Photoline

Bir Fotoğraf Kolektifi: Turkuaz Street

Ülkemizin köklü sokak fotoğrafı kolektifle­rinden biri olan Turkuaz Street dergimizin bu ayki konuğu...

-

Fotoğraf kolektifle­ri, belirli bir tarza dayalı olarak fikirleri, projeleri, iş birlikleri­ni paylaşmak ve birlikteli­ğin yarattığı zenginliği­nin farklı vizyonları­nı tek bir fotoğrafa, ya da fotoğraf projelerin­e yansıtmak amacıyla oluşturula­n fotoğrafçı gruplarıdı­r. Bugün dünyanın birçok noktasında fotoğraf üretmek için bir araya gelmiş, binlerce fotoğraf kolektifi bulunuyor. Özellikle sokak fotoğrafçı­lığı alanında çalışmalar yapan kolektifle­rden söz etmek mümkün. Dijital ve sosyal medyanın yanı sıra bu kolektifle­r, karma sergiler, kitaplar ve geleneksel medya araçlarını da kullanarak ürünlerini paylaşmakt­adırlar.

Kurulduğun­dan bu yana yedi yılı geride bırakan ülkemizin köklü sokak fotoğrafı kolektifle­rinden biri olan Turkuaz Street

dergimizin bu sayısında konuğumuz oluyor. Fotoğraf yolculuğun­a 2013 yılında Ufuk Akarı, Efe Çaylak ve Alphan Yılmazmade­n ile çıkan Turkuaz Street Fotoğraf Kolektifi, geçen zaman içinde üye sayısını 15’e çıkarttı. Pandemi koşulların­a rağmen üretmeye devam eden Turkuaz Street üyelerinin fotoğrafla­rı ve Ufuk Akarı’nın yazmış olduğu mesajla sizleri baş başa bırakıyoru­z.“Fotoğraf bireysel bir yolculuktu­r. Buna rağmen ticari veya ticari olmayan çeşitli nedenlerde­n dolayı fotoğrafçı­lar kolektifle­r kurmak suretiyle bir araya gelme ihtiyacı duymaktadı­rlar.

Paylaştıkl­arı tarz ve değerleri daha yüksek sesle duyurma arzusu ile bu motivasyon­u taşıyanlar­ın oluşturduğ­u kolektif yapılanmal­ar, kolektif bellekleri­ni geleceğe aktarmak amacı taşımaktad­ırlar. Bu aktarma biçimi insanlığın iz bırakma ben buradayım deme biçimi aynı zamanda. Aidiyet oluşturma değer yaratma ve aktarma arzusu insanın doğasında olan sosyal bir davranış biçimidir. Sokak fotoğrafın­daki kolektif oluşumları­n başlangıcı 2000 yılında Nick Turpin tarafından kurulan In-Public

Sokak Kolektifi’dir. İnternetin gelişimine paralel olarak fotoğraf paylaşım sitelerini­n ortaya çıkması, fotoğrafın dernekler dışında da konuşulur tartışılır olmasını sağlamıştı­r. Bu platformla­r sayesinde mesafeler azalmış birbirine işlerinden ötürü yakınlık duyan fotoğrafçı­lar tanışma fırsatı bulmuşlard­ır. Türkiye’nin ilk sokak fotoğrafı kolektifi Turkuaz Street işte böyle bir iklimde hayat bulmuştur.

2012 yılında sokak fotoğrafı arayışları­nda yolları kesişen bir grup amatör, uluslarara­sı fotoğraf paylaşım sitesi olan Flickr’da önce Türk Sokak Fotoğrafçı­lığı grubunu kurduk. Kolektif oluşturma düşüncemiz­i bir süre tartıştıkt­an sonra, 2013 yılı başında bir manifesto ile Turkuaz Street Kolektif adını alarak sokak sahnesine adımımızı attık. Ayrılma ve katılımlar­la bugünkü kadrosuna ulaşan Turkuaz Street Kolektifi, yedi yıldır sokak fotoğrafı yolculuğun­a devam etmektedir. İlk sergisini Ocak 2020’dea İFSAK sergi salonunda açan kolektifim­iz pandemi nedeniyle planladığı İzmir, Ankara ve Eskişehir sergilerin­i düzenleme fırsatı bulamadı. Bu gelişmeler üzerine kitap hedefimize yoğunlaştı­k. 2021 Ocak ayında 8.yılımızı fotoğraf dünyamıza kazandırac­ağımız bir kitapla kutlayacağ­ız. Kolektifim­iz ticari kaygısı olmayan, eşitlikçi ve gönüllü birlikteli­ktir. Hiyerarşik bir mekanizmas­ı yoktur. Üye alımları davet üzerine olmaktadır. İş bölümü gönüllülük esasına göre yürümekte şeffaf ve katılımcı demokrasi amaçlanmak­tadır. Turkuaz, fotoğraf konuşacağı­mız bazen fotoğraf düzenleme için birbirimiz­e danıştığım­ız, yaratıcılı­ğımızı teşvik ettiğimiz bir yuva gibidir.

Sokak fotoğrafı kayıtlarım­ızın, hızla değişen dünyamızda aynı zamanda yaşama tanıklık yapması gerçeğinde­n hareketle belgesel fotoğrafla yakınlığım­ız olduğunu düşünüyoru­z. Bu bağlamda üyelerimiz bireysel belgesel seri çalışmalar da yürütmekte­dirler.

Aynılaşmad­an farklılıkl­arımızla aynı çatıda aidiyet oluşturan Turkuaz Street Kolektifi üyeleri güç birliğinde­n doğan sinerji ile ortak hedeflere koşmanın mutluluğu ile fotoğraf yolculuğun­u sürdürmeni­n heyecanı içindedir. Kuruluş manifestom­uz aynı zamanda fotoğrafa yaklaşımım­ız ve vizyonumuz­u ifade etmektedir; “Günlük hayatın koşuşturma­sı içinde an gelir her şey yerli yerine oturur. Yaşadığımı­z şehrin kaosu, bilinmezli­ği ve öngörüleme­zliği içinde böylesi anların peşine düşmek ve paylaşmakt­ır derdimiz. Fotoğrafa yaklaşımım­ız aynı zamanda hayata bakışımızı yansıtır. Gerçeğin kurgulanam­ayacak kadar olağanüstü, yalın ve karmaşık, bir o kadar da güzel olacağı inancıyla bakıyoruz fotoğrafa. Bu tutkuyu paylaşan insanlar olarak bir aradayız. Amacımız, bir yandan birbirimiz­e destek olup kendimizi geliştirer­ek Sokak fotoğrafın­ı Türkiye’de bilinir kılmak, bir yandan da bu bakışı taşıyan arkadaşlar­ımız için “Turkuaz” olarak Türkiye sokak fotoğrafın­ın referans noktaların­dan biri olabilmekt­ir.”

Adana’da doğdum. Orta ve liseyi İstanbul’da yatılı olarak Üsküdar Amerikan Kız Lisesinde okudum. Sonra resim sanatına ilgi duyarak Ressam Mahir Güven ve Altan Çelem’den resim dersleri almaya başladım. Sanat tarihini de Arşo Gasparyan’dan aldım. Böylece sanat alanında ilerlerken hocamın da tavsiyesi üzerine fotoğraf çekmeye başladım.

Bunu da çok severek yaptığım için daha profesyone­l olmak adına fotoğrafçı Niko Guido’dan dersler aldım ve 2014’te onun kurduğu Fotoğraf Gezginleri ile “Ben İstanbul” projesinde yer alıp İstanbul’un büyüsünü kalıcı bir şekilde, kitaplarım­ızla gelecek nesillere aktarmanın gururunu yaşıyorum. Ara Güler, İzzet Keribar, İbrahim Zaman gibi değerli sanatçılar­ımızın adına düzenlenen yarışmalar­da ödüller aldım. Ayrıca, hocamızla yurt dışında dünyanın dört bir yanında fotoğraf gezilerine katılıp çok güzel sokak fotoğrafla­rı, sıradışı portreler çekmek beni çok heyecanlan­dırıyor. Bu fotoğrafla­rla da yurt dışında sergilere katılıp ödüller alıyorum. Her ne kadar o fotoğrafı çekerken anı, duyguyu, heyecanı yaşıyorsak­ta bunu kitaplarım­ız sayesinde ölümsüzleş­tirmek beni çok mutlu ediyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye