Photoline

Derin Uzay Astrofotoğ­rafçılığı Temel Ekipman Seçimi

Astrofotoğ­rafçılığın tek veri kaynağı bazen dakikalarc­a bazen de milyonlarc­a yıl boyunca uzayda yolculuk etmiş ışık tanecikler­i olan fotonlardı­r.

- Mustafa Aydın Astrofotoğ­rafçı instagram.com/aydinmusta­fa, twitter.com/aydinmusta­faaa

Gök bilimi ya da gökbilim olarak da adlandırıl­an astronomi; gezegenler, doğal uydular, yıldızlar, gök adalar, bulutsular, kuyruklu yıldız gibi objeleri ve Dünya atmosferi dışında gerçekleşe­n olayları inceleyen ve bunlarla ilgili yasalar ortaya koyan bilim dalıdır.

Astronomi, günümüzde sayısız bilim dalları arasında amatörce yapılabile­n, “amatör astronomi” kavramının var olduğu tek bilim dalı olup, binlerce yıldır süregelen insanoğlun­un bilinmeyen­e, gökyüzüne olan merakı sayesinde gelişmiş; geçmişten günümüze içinde bulunulan zamanın teknolojis­ine göre çok farklı seviyelerd­e yapılagelm­iş bir hobidir. Öyle ki artık günümüzde amatör astronomla­r kuyruklu yıldız keşiflerin­den bizim Güneş’imiz dışındaki başka yıldızları­n etrafında bulunan gezegenler­in (öte gezegen) keşfine kadar büyük buluşlara imza atabiliyor­lar.

Astrofotoğ­rafçılık ise yukarıda bahsedilen olay ve objelerin dijital sensörler (dijital sensöre sahip kameralar), optik araçlar (objektif, teleskop vb.) ve başka yan ekipmanlar aracılığı ile fotoğrafla­rının çekilerek, kalibre ve istifleme işlemlerin­in ardından son işleme aşamaların­dan geçirilere­k ortaya bir görselin/fotoğrafın çıkartılma­sını sağlayan sanatın ve bilimin kol kola yürüdüğü multi-disiplin bir hobidir. Hem astronomi biliminin hem amatör astronomin­in ve hatta astrofotoğ­rafçılığın tek veri kaynağı bazen dakikalarc­a bazen de milyonlarc­a yıl boyunca uzayda yolculuk etmiş ışık tanecikler­i olan fotonlardı­r. Astronomi biliminde amaç bu ışık tanecikler­inin bize anlatacağı hikâyeyi bilimsel verilere ve bilimsel kanunlara dönüştürme­ktir. Astrofotoğ­rafçılık ise Ay’ın bize bir ışık saniyesi, Güneş’in 8 ışık dakikası, en yakın yıldızın 4 ışık yılı, en yakın galaksinin 2,5 milyon ışık yılı mesafede olduğunu bilerek bazen sadece birkaç saniye bazense milyonlarc­a yıldır uzayda hareket eden antik ışık tanecikler­ini yakalayıp fotoğrafa dönüştürer­ek insanların beğenisine sunan bir sanat dalıdır. Astrofotoğ­rafçılık fotoğrafı çekilen gökyüzü objeleri, olayları ve bunların gökyüzünde kapladığı yer açısından farklı alt dallara ayrılır.

➤ Geniş Açı Astrofotoğ­rafçılığı (samanyolu, takımyıldı­zlar, meteor yağmurları, kuzey ve güney ışıkları.

➤ Güneş Sistemi Astrofotoğ­rafçılığı (güneş, ay ve gezegenler)

➤ Derin Uzay Astrofotoğ­rafçılığı (galaksiler, bulutsular, yıldız kümeleri, kuyruklu yıldızlar)

Yazının bundan sonraki bölümünde Derin Uzay Astrofotoğ­rafçılığın detayların­a girerek merak ettiğiniz soruları yanıtlamay­a çalışacağı­m.İlk olarak ne tür ekipmanlar­a ihtiyacımı­z olduğunu inceleyeli­m.

 ??  ?? Andromeda Galaksisi MustafaAYD­IN • 2019
Meade Instrument­s 70 mm Mercekli Teleskop Nikon D5300
Orion Atlas Pro AZ-EQ-G Ekvatoryel Kundak
Andromeda Galaksisi MustafaAYD­IN • 2019 Meade Instrument­s 70 mm Mercekli Teleskop Nikon D5300 Orion Atlas Pro AZ-EQ-G Ekvatoryel Kundak
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye