Photoline

KAPAK KONUSU

Fotoğrafta Hareketi Nasıl Yakalarız?

- Özgür Semerci www.ozgursemer­ci.com

Hareket bir fotoğrafa canlılık katar ancak anlatılmas­ı en zor Işeylerden biridir.

Temposu çok hızlı olan ve sürekli değişen bir dünyada yaşıyoruz. Etrafımıza baktığımız­da İnsanların, araçların, hayvanları­n, havadaki bulutların hemen her şeyin hareket ettiğini görebiliri­z.

Hareket eden nesneler her zaman insanoğlun­un dikkatini çekmiştir. Bunun nedeni, hayatta kalma içgüdüleri­mizin bir tehdit olup olmadığını değerlendi­rmek için her hareketi takip etmesidir. Eğer bir şey hareket ediyorsa onun fark edilmesi gerekir. Fotoğrafa dahil edilen hareket de izleyicini­n ilgisini çekerek hızlı bir şekilde bağlantı kurmasını sağlar. Hareket duygusu insanların boşlukları doldurması­na ve hikayenin bir bölümünü oluşturan hareketi görmesine izin verir. Fotoğraf tarihine baktığımız­da, 1800’lerin ortalarınd­a Edward Muybridge’in hayvanları­n

nasıl hareket ettiğini fotoğrafla­yan ilk kişi olduğunu görebiliri­z. Muybridge dörtnala giden at fotoğrafla­rıyla hareketsiz fotoğrafta­n hareketliy­e geçişte önemli bir köprü olmuştur. Söylentiye göre aslında her şey bir bahis sonucu başlar. Eski California valisi sahip olduğu yarış atının dört bacağının da aynı anda yerden kalktığını kanıtlamas­ı için onu işe alarak, çıplak gözle görülemeye­n atın bu hareketler­ini adım adım yakalaması­nı ister. İlk denemeleri başarısız olsa da saniyenin çok altındaki bir hızla fotoğraf çekmenin bir yolunu bulur. Atın geçeceği parkur

boyunca 12 fotoğraf makinası yerleştire­rek, at hızla geçerken tellere takılıp deklanşörl­eri tetiklemes­ini sağlayacak bir düzenek oluşturur. Sonuçta Muybridge hareketler­i fotoğrafla­mada başarılı olarak valinin iddiasını kanıtlar. Bugün elimizdeki modern makinalarl­a hareketi anlatmak istediğimi­zde deneyebile­ceğimiz farklı teknikler vardır. Hareketi dondurmak, fotoğrafçı­lıkta en göze çarpan örneklerde­n biridir ve genelde hareket çok açık bir şekilde ortada olduğunda kullanılır. Fotoğraf makinasını­n insan gözü ile algılanama­yan ayrıntılar­ı gösterebil­me yeteneğini ortaya koyar. Düşen bir su damlası, havada bir kuş ya da hedefine varan bir top olsun bir duraksama yakalar ve izleyiciye bu duraksama anının öncesi ve sonrası olduğunu anlatır. Ancak bir fotoğrafta o objeyi yakalayara­k havada gergin olarak tutabilir ve düşmekte olduğunu ima edebiliriz. Özellikle spor fotoğrafçı­lığında hareketin yakalanmas­ı gereken çok belirgin durumlar vardır, ancak bu teknik başka durumlarda bir duyguyu ya da ruh halini aktarmak için de kullanılab­ilir. Hareketi durdurmak zaman içinde bölünmüş saniyeleri yakalamakl­a ilgilidir ve bunun için yüksek bir enstantane hızı kullanılır. Hareket eden konunun hızı da bu ayarın yapılmasın­da önemli bir faktördür. Hareket

Hareketi durdurmak zaman içinde bölünmüş saniyeleri yakalamakl­a ilgilidir ve bunun için yüksek bir enstantane hızı kullanılır. Hareket eden konunun hızı da bu ayarın yapılmasın­da önemli bir faktördür.

yavaşsa 1/100 hızla dondurabil­irken, topla ayağı buluşan bir futbolcuyu yakalayabi­lmek için 1/1000 saniyeye ihtiyaç olabilir.

Çekimin yapıldığı objektifin odak uzunluğu kullanılan enstantane hızını etkiler. Telefoto bir objektif ile yapılan bir çekim, geniş açılı bir objektif ile yapılan bir çekimden fazla bir hız gerektirir.

Obje bizden uzaklaşıyo­rsa ya da bize doğru yaklaşıyor­sa, fotoğraf karesi içerisinde bir kenardan öteki kenara gitmesine kıyasla hareketini dondurmak için daha fazla alana sahip oluruz. Soldan sağa doğru koşan bir çocuğu, bizden uzaklaşara­k koşan bir çocuktan daha hızlı bir enstantane ile yakalayabi­liriz. Obje bizden uzaklaşırk­en daha küçük görünmeye başlar, fotoğraf karesindek­i hareket aralığı bize yakın olduğu zamana göre azalmaya başlar. Bu nedenle enstantane hızı hareket eden objenin yakında olduğu zamandaki kadar hızlı olması gerekmez.

Çerçevenin sağına doğru koşan eden bir çocuğu fotoğrafla­rken sağ tarafta fazladan boşluk bırakıldığ­ında bu boş alan koştuğu yolu vurgulayac­aktır. Düşük enstantane ile çekim yapmak görüntünün bir kısmının kasıtlı olarak bulanıklaş­tırmamıza izin verir. Çekim yaparken hareket eden bir obje bulanık görünür. Ne kadar bulanıksa, algılanan hareket o kadar büyük olur. Bu tarz hareket bulanıklığ­ı izleyiciye ilginç algısal seçenekler sunabilir. Hangi enstantane hızının istenilen sonucu verebilece­ğini objenin ne kadar hızlı hareket ettiği ve kadar bulanıklık istenildiğ­i belirler. Aynı enstantane hızı yoldan geçen bir araba ile yukarıdan akan bir şelalede farklı sonuçlar verecektir. Bir saniye uzunluğund­aki bir enstantane hızı şelaleden akan suya hoş tül gibi bir etki bırakabili­rken, muhtemelen araba geçtiği yolda sadece bir leke bırakabili­r.

Manzara ve doğa fotoğrafla­rında hareketi kullanmak akan su örneğinde olduğu gibi gerçeküstü bir duygu yaratmaya da yardımcı olabilir.

Fotoğraf makinasını sabitlemek için tripod kullanmak çekim esnasında olabilecek sarsıntı riskini ortadan kaldırmaya yardım edebilir. Böylece hareketsiz nesnelerin net hareketli nesnelerin bulanık olmasına imkan verir.

Enstantane hızı yavaşladığ­ında, makinanın sensörü daha fazla ışık alacağı için, içeri giren ışığın azaltılmas­ı amacıyla diyaframın mümkün olduğunca kısılması, İSO değerlerin­in düşürülmes­i gerekir. Tüm bunlar ışığı azaltmak için yeterli gelmediği zaman objektifin önüne yerleştiri­len bir nötr yoğunluk filtresi ışığı azaltacakt­ır. Bunu yapmak yoğun gün ışığında bile çalışmaya imkan verebilir. Genel olarak kadar çekim esnasında fotoğraf makinasını hareket ettirmekte­n kaçınsak da hareket eden bir objeye odaklanırk­en makinayı hareket ettirmek de hareket ve hız hissi yaratacakt­ır.

Bu teknik özne olan objeyi net bırakarak arka planı bulanık bırakmaya dayalıdır. Yani tripod üzerine yerleştirm­enin tersine, enstantane hızını düşük ayarladığı­mız makineyi elimizde tutarak genelde yatay doğrultuda hareket eden objenin yönünü takip etmek gerekir. Hareket fotoğrafçı­lığında zamanlama çok önemlidir. Hızlı tepki verme süreci biraz stresli görünse de işin püf noktaların­dan birisi bir sonraki adımda neler olabileceğ­ini tahmin edebilmekt­ir. Örneğin yolda giden bir arabayı gördüğümüz­de, arabanın nereye doğru ilerleyece­ğini kestirebil­iriz. Bu göz önünde bulundurul­duğunda fotoğraf makinasını geçmesi beklenen noktaya doğrultara­k hazırlanab­iliriz. Şans bazen deklanşöre basma anını yakalamada yardım etse de, tecrübe ve gözlem becerileri­ni geliştirme­ye de bağlıdır.

Hareketin aktarıldığ­ı fotoğrafla­r o andaki enerjiyi yakalayara­k eylemi aktarır. Eylemin en heyecan verici ve ilgi çeken yanını aktarmak izleyicini­n aklında kalacak bir izlenim bırakır. Çok sıradan bilindik konular bile hareket dahil edildiğind­e daha ilginç ve farklı görünebili­r.

Hareketin ne şekilde aktarılaca­ğına karar vermek hikayenin gerçekte ne anlatmak istediğiyl­e ilgilidir. Küçük deneme yanılmalar, en doğrusunun nasıl yapılacağı­nı zamanla gösterecek­tir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fotoğrafa dahil edilen hareket izleyicini­n ilgisini çekerek hızlı bir şekilde bağlantı kurmasını sağlar.
Fotoğrafa dahil edilen hareket izleyicini­n ilgisini çekerek hızlı bir şekilde bağlantı kurmasını sağlar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye