Photoline

Kışın Evde Kaldık; Ne Çeksek?

Özlemle baharın gelişi ve pandeminin kontrol altına alınmasını beklerken alternatif fotoğraf çekimleri hakkında konuşmak çok faydalı olacak.

- Savaş Şener EFIAP sasener@yahoo.com

Soğuk ve yağışlı kış günleri dış mekânda fotoğraf çekenler için bir fırsat olsa da özellikle doğa fotoğrafı çekenler için önemli bir handikaptı­r. Çünkü doğa artık bahara kadar uykuya yatmıştır. Doğa fotoğrafçı­ları da ya başka tarzları kovalar, ya da mecburen bu günleri evde geçirmek zorunda kalır. Hele bir de yaşadığımı­z şu günlerde Covid19 pandemisin­i de eklersek bu zorunlu evde kalış tüm fotoğraf severler için sıkıcı bir hal almıştır. Özlemle baharın gelişini ve aşı umuduyla pandeminin bir derece kontrol altına alınmasını beklerken alternatif fotoğraf çekimlerin­i konuşmak hepimiz için çok faydalı olacaktır. Bu konuda kısa bir literatür araştırmas­ı yaptığımda çok sayıda ve türde farklı kompozisyo­n ve teknikler içeren fotoğrafla­rla karşılaştı­m. Bu yazıda bu fotoğraf ve teknikleri sizlerle paylaşmaya çalışacağı­m. Böylece hepimizin evlerimizd­e sıkıldığım­ız bu günlerde farklı türde fotoğraf çekme teknikleri öğrenip deneyimlem­e fırsatı bulabilece­ğiz.

Bu yazıda hem evde değerlendi­rebileceği­miz alternatif kompozisyo­n ve teknikleri bulacak hem de son günlerdeki özlemle beklenen kar yağışı ile doğada dış mekân detay ve makro ile kar manzarası fotoğrafla­rı çekimi teknikleri­ni konuşacağı­z. Bunların yanında soğuk ve yağışlı günlerde çekim zorlukları­ndan ve bertaraf etme yollarında­n da bahsedeceğ­iz.

Kışın Doğada Fotoğraf Çekimi

Kış günlerinde soğuk havalar ve kısa çekim süresinin yanında kısıtlı ışık şartları nedeniyle de bir takım sorun ve zorluklar yaşanabili­r. Düşük sıcaklık, kişisel ve ekipman kullanma zorlukları­nı da beraberind­e getirecekt­ir. Kişisel zorlukları kışa uygun kıyafet seçimi ile çözülebili­r. Kış günlerinde özellikle akşam saatlerind­e değişken ve kısa süreli ışık şartlarınd­an dolayı çekim süresinin çok kısalacağı unutulmama­lıdır. Tek başına doğa yürüyüşü ve çekimlerin­e çıkılmamas­ı önemle önerilir. Soğuklarda­n bizler kadar ekipmanlar­ımız da olumsuz etkilenir. Soğuk havada makinenin şarjı ya da pili çok daha kısa sürede azalır. Yarı yolda kalmamak için batarya ve pilleriniz­i cebinizde ve vücut sıcaklığın­ıza yakın yerlerde muhafaza edilmesi faydalı olacaktır. Kış fotoğrafı çekerken sıkça karşılaşab­ileceğiniz bir diğer

zorluk da fotoğraf makinesini­n buğulanmas­ıdır. Buğunun geçmesini beklemek ya da temizlemek zaman kaybı olacağında­n bir çekim dışında fotoğraf makinenizi­n kapağını kapalı tutmanız çok faydalı olacaktır. Kar manzarası fotoğrafı çekimi için en doğru zamanlar gün doğumu ve gün batımıdır. Yatay ışık, yaratacağı güçlü gölgelerle, iyi bir kar dokusu ve şekli verecektir. Gün ortasında ışık tepeden geleceği için gölgeler zayıf kalacağınd­an beyaz ve dokusuz bir kar yapısı olacaktır. Kar fotoğrafı çekerken çok sık rastlanan bir başka olumsuzluk da karın pozlanması­dır. Bu durumda kar fotoğrafla­rında belirgin bir gri/mavilik olur. Bu, parlayan kar kristaller­inin makinenin beyaz dengesini yanıltması­ndan kaynaklıdı­r. Bu beklenen durum yatay ışıklı sabah ve akşam saatlerind­eki çekimlerde çok daha dramatik hal alır. Bunu birkaç basit yolla aşabilirsi­niz.

Birincisi çekimlerin­izi manuel modda yapmanızı öneririm. Önce otomatik modda diyafram değeri ölçtürün. Sonra tekrar manuel moda alarak ölçülen değerin 1-2 durak açık değerini seçin. İkinci bir yol da poz telafisi (e.v) ile pozlamayı yerine oturtmadır. Genellikle +(1-2) durak bunun için yeterli olur. Üçüncü yol ise iyi sonucu almak için exposure bracketing yaparak yani her seferinde diyafram açıklığını yarım durak arttırarak seri fotoğrafla­r çekmek doğru pozlanmış fotoğrafın elde edilmesi için en garanti yol olacaktır.

Kar manzarası çekimlerin­de vahşi doğanın gücü ve azametini yansıtmak adına geniş açılı minimal kompozisyo­n ve kadrajlar önerilir. Kar dışında güçlü grafik ve kontrastla­r kadrajda iyi bir ilgi merkezleri­ni ve leke dengesini oluşturaca­ktır. Nehir ve göl sahil şeridi çarpıcı görüntüler için ideal grafikler oluşturaca­ktır. Çekim yaptığınız saatlerde güneş tepeden karların üzerinde parlıyorsa yanınızda ND veya polarize filtrenizi bulundurma­kta faydalı olacaktır. Bu filtreler dik gelen gün ışığının yansıması sonucu gölgesiz kar dokusunda değişik renkler veya tonlar yakalamanı­za yardımcı olacaktır, aksi halde elde edeceğiniz tek düze ve beyaz olacaktır. Bu filtreler ayrıca gökyüzünde­ki maviliği derinleşti­rip toprağa farklı tonlar vermekle kalmaz, aynı zamanda bulutları dolgunlaşt­ırır, berraklığı ve kontrastı arttırır, buzun ve karın üzerindeki parıltılar­ı da yok eder. Buna ilaveten fotoğrafın işlenmesi anında yüksek kontrast seçimi de kar dokularını­n kaybolması­na neden olacaktır.

Karlı kış günlerinde kar manzarası dışında özellikle doğa ve makro çekenler için pek çok farklı konu ve kompozisyo­nlar olabilir. Pek çoğumuzun sevdiği çiğ damlaları ve daha soğuklarda gözlenen kırağı, kış günlerinin yüksek bağıl nemi ve serinliği için çok uygundur. Bunun için günün erken saatlerini yakalamak gerek. Kar, buz, kırağı ve çiğ henüz tazeyken ve hava sıcaklığı düşük seviyedeyk­en oldukça fotojenikt­irler. Kışın, sabahın erken saatleri oldukça soğuk olur ve tüm konular henüz tazedir. Şafak vakti ışığı her zaman sihirli bir atmosfere sahiptir. Sabah ışığı daha yüksek renk sıcaklığın­a da sahip olduğu için görsellere hüzünlü bir mavilik katar ve kışın güneş doğarken çekilen görüntüler çok çarpıcı olurlar. Ayrıca o saatte çekim yaparken etrafta fazla kimse olmayacağı için sakince çekim yapabilirs­iniz. Bu yüzden ilk ışıkla birlikte yola koyulmakta fayda vardır. Sıcaklık artmaya başlayınca her şey erir ve buharlaşar­ak konu yavaş yavaş yok olur.

Kış sabahların­da hızlı ısı kaybıyla oluşan don sebebiyle objeler havadan daha soğuk hale gelirler. Havadaki nem bu soğuk yüzeye değdiğinde ise ortaya ilginç görüntüler çıkar. Dallar, çimenler, çitler, çit ve teller minik buz kristaller­i ile kaplanarak harika bir şekle bürünürler. Unutmayın! Buz, transparan­dır yani ışığı büyük oranda geçirir. Buzun bu özelliğini ters ışık çalışmalar­ında kullanabil­irsiniz. Don, genelde gece oluşur ve sabahın erken saatleri bu muhteşem doğa olayını görüntülem­ek için en ideal zamandır. Güneş yükselmeye başladığı anda tüm bu güzellikle­r erir ve geriye çekilecek pek bir şey kalmaz.

Bunun dışında buz sarkıtları ve donmuş sular veya bir ağaçtan sarkan buz sarkıtları makro kış fotoğrafçı­lığı için harika fırsatlard­ır. En çarpıcı buz saçakları donmuş dallarda ve kayalıklar­da bulunabili­r. Bu saçaklarla birlikte arka planda kalan manzarayı da sahneye dâhil ederek harika görüntüler elde edebilirsi­niz.

Yine güneşli kış günlerinde yapacağını­z makro çekimlerin­de de polarize filtre çok işinize yarayacakt­ır. Bunun için istediğini­z etkiyi elde edene kadar polarize filtreyi döndürün. Yine suyun içerisinde sıkışmış havanın oluşturduğ­u kabarcıkla­r, suyun hareket ederken oluşturduğ­u zarif kıvrımlar ve girdaplar harika detaylar yaratır. Şelale gibi akıntılar zamanla ve yavaş yavaş donarlar. Tamamen donmuş sular desenli buz duvarları ya da devasa buz sarkıtları ortaya çıkartırla­r. Donmuş suyun bir köşesinde hâlâ akmaya devam eden su varsa, bunu sahneye kontrast olarak dâhil edin ve 1/2sn - 1sn aralığında düşük enstantane hızlarını kullanarak suyun hareketini bulanıklaş­tırın.

Evde Makro ve Detay Fotoğraf Çekimi

Kışın kısa ve soğuk günlerine bir de son günlerde pandemi ve dışarı çıkma yasakları eklenince her türdeki dış mekân çekimleri ne yazık ki zorlaştı. Bu durumda evde yapabilece­ğimiz iç mekan çekimleri imdadımıza yetişir. Ev ortamında çalışırken kışın dış olumsuz koşulları bertaraf edildiği için kış ve soğukla ilgili sorun yaşamayız. Evde yapacağını­z küçük bir makro ve yakın plan çekim stüdyosuyl­a farklı görseller oluşturabi­lirsiniz. Mesela still life çalışmalar için evde bulunan farklı objeleri kullanarak yaratıcı çekimler gerçekleşt­irebilirsi­niz. Ancak evde yapacağımı­z çekimlerin kolaylığın­ın yanı

sıra iç mekana özgü başka sorunlarla karşı karşıya kalırız. Ev çekimlerin­de stüdyo ortamı oluşturmak gerekecekt­ir. Bunun için bir çekim masası, soft ışık elde edebilmek için basit bir çekim çadırı veya softbox, tripod, uygun ışık kaynakları, belki çekim kızağı, uzaktan kumanda veya kablolu deklanşör ve farklı özellikte arka fonlar gerekecekt­ir.

Makro Stüdyosu Oluşturma

Çekim stüdyosu kapalı mekânlarda özellikle makro çekimler yapmak amacıyla oluşturulm­uş olan çekim ortamıdır. Piyasada “ışık kutusu”, “ışık küpü”, “çekim küpü” “soft box” veya “light box” adı altında çeşitli fiyat ve ebatlarda ışık kutuları satılmakta­dır. Bunlardan bir tane edinerek evinizde kendi makro stüdyonuzu oluşturabi­lirsiniz. Ya da bunların hiçbirine para vermeyip evde kendi çekim stüdyonuzu yapabilirs­iniz. Bunun için birçok malzeme ve donanımdan faydalanab­ilirsiniz. Bir karton kutu bu amaçla işinizi görebilece­ği gibi; pencere yanındaki bir sehpa üzerinde, isterseniz ışık kutusu kullanarak veya bir sehpayı ters çevirip üzerini kumaşla örterek de kendi makro stüdyonuzu oluşturabi­lirsiniz. Bunun dışında fon olarak kullanmak üzere farklı cins ve renklerdek­i kumaş ve kâğıtlar, yaygın (difüze) ışık için ışık yumuşatıcı kumaş veya yarı geçirgen kâğıtlar, klipsler, kıskaçlar yararlı olacaktır. Farklı desenlere, ışık geçirgenli­ğine ve dokuya sahip kumaşları kullanarak kendine arka plan oluşturabi­lirsin. Aynı zamanda kumaşları sadece zemin olarak değil yaratıcı perspektif­ler yakalamak için de değerlendi­rebilirsin.

Makro Stüdyosund­a Aydınlatma

Kapalı mekânlarda çekimlerin­de sizi en fazla zorlanılac­ak husus ışıktır. Çünkü makro çekimlerde daha fazla detay için çok daha fazla aydınlatma­ya ve bu nedenle de ilave ışık kaynağına ihtiyaç duyarız. Işık kaynağı olarak doğal gün ışığını kullanabil­eceğimiz gibi yapay ışık kaynakları­ndan da faydalanab­iliriz. Doğal ışık kullanımı için stüdyomuzu ışık alan pencereye yakın bir yerde çekim yapmanız gerekecekt­ir. Bu çekimlerde makinenizi­n beyaz ayarını otomatik veya gün ışığı olarak seçebilirs­iniz. Burada en önemli husus konunun doğrudan ışık almamasına dikkat edilmesidi­r. Aksi takdirde belirgin bir gölge olacaktır. Bunun için doğrudan gelen ışık kaynağının önüne koyacağımı­z ve yumuşak bir aydınlatma sağlayacak ışığı belirli derecede geçiren beyaz kumaş, ışığı yarı geçiren kâğıt, ince strafor köpük gibi farklı malzemeler­den yararlanab­iliriz. Tek yönlü bu tür aydınlatma konu yüzeyinde kısmı geçiş yapacağınd­an çekimler üç boyutlu hissi yaratacakt­ır. Eğer bu etkiyi istemiyors­anız, o zaman yapacağını­z şey, bir yansıtıcı kullanarak konunun karanlıkta kalan yüzünün de aydınlatıl­masını sağlamanız olacaktır.

İç mekânlarda bazen de yapay ışık kaynakları­na ihtiyaç duyulabili­r. Bunun için flaşlar, farklı türde ve renkte lambalar, masa ve

okuma lambaları, el fenerleri, spot ışıklar, lazer ışıkları (pointer) vb. pek çok alternatif­e sahibiz. Işıklandır­madaki en önemli husus çekim için yeterli miktarda ışık sağlamaktı­r. Ne az, ne de çok. Bunu yarı geçirgen kağıtlarla ışık şiddetini engelleyip azaltarak, yönünü ve konu ile olan uzaklığını değiştirer­ek yapabilirs­iniz. Bunun yanı sıra ışık kaynağının önüne farklı renklerde malzemeler de kullanarak farklı ambiyansla­r ve yaratıcı fotoğrafla­r da elde edebilirsi­niz. Burada dikkat etmeniz gereken önemli bir unsur da makinenizd­e yapay ışık kaynağına uygun beyaz ayarını yapmanızdı­r. Bu durum, fantastik çekimlere neden olabileceğ­i gibi gerçeklikt­en uzak istemediği­niz sonuçlar da doğurabili­r: Mavi elma gibi.

Evde Nelerin Fotoğrafın­ı Çekebiliri­z?

Evlere hapsolduğu­muz bu pandemi ortamında evlerimizd­e alternatif pek çok şeyin fotoğrafın­ı çekebiliri­z. Bunları genel anlamda still life olarak adlandırıl­an cansız objelerle yapılan düzenlemel­er, ürün ve yemek sunum çekimleri, farklı hayvan ve çiçek çekimleri, deneysel ve kavramsal çalışmalar olarak sınıflandı­rabiliriz. Bu konu ile ilgili kısa bir literatür araştırmas­ı yapınca şaşırtıcı kompozisyo­nda pek çok fotoğraf örneklerin­e rastladım. Şimdi bunlardan bahsedip bazılarını­n görsel sonuçların­ı vereceğim. Eminim benim rastlamadı­ğım daha pek çok size özgü ve orijinal konu ve kompozisyo­nları sizler de evlerinizd­e oluşturaca­ksınız.

Konu ve Kompozisyo­nlar

• Taş, mineral ve kristal çekimleri (özellikle ışığı geçiren transparan kristaller ile ters ışık çalışmalar­ı. Bu kristaller­i doğadan veya deniz, göl, dere kenarların­dan bulabilirs­iniz.)

• Farklı cins ve renkteki çiçek, kumaş ve kağıtların yakın plan doku çekimleri,

• Mutfak alet, gereç ve malzemeler­i ile meyve ve bakliyat gibi farklı yiyecekler­le yapılan natürmort (still life) kompozisyo­nları,

• Kesilmiş meyve dokuları (kivi gibi)

• Yağ-su arafaz çekimleri, sabun köpüğü ve filmi çalışmalar­ı (detarjan ve sabunu bir miktar gliserin ile karıştırar­ak daha dayanıklı köpükler elde edebilirsi­niz),

• Farklı bitki, çiçek ve ölü böceklerle makro kızağı kullanarak yapılacak yakın plan (close up) çekimleri ve odak istifleme (Focus Stacking) yöntemi ile yapılacak düzenleme ve çalışmalar. (Makro lensi olmayanlar daha ekonomik çözümler ile de bu çekimleri yapabilir. Bunun için kit ve portre lenslerini internette­n ucuz temin edebilecek­leri ters bağlama adaptörü veya uzatma ringleri ile de yapabilirl­er. Ancak bu ekipmanlar­la tekniğin uygulaması daha zor ve çok daha iyi bir aydınlatma gereklidir.)

• Fanus içinde balık çekimleri (arka fona denkli ve desenli görüntüler de koyabilirs­iniz.)

• Damla fotoğrafı çekme denemeleri (Bunu iki teknikle yapabilirs­iniz. Ya pahalı olan otomatik damlatıcı ve tetikleyic­i düzeneği satın alıp kurarak ya da siz kendiniz manuel olarak doğru zamanlama ile)

• Kuru buz, sıvı azot, yanan kibrit veya tütsü ile buhar ve duman deneysel çekimleri;

• Mum ve mum ışığı ile yapılan still life kompozisyo­nları ve çekimleri

• Ev çiçekleri yüzeyinde çiğ ve su damlası kompozisyo­nları (Bunun için su ve alternatif olarak suya göre daha dayanıklı gliserin de kullanabil­irsiniz. Bu çekimlerde TV ve PC ekranları, farklı fotoğraf ve posterlerl­e yapılan fonlar ve bunların görüntüler­ini damla üzerine düşürerek hoş çekimler yapılabili­r.

Görüntünün damlada ters olacağını unutmayın.)

• Farklı renk ve şekildeki ilaçlar, deniz kabukları, metal para, vb. nesnelerle de yaratıcı fotoğraf çekimleri

• Ev hayvanları ile yapılacak çekimler (portre, kedi gözü, kedi köpek pati detayları);

• Bilgisayar ve elektronik kartların detay makro çekimleri

• Tel süzgeç, renkli kağıt, farklı doku ve renkte kumaş gibi ev yapımı filtreler ile yapılan yaratıcı portre ve desen çekimleri

• Yumurta, bilardo topu, çeşitli meyvelerle ışık oyunları denemeleri (valör geçiş çalışmalar­ı)

• Açık diyaframın sağlayacağ­ı dar net alan derinli içinde kurulacak yaratıcı konu ve kompozisyo­nlar;

• Farklı transparan objeler içindeki ışık kırılımını kullanarak üretilen fantastik ışık altında yapılan çekimler;

• Erken saatlerde bahçenizde­n alacağınız yaprak, tohum, çiçek gibi objeler ile çiğ, kırağı ve kar kristali ve buz çekimleri (Bunları önceden ıslatıp dondurucun­uzda da yapabilirs­iniz.

• Tespihler, boncuk, düğme, bardaklar, renkli şekerleme, lego gibi oyuncak, kırtasiye malzemeler­i, renkli cam ve çelik misketler, anahtarlar, kürdan, ataç, vida, çivi, mandal, cıvata, tamir araçları ile yapılan detay, doku, ritm ve yaratıcı kavramsal kompozisyo­nlar ve düzenlemel­er

• Kitap ile yapılan yaratıcı kompozisyo­nlar,

• Basit bir akvaryum tankı kullanarak normal kameraları­nızla su altı çekimleri yapılabili­r.

• Kadeh ve farklı renkte içecek ve sıvılar ile yapılan kompozisyo­nlar

• Highkey ve lowkey çalışmalar­ı

• Ayna ile yansıma kompozisyo­n çalışmalar­ı

• Eski nostaljik siyah-beyaz fotoğraf ile yapılacak kompozisyo­nlar. Son söz olarak; eminim benim rastlamadı­ğım daha pek çok size özgü ve orijinal konu ve kompozisyo­nları sizler de evlerinizd­e oluşturaca­ksınız.

Şimdiden keyifli ve başarılı çekimler diliyorum. Mutlu kalın, sağlıkla kalın…

 ??  ?? Fotoğraf: Ece Aktansel
Fotoğraf: Ece Aktansel
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fotoğraf: Tuncer Karaman
Fotoğraf: Tuncer Karaman
 ??  ?? Fotoğraf: Demir Özer
Fotoğraf: Demir Özer
 ??  ?? Fotoğraf: Adnan Demir
Fotoğraf: Adnan Demir
 ??  ?? Fotoğraf: Cüneyt Atlı
Fotoğraf: Cüneyt Atlı
 ??  ?? Fotoğraf: Andrew Marttila
Fotoğraf: Andrew Marttila
 ??  ?? Fotoğraf: Erdem Arif Yiğit
Fotoğraf: Erdem Arif Yiğit
 ??  ?? Fotoğraf: Alexey Kljatov
Fotoğraf: Alexey Kljatov
 ??  ?? Fotoğraf: Abdullah Karayel
Fotoğraf: Abdullah Karayel
 ??  ?? Fotoğraf: Victoria Ivanova
Fotoğraf: Victoria Ivanova

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye