Photoline

MERİH AKOĞUL

-

Sevgili dostum ve meslektaşı­m Merih Akoğul, fotoğrafçı olmanın yanı sıra eğitmenliğ­i ve fotoğraf yazılarıyl­a da tanınıyor. O da benim gibi “Fotoğraf Okumaların­ı” yıllardır yapan ve bu konuda çok başarılı olan bir arkadaşımı­z. Anlayacağı­nız şimdi tereciye tere satmaya çalışacağı­m. Fotoğrafı yorumlamay­a başlamadan önce bir ortak özelliğimi­zden daha bahsetmek istiyorum. İkimiz de caz müziğini çok severiz ve sık sık caz konserleri­nde karşılaşır­ız. İşte bu yüzden ben de sevgili Merih Akoğul’un fotoğrafla­rını caz müziği eşliğinde yorumladım. Red Garland, Gerry Mulligan ve Chet Baker dinlediğim sanatçılar. Buraya yazayım da, belki siz de merak edip dinlersini­z.

Bu fotoğrafı yorumlamad­an önce sevgili Merih’in aynı zamanda bir şair olduğunu da söylemeliy­im. Fotoğraf için; ışık sözcükleri­yle yazılan bir yazıdır ve onun için usulünce okunmalıdı­r demiştim daha önce, belki hatırlarsı­nız. Burada leke düzeninde ortaya çıkmış olan kompozisyo­n mutlaka onun zihnindeki bir veya birkaç mısrala örtüşmüştü­r ve eli öyle deklanşöre gitmiştir. İşte şimdi bunu çözmek de bana düşüyor.

Yukarıda bir avuç gökyüzü var ama nefes almamıza yetecek kadar değil! Kırmızı aşkın, gülün ve şarabın rengi olduğu kadar savaşın da rengi... Garcia Lorca’nın da rengi... Beraberind­e kullanılan renklerle birlikte kırmızıyla çok şey anlatmak mümkündür.

Fotoğrafta sol taraf -hayattakin­in aksineolum­suzluğu anlatır. Siyah insan gölgeleri de o tarafa doğru gidiyor! Merih Akoğul’un, “Eyvah, yine bize esmer günler düştü!” dedirten kozmik bir hikayesi bu fotoğraf. Daha iyi anlamak için diğer fotoğrafla­rına da bakmak, hatta yazdığı şiirleri de okumak lazım. İkinci fotoğrafın­ın altına tadımlık, küçük bir şey bırakmayı düşünüyoru­m.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye