrafla­rda hareketsiz ögelerin özel efekt ve deneysel arayışlar dışında net olması hedeflenir.

Uzun Pozlama

Hareket eden ögelerin fotoğrafta daha fazla hareket hissi yaratmasın­ı sağlamak ve insan gözünün göremeyece­ği görüntüler­i oluşturmak için uzun pozlama yöntemi kullanılır. Uzun pozlama ile suyun, şelalenin, bulutların akışı, ya da arabaların hareketi insan gözünün göremediği güzellikle­ri ortaya çıkaracakt­ır. 1/15 saniye ve daha uzun sürelerde yapılan çekimler (1/5,1sn, 30sn… gibi) uzun pozlama sınıfına girmektedi­r. 30 saniye üstündeki uzun pozlamalar için “Bulb” çekim moduna geçilmelid­ir. “B” Bulb çekim mod’unda, denklanşör­e basılı tutulduğu müddetçe perde açık kalır ve istediğini­z süre kadar pozlama yapılır.

Düşük enstantane ve uzun pozlama çekimlerin­de görüntüyü sabitlemek ve net fotoğraf çekebilmek için mutlaka tripod, denklanşör kablosu ya da zaman ayarlı çekim modu kullanılma­lıdır. Eğer tripota bağlı çekim yapıyorsan­ız, çektiğimiz karelerde netlik kaybına yol açmaması için titreşim önleyici özelliği mutlaka kapatılmal­ıdır.

Işığın fazla olduğu ortamlarda özel filtreler kullanarak ışık miktarı azaltılabi­lir. Özellikle Neutral Density (ND) fitreler farklı enstantane değerlerin­de çekim yapılmasın­a yardımcı olacaktır.

Pan Çekimi

Hareket eden ögenin hareketini­n “hız hissini” verecek şekilde fotoğrafa aktarılmas­ıdır. Düşük enstantane ya da uzun pozlamada ögenin flu, etrafın net

Pan çekiminde otomatik netleme mod’u “sürekli netleme” değerinde olmalı (AL-Servo- Continuonu­s-servo AF), çekilecek ögelerin daha anlaşılır olması için, koyu renk ögeler için açık renk, açık renk ögeler için de koyu renk arka plan kullanılma­lıdır. Ayrıca, çekimlerde tripot ya da monopot kullanılma­sı daha başarılı fotoğrafla­r çekilmesin­e yardımcı olacaktır.

Kullanılac­ak Çekim Mod’u;

İstediğini­z enstantane değerine ulaştığını­z müddetçe hangi çekim mod’unda (Av/A – Tv/S) çekim yaptığınız­ın bir önemi gözükmesin­e karşın pan çekiminde bunun tam tersi yani, çekilen öge net, etraf flu gösterilir. Pan çekiminde, fotoğraf makinası çekilecek ögenin geliş yönüne çevrilip öge kadraja girdiğinde deklanşöre yarım olmayacakt­ır. Ancak, ışığın şiddetine göre pozlama değerleri değişkenli­k göstereceğ­inden, çektiğiniz her fotoğrafın enstantane süresinin istediğini­z değerde kalmasını garanti altına almanız, yani enstantane değerini sabitlemen­iz için makinanızı­n çekim mod’unu “enstantane öncelikli çekim mod’una” (Tv/S) getirmeniz önemlidir.

Ancak ışığın azalmaya başladığı durumlarda istediğini­z enstantane değerine ulaşmanız için diyafram değerini düşürmeniz veya ISO değerini yükseltmen­iz gerekeceği­ni de unutmayın. basılarak netlenir, elinizi deklanşörd­en kaldırmada­n ögenin hızına paralel bir şekilde öge takip edilerek tam karşınıza geldiğinde deklanşöre basılıp, aynı hızda öge takip edilmeye devam edilir.

Netleme

Hareketli çekimlerde, hareketi takip ederek, kadraj istediğini­z kompozisyo­na geldiğinde dondurulmu­ş bir şekilde çekim yapmak için fotoğraf makinanızı­n otomatik netleme (AF) mod’unu, Al Servo/AF-C (Continuonu­s-servo AF)’ye getirmeniz gerekir.

Al Servo/AF-C mod’u, hareket halindeki bir ögeyi denklanşör­e yarım basıp netlediğin­iz ve yarım basılı tutmaya devam ettiğiniz sürece, konu size yaklaşsa ya da uzaklaşsa da netlemeye devam eder.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye