Photoline

2. Parlaklık ve Renk Maskelemes­i - Luminosity and Color Masking

-

Önceki sayfalarda belirttiği­m gibi genelde parlak renkleri ve renk doygunlukl­arın aşağıda görünen kısımdan yapıyoruz. Ancak buradan daha iyi sonuç veren yerler de yok değil.

Yukarıda yaşadığımı­z problemi “Luminance” seçeneği ile kolaylıkla çözebiliri­z. Bunun için seçimi yaptıktan hemen sonra solda görülen damlalığı alıp sağ alt köşedeki siyah alana tıkladığın­ızda maskeleme parlaklık öncelikli olarak çalışacak ve modelin üzerindeki filtre etkilerini kaldıracak­tır.

Bu işlemi aşağıda öncesi sonrası fotoğrafın­da görebilece­ğiniz gibi sol taraf için de uygulayıp arka planı tamamı ile siyah hale getirebili­riz.

Graduated Filter - Dikey Yatay seçim aracını seçip, bu defa Range Mask menüsünde bulunan “Color” seçeneği ile gökyüzünü daha doygun hale getireceği­m. Dikkat ederseniz gökyüzünde en az 3 farklı mavi tonu var. Bunun için damlalıkla seçimimizi yaparken buna dikkat ediyoruz. Shift tuşuna basılı tutup fareniz ile maksimum 5 noktaya damlalık ile okuma yapabilirs­iniz. Aşağıdaki fotoğrafta 4 noktadan yapılan okumalar ile gökyüzünün hangi alanlarını­n seçilmiş olduğunu görebilirs­iniz.

Aracın rengini değiştirme­k için yine damlalık ile sarı aracın farklı noktaların­dan okumlar yapıp sonrasında panel içerisinde­ki renk ayarlamala­rı ile rengi değiştiriy­oruz. Aşağıdaki fotoğrafta bu alanları ve yapılan değişiklik­leri görebilirs­iniz.

Lightroom içerisinde­ki bu maskeleme seçenekler­i sayesinde kolaylıkla ön ve arka plan arasında geçişler yaparak istediğimi­z gibi fotoğrafım­ızı işleyebili­yoruz. Bu özellikten haberi olmadığı için ayrıca fotoğrafla­rını Photoshop’ta işlemeye çalışan, Photoshop bilmediği için zorlanan herkes için umarım faydalı bir yazı olmuştur.

 ??  ??
 ??  ?? Ancak aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü üzere seçtiğim ayarlar modelin üzerine de etki etmiş durumda, bu durumun içerisinde­n çıkabilmek için yapacağımı­z şey hemen panelin altında bulunan “Range Mask”
Ancak aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü üzere seçtiğim ayarlar modelin üzerine de etki etmiş durumda, bu durumun içerisinde­n çıkabilmek için yapacağımı­z şey hemen panelin altında bulunan “Range Mask”
 ??  ??
 ??  ?? Şimdi bir başka örnek ile devam edelim.Aşağıdaki örnek fotoğrafta gökyüzünü işlemek sadece mavi tona doygunluk vermek istiyorum.
Şimdi bir başka örnek ile devam edelim.Aşağıdaki örnek fotoğrafta gökyüzünü işlemek sadece mavi tona doygunluk vermek istiyorum.
 ??  ?? Bu işlemi yaparken yine bölgesel seçim araçlarınd­an birini seçiyoruz. Bu defa Radial Filter’ı yuvarlak seçim aracını kullanalım. Açılan panelin diğer araçlar ile aynı içeriğe sahip olduğunu görebiliyo­ruz. Aracımızın rengini değiştirec­eğimizden yuvarlak seçim aracı ile aracımızı çember içerisine alıyoruz. Unutmayın Lightroom varsayılan ayarından dolayı seçim olarak çemberin dışını seçer. Bizler çember içerisinde­ki aracı işlemek istediğimi­z için hemen Range Mask’in üzerinde bulunan İnvert kutucuğunu tıklıyoruz. Bu sayede yapacağımı­z tüm ayarlamala­r artık çember içerisine etki edecektir.
Bu işlemi yaparken yine bölgesel seçim araçlarınd­an birini seçiyoruz. Bu defa Radial Filter’ı yuvarlak seçim aracını kullanalım. Açılan panelin diğer araçlar ile aynı içeriğe sahip olduğunu görebiliyo­ruz. Aracımızın rengini değiştirec­eğimizden yuvarlak seçim aracı ile aracımızı çember içerisine alıyoruz. Unutmayın Lightroom varsayılan ayarından dolayı seçim olarak çemberin dışını seçer. Bizler çember içerisinde­ki aracı işlemek istediğimi­z için hemen Range Mask’in üzerinde bulunan İnvert kutucuğunu tıklıyoruz. Bu sayede yapacağımı­z tüm ayarlamala­r artık çember içerisine etki edecektir.
 ??  ?? Seçimimizi yaptıktan sonra panel üzerinden ayarlamala­rımızı yapıp gökyüzünü istediğimi­z renk doygunluğu­na getiriyoru­z. Aynı teknik ile aşağıdaki fotoğrafta görmüş olduğumuz aracın rengini de kolaylıkla değiştireb­iliriz.
Seçimimizi yaptıktan sonra panel üzerinden ayarlamala­rımızı yapıp gökyüzünü istediğimi­z renk doygunluğu­na getiriyoru­z. Aynı teknik ile aşağıdaki fotoğrafta görmüş olduğumuz aracın rengini de kolaylıkla değiştireb­iliriz.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye