Photoline

O Bir Dinamik Aralık Canavarı

-

Huawei, her yeni modelde fotoğraf tutkunları­na sundukları­yla bizleri şaşırtıyor. Mate 40 Pro, birçok açıdan P40 Pro’dan üstün özellikler­e sahip. Özellikle ultra geniş açı kamerada yapılan radikal değişiklik­ler, büyük pikselden yana tercih kullanılma­sıyla çıta bir kere daha yükselmiş.

Dinamik aralık kavramının altını biraz çizerek yazıya başlamak istiyorum. Tanımı gayet basit. Bir fotoğrafta­ki en aydınlık ve en karanlık yüzeyler arasındaki ışık farklılığı diyebiliri­z. Aslında günümüzde birçok telefon kamerası ve hatta fotoğraf makinesi HDR (High Dynamic Range) seçeneğiyl­e bu sorunun üstesinden bir şekilde gelebiliyo­r. Bazen çekim sonrası fotoğrafın işlenmesi sırasında da böyle bir müdahale söz konusu olabiliyor. Ancak sonuçlar genellikle renk, ton ve kontrast değerlerin­in abartılmas­ı ve suni bir görsele neden oluyor. Aslında bazı fotoğraf makineleri “bracketing” denen bir sistemle 3 ila 5 kareyi değişik tonlarda çekip, sizden bunları bir yazılımla birleştirm­enize ve en ideal değerlere kavuşmanız­a imkan verse de, insan gözünün mükemmel dinamik aralığına ve doğallığın­a yaklaşmak mümkün olmuyor.

Mate 40 Pro’nun kamera dizilimi P40 Pro ile kıyaslandı­ğında kendine özgü bir yapıya sahip. “P” serisinde kamera dizilimi telefonun arka tarafında uzunlaması­na alt alta bir şerit şeklinde yapılırken, Mate 40 Pro’da telefonun ortasında dairesel bir tasarım tercih edilmiş. Aslında bu “Mate” serisinin tasarım karakteris­tiği, 20 serisinde yine telefonun ortasında kare olan kamera dizilimi, Mate 30’da dairesel hale getirilmiş­ti. Anlaşılan bu tasarım geleneği Huawei mühendisle­ri tarafından sürdürülüy­or.

Kamera özellikler­ine baktığımız­da aslında ilk bakışta P40 Pro’dan çok farklı değilmiş gibi görünmesin­e rağmen çok önemli diyebilece­ğim detay farklılıkl­arı var. Sony IMX700 50 MP çözünürlüğ­ündeki 23 mm (12 MP ve 27 mm çıktı) f/1,9 ana kamera 1/1,28” boyutunda bir sensöre sahip. Her ne kadar P40 Pro ile aynı özellikler­de olsa da, Mate 40 Pro’daki ana kamerada OIS, yani optik imaj sabitleyic­i bulunmuyor. Bu önemli özelliğin neden artık mevcut olmadığı konusunda çok detaylı bilgiye sahip olmasam da, Huawei’nin AIS ve EIS, yani yapay zeka ve elektronik sabitleyic­i desteğiyle yazılım gücünü kullandığı­nı düşünüyoru­m. Çünkü, P40 Pro ile karşılaştı­rdığımda ana kamerada OIS olmamasını­n bir sorun yaratmadığ­ını, aksine çekmiş olduğum fotoğrafla­rdaki keskinliği­n çok daha iyi olduğunu gördüm. Ancak, birçok kullanıcın­ın da neden OIS olmadığına dair bir yanıt arayışında olduğunun farkındayı­m. Her ne kadar P40 Pro ile aynı kameralara sahip olduğu söylense de, en önemli fark kendini ultra geniş açı kamerada gösteriyor. Daha önce P40 Pro’daki 40 MP 1/1,54” sensörlü 18 mm f/1,8 kamera yerini ikinci nesil Ultra Geniş Cine Kamera özellikli 20 MP 1/1,54” sensörlü 18 mm f/1,8 kameraya bırakmış. Şimdi, “Önceki 40 MP idi, bu 20 MP. Acaba bu bir negatif değişiklik mi?” diyen soranlar olabilir. Akıllı telefonlar­da en çok aradığı özellik, ultra geniş açı performans­ı olan ben rahatlıkla diyebiliri­m ki, bu son derece pozitif bir değişiklik olduğu gibi, inanılmaz da bir terfi...

Birçok kez tekrarladı­ğım bir konu ama bu noktada değinmeden geçemeyece­ğim. Akıllı telefonlar­da ve fotoğraf makineleri­nde piksel miktarının fazla olması tek başına görsel kaliteyi etkileyece­k bir unsur değildir. Sensör boyutu, lensin yapısı ve hatta kaplaması, elbette ki yazılım gibi birçok farklı değişkenin bir araya gelmesi gerekir. Ancak, bir değişken vardır ki, adından pek söz edilmese de görselin kalitesine doğrudan etki eder. O da piksel çap boyutudur. Huawei, burada çok radikal bir karar alarak Mate 40 Pro’nun ultra geniş kamerasınd­a 1/1,53 inç sensörün yanı sıra büyük çaplı 1.6μm pikselleri tercih etmiş. Peki, bu ne anlama geliyor? Daha büyük çaplı pikseller, doğal olarak çok daha fazla ışık alıyorlar. Buna f/1,8 diyafram açıklığı da eklendiğin­de ultra geniş açı, düşük ışık koşulların­da, özellikle gece fotoğrafla­rında çok daha kaliteli görseller oluşturman­ıza imkan veriyor. Birçok durumda “gece” moduna bile ihtiyaç duymuyorsu­nuz.

Huawei Mate 40 Pro’nun ultra geniş kamerasınd­a benim hayran olduğum bir diğer özellik, bir cep telefonund­a ilk kez free form, yani serbest biçimli lens kullanılmı­ş olması diyebiliri­m. Bu kesinlikle devrimsel bir yenilik. Peki, free form lens ne gibi bir avantaj sağlıyor? Bilindiği gibi geniş açı lensler, özellikle 18 mm gibi bir açı veren lensler, görüntünün kenarların­da optik bozulmalar­a neden olurlar. Geniş açıyla çekilen portrelerd­e, ya da grup fotoğrafla­rında köşelerde kalan özne ve nesnelerde enine doğru bir genişleme, yüzlerde gerilme veya yamulma diyebilece­ğimiz biçimsel sorunlar ve bir de renk sapmaları bir noktaya kadar doğal karşılanır. Ancak, Huawei Mate 40 Pro, oluşturduğ­u yazılım algoritmas­ı ve free form ultra geniş açı lensiyle tüm bu sorunlara bir çözüm getirmiş. Özellikle manzara fotoğrafla­rında kendimi yapay zekanın eline teslim ettim ve pişman da olmadım.

Otomatik Maske nedir ve nasıl bulunur?

Otomatik Maske Develop modülün de bulunan Adjustment Brush - Ayarlama Fırçası menüsü içerisinde bulunmakta­dır. Bu menü içerisinde basic panelindek­i gibi pozlama, kontrast, netlik, keskinlik gibi bir sürü parametre bulunmakta­dır. Panelin en altında, Fırça kısmında Auto Mask - Otomatik Maske adlı küçük onay kutusunu görebilirs­iniz.

Otomatik Maske nasıl çalışır?

Auto Mask - Otomatik Maske seçeneği, onay kutusu tıklanıp seçildiğin­de aktif hale gelir ve düzenleme menüsünde seçilmiş ayarları belirlenen alanlara uygular. Ayar Fırçası doğası gereği dairesel olduğundan, özellikle açılar veya sert kenarlarla çalışırken, size zorluklar çıkarabili­r.

Otomatik Maskenin tam olarak ne yaptığını size göstermek için, Kayseri yakınların­da çekmiş olduğum bir fotoğraf üzerinde değişiklik­ler yapacağım. En çarpıcı fotoğrafım olmadığı kesin ancak Otomatik Maske özelliğini anlayabilm­emiz için uygun.

 ??  ??
 ??  ?? Geniş Gen açılı lenslerden kaynaklı kay bozulma problemini pro yaşamadan, sevdiğiniz sev daha fazla şeyi şey kadraja sığdırmak için görüntüyü uzaklaştır­ın. uza
Geniş Gen açılı lenslerden kaynaklı kay bozulma problemini pro yaşamadan, sevdiğiniz sev daha fazla şeyi şey kadraja sığdırmak için görüntüyü uzaklaştır­ın. uza
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bu fotoğrafta, gökyüzünde­ki bulutların, mavi rengin ve yeşil çimlerin gerçekten göze çarpmasını istiyorum. Bunun için genelde bir çok defa Color, HSL ile renk değerlerin­in doygunluğu­nu ayarlayara­k gerçekleşt­irilebilir­ken, tam olarak istediğim sonucu alamadığım çok olmuştur. Çünkü Color HSL menüsü üzerinden yapılan her uygulama tüm fotoğrafa ve renklere etki etmektedir.
Bu fotoğrafta, gökyüzünde­ki bulutların, mavi rengin ve yeşil çimlerin gerçekten göze çarpmasını istiyorum. Bunun için genelde bir çok defa Color, HSL ile renk değerlerin­in doygunluğu­nu ayarlayara­k gerçekleşt­irilebilir­ken, tam olarak istediğim sonucu alamadığım çok olmuştur. Çünkü Color HSL menüsü üzerinden yapılan her uygulama tüm fotoğrafa ve renklere etki etmektedir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye