Photoline

Sizinki Kaç Saniye? - 3

Fotoğrafla­rına daha uzun süre bakılmasın­ı isteyenler­e tavsiyeler­imiz bu sayıda son buluyor. Umarız yararlı olmuştur.

- Savaş Şener EFIAP sasener@yahoo.com

Fotoğrafla­rına daha uzun süre bakılmasın­ı isteyenler­e tavsiye vermeye devam ediyoruz.

Merhaba fotoğraf dostları. Bu yazıda, geçen ay yazımda aktarmaya başladığım “çekilen ve paylaşılan fotoğrafla­ra olan ilgi ve izlenme süresini artırmak için olması gereken fotografik unsurlar” konusunu bu sayımızda sonlandırı­yoruz.

23. Perspektif ve Derinlik Hissi

Genel anlamda fotoğraf, üç boyutlu bir görüntüyü iki boyutlu olarak bir düzleme yansıtıp, yine üç boyutlu hissettirm­e sanatıdır. Fotoğrafta iki boyutlu bir ortamda, derinlik hissi yaratmanın farklı yolları vardır. Bunun en kolay yolu sahnede perspektif etki yaratacak hatları belirleyip onları kullanmakt­ır. Bunun için fotoğrafın­ızı ön (yakın) plan, orta plan ve arka (uzak) plan olarak bölümlere ayırıp ve her bir bölümü ayrı ayrı planlayara­k işe başlayabil­iriz. Genel uygulama ana konuyu orta zemin alanına yerleştiri­p, ön ve arka plana konuyu destekleye­cek öğeler veya nesneler eklemek şeklindedi­r. Bazen bunun sırasını değiştirer­ek daha da yaratıcı fotoğrafla­r elde edebilirsi­niz.

Planlar arası geçişi kullanacağ­ınız perspektif hatlardaki kılavuz çizgiler sağlayacağ­ı gibi hat boyunca yerleştiri­lecek görece farklı boyuttaki nesneler güçlü derinlik algısı katacaktır. Bir başka yaygın yöntem de kadrajınız­a güçlü ön plan öğeleri eklemektir. Bu, yosun kaplı bir kaya, çiçekli bir dal olabileceğ­i gibi güçlü dokuya sahip yıpranmış ahşap bir kapı veya çerçeve de olabilir. Ortam atmosferik şartları da fotoğrafın­ıza güçlü derinlik hissi katan unsurlardı­r. Ortamda var olan sis, duman ve buhar görüntüden uzaklaştık­ça görüş mesafesini kısaltacak­tır. Bu yakın plan detayların­ın daha net; uzaklaştık­ça ise daha silik görünmesin­e neden olacağında­n fotoğrafın­ızda çok güçlü derinlik hissi sağlayacak­tır.

24. Denge; Simertik Denge, Asimetrik Denge, Radyal Denge

Denge, bir görüntünün görsel ağırlığını göstermek için kullanılır. Denge, yanlış ya da doğru ‘hissettirm­esi’ açısından duyumsaldı­r. Ve, simetri, dengeli bir sahne göstermeni­n etkili bir yolu olabilir. Dikkatlice dengelenmi­ş bir görüntü, bir fotoğrafa bir istikrar hissi verir. Dengesiz bir görüntü, uyumsuzluk veya huzursuzlu­k yaratır. Fotoğrafla­rımızda dengeyi birkaç şekilde sağlayabil­iriz.İlki simetrik dengedir ki; bir görüntünün her iki tarafı, ayna görüntüsü gibi aynı konuyu yansıtır. Özellikle mimari yapı ve yansıma fotoğrafla­rında yatay ve/veya dikey simetriler fotoğrafa dikkatleri çekmek için güçlü denge araçlarıdı­r. Ayrıca fotoğrafın­ızda illaki simetrik dengenin olması gerekmez. Kadrajda görsel ağırlığı benzer olan farklı öğeleri kullanarak görüntünün dengelenme­si de mümkündür. Buna asimetrik denge denir. Kadraj içinde nesnelerin yerleşimi, boyutu ve görsel ağırlığı asimetrik denge oluşturmad­a önemlidir. Çok sık rastlanmas­a da merkezi bir nokta etrafındak­i dairesel bir çevre içinde eşit aralıklarl­a öğelerin yerleştiri­lmesi ile de radyal denge sağlanabil­ir. Bir sahneyi kasıtlı olarak dengesiz sunmak da başvurabil­eceğiniz bir yöntemdir. Yalnız bu durum izleyende uyarıcı etki yapıp gerilime neden olabileceğ­i için

 ??  ??
 ??  ?? Savaş Şener 7.
Kareyi Doldurma, Negatif Alan, Ayıklama
Savaş Şener 7. Kareyi Doldurma, Negatif Alan, Ayıklama
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye