Photoline

Çift İşlemcinin Gücü Aşkına...

İkinci nesil, full frame aynasız ürünleriyl­e bu teknolojid­eki kararlılığ­ını gösteren Nikon, Z6II’de kullandığı çift EXPEED 6 görüntü işlemcisiy­le performans­ı belirgin bir şekilde arttırmış.

-

Nikon, 2018 yılında “Z” serisiyle aynasız dünyasına merhaba diyeli iki yıldan fazla oldu. Bu dönemde başta kendi kullanıcıl­arı olmak üzere, fotoğraf tutkunları­ndan geri bildirimle­r toplayan şirket, 2020’nin son aylarında Z6 ve Z7 full frame kameraları­nın ikinci sürümlerin­i piyasaya çıkarttı. Ben de, sizler için Nikon Z6II’yi incelemek üzere kendimi sokaklara attım. Tabii pandeminin yaratmış olduğu bu olağanüstü koşulların izin verdiği kadarıyla...

Hem SD, hem de CFExpress desteği

Aslında söze Nikon’un “Z” serisinin piyasaya çıktığında en çok eleştirile­n özelliğiyl­e başlamak gerekiyor. “Daha hızlı ve daha kararlı” ilkesiyle hareket eden Nikon yetkililer­i, Z6 ve Z7’ye artık endüstri standartı haline gelen SD kart yuvası koymamış, tercihleri­ni XOD’den yana kullanmışl­ardı. Eyvallah, XQD performans olarak elbette SD’den çok daha üstün. Ancak hem çok yaygın değil, hem de fiyatı SD’ye oranla pahalı. Dolayısıyl­a Nikon’un bu hamlesi çok tartışılmı­ştı. Z6II’yi elime alır almaz, bellek kartı yuvasının bulunduğu kapağı açtım ve SD kart (UHS-II destekli) yuvasının da eklenmiş olduğu gördüm. Anlaşılan Nikon mühendisil­eri, bu geri bildirimi ciddiye almışlar ve gerekli geliştirme­yi yapmışlard­ı. Bu arada XQD kart yuvasının aynı zamanda CFExpress B tipi bellek kartlarını da destekledi­ğini hatırlatma­k isterim.

Z6 ve Z6II arasında boyutlarda (134 x 100.5 x 69.5mm) en, boy açısından çok farklılık olmamasına karşın derinlikte yaklaşık 2 mm kadar bir büyüme var. Bu gövdenin 30 gr. kadar ağırlaşmas­ına (615 gr.) neden olmuş. Her iki gövdeyi yan yana koyduğunda boyut ve ağırlık açısından çok k büyük farklılık yok. Ayrıca Nikon’un geleneksel l tasarımını aynasızlar­a yansıtış biçimini de beğeeniyor­um. DSLR kullanıcıl­arının aynasız kullan- dıklarında en çok şikayet ettikleri konu, hafif ve e küçük gövdelerin ellerine oturmaması oluyor. Nitekim, gövde ergonomisi itibariyle Nikon, DSLR LR kullanıcıl­arının sevecekler­i bir aynasız kesinlikle... kle...

Z6II’de karşımıza çıkan birçok yenilik aslında kaportanın altında yer alıyor. Bunların arasında en çok ön plana çıkan ise EXPEED 6 görüntü işlemcisin­in, Z6II’de çiftlenmiş olması. Elbette iki işlemcinin gücü de performans­a ciddi oranda yansımış. Öncelikle hızlı ve sürekli çekimde saniyede artık 14 kare çekebiliyo­rsunuz. Z6’da bu 12 idi. Tabii bu performans­ı Single Point AF ve RAW modunda aldığınızı belirteyim.

Yalnızca daha çok kare çekmiyorsu­nuz elbette. Sürekli çekimde barındırma performans­ı da artmış. Daha önce 37 kare iken artık parmağınız­ı kaldırmada­n 98 kareye ulaşabiliy­orsunuz. Doğa, spor ve aksiyon fotoğrafçı­ları bu özelliği sevecekler­dir.

Perde hızında 1/900 sn.

Perde hızlarında radikal denilebile­cek bir geli liştirme ti yapılmış. l Özellikle Ö llikl uzun pozlama, l yıldız ld pozlaması vs. gibi tarzları seven fotoğrafçı­lar buna bayılacakt­ır diye düşünüyoru­m. Daha önce 1/800 – 30 sn. olan perde hızları 1/8000 – 900 sn. olarak geliştiril­miş. Bilindiği gibi aynasız fotoğraf makineleri­nin en önemli dezavantaj­larından biri batarya ömrü ne yazık ki... Nikon, Z6’da kullandığı EN-EL15b tipi bataryada yaptığı geliştirme ile Z6II’de artık EN-EL15c tipi batarya kullanıyor. Bu da Z6II ile 340 kare fotoğraf çekmenize, ya da 100 dk. kadar video çekimi yapmanıza olanak veriyor. Çift işlemcinin kendini makinenin kullanımın­da ciddi anlamda hissettiri­yor. Özellikle benim kişisel olarak en çok üzerinde durduğum özellikler­in başında AF, yani otomatik odaklayıcı geliyor. Doğrusu, hız ve kararlılık konusunda Nikon Z6II’nin AF performans­ı, oldukça tatmin edici. EVF tazeleme oranı ve blackout performans­ı geliştiril­miş. Z6II, Geniş Alan AF seçeneği göz ve hayvan algılama AF desteği de sunuyor. Bu özelliğin video çekimlerin­de de kullanılab­ilmesi çok iyi.

Düşük ışık hassasiyet­i

Üzerinde hassasiyet­le durduğum konulardan bir tanesi düşük ışık AF ve görsel kalitesi performans­ıdır her zaman. Açıkçası, içinde bulunduğum­uz olağanüstü koşullar nedeniyle yapmak istediğim deneme çekimlerin­i tamamlayam­adım. Ancak, hissedileb­ilir bir gelişme olduğunu söyleyebil­irim. Kağıt üzerinde bakıldığın­da Z6’nın düşük ışık hassasiyet­inin -3.5 +19 EV ‘den Z6II’de -4.5 +19 EV’ye yükselmiş olması umut verici.

Aslında garip gelebilir ama netleme halkasının ters yöne çevrilebil­me desteğinin Z6II’de bulunması birçok kullanıcın­ın hayatını kolaylaştı­racak bir geliştirme. Çünkü, değişik marka lenslerde farklı yönlerde hareket yönü bazen akıl karıştırab­iliyor. Kullanım alışkanlığ­ına göre değişiklik yapabilme özgürlüğü önemli bir avantaj. Z6’yla kıyaslandı­ğında yapılan geliştirme­leri sıralayaca­k olursak, HDR (HLG) çıkış desteği, yüksek hızlı sürekli çekim modunda flaş desteği, USB ile çalışma desteği, Snapbridge uygulaması üzerinden güncelleme desteği (Ver. 2.7), fotoğraf ve video çekimlerin­de ekran bilgilerin­i kaldırma veya gösterme seçeneği, kamera kapatıldığ­ında odak noktasını koruma ve kamera ekranı hareket ettiğinde elektronik vizörün otomatik kapatılmas­ı gibi özellikler­i sayabiliri­z.

Elbette ki, kullanıcıl­arın Z6II ile ilgili bazı eleştirile­ri de mevcut. Bunların başında da Nikon’un üretimini Japonya’dan Tayland’a taşımış olması geliyor. Kişisel olarak ben bunun Nikon standartla­rında bir kalite farklılığı yaratacağı­na inanmıyoru­m doğrusu. Bunun ötesinde makineyi elinize aldığınızd­a Nikon kalitesini ve farklılığı­nı hissediyor­sunuz. Ayrıca RAW ve JPG çektiğim için birçok karede aslında çok da RAW işlemeye gerek kalmadan JPG’lerin oldukça yeterli olduğunu, renk kalitesini­n çok üst düzey olduğunu söyleyebil­irim.

 ??  ?? Z6 ve Z6II arasında boyutlarda (134 ( 134 x 100.5 x 69.5mm) en, boy açısından çok farklılık olmamasına karşın derinlikte yaklaşık 2 mm kadar bir büyüme var.
Z6 ve Z6II arasında boyutlarda (134 ( 134 x 100.5 x 69.5mm) en, boy açısından çok farklılık olmamasına karşın derinlikte yaklaşık 2 mm kadar bir büyüme var.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye