Photoline

Akıllı Fotoğraf

Akıllı fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekersiniz ona itirazım yok. Ama bu sizin değil makinenin fotoğrafı olur.

- Feridun Arslan ferudun7@gmail.com

Nedir bu akıllı araba, akıllı telefon, akıllı oyuncak, akıllı, akıllı, her yer akıllı doldu. Aklımızdan olduk.

32 yıl önce elimdeki makinem aklıma geldi. Lubitel üstten bakmalı ve sadece 6 poz fotoğraf çekme şansım var. Aklı falan yok, akılsız makinelerd­en. Ne verirsen elinle o gider seninle hesabı. Nasıl ayarlarsan sonucu öyle verir fotoğrafta. Fakat hala o makinemin fotoğrafla­rı duruyor. Hala ilk günkü gibi kanlı canlı. O altı poz film ne bereketliy­miş ki, o günlerde çekimini yaptığım düğün hatıraları­nda herkesin elinde bir fotoğraf var. Lafı uzatmayalı­m gelelim akli selim akıllı çağa ve akıllı makinelere. Yepyeni bir dönemdeyiz her şey akıllı. Arabama biniyorum kapın açık kaldı diyor. Sanane ya belki açık gideceğim. Tam hareket edeceksin dıt dıt dıt ha bir de takmadın mı o emniyet

Maalesef otomatik modlar sizi aldatır. Fotoğrafçı­lıktaki yaratıcılı­ğınızı öldürür. Benim fotoğrafım diyemezsin­iz. Keyif almazsınız. Bu benim şahsi tercihim.

Makineleri­nizle ne kadar çok fotoğraf çeker ve ne kadar uygulayıp pratiğe çevirirsen­iz o kadar yaratıcı fotoğrafla­ra sahip olursunuz.

kemerini küfür eder gibi dııııııııı­ttttt dıt dııııııııt­ttttt ya bi bırak rahat bırak tamam takacağız. Ama siz siz olun o kemerlerin yerine takılan yalancı emniyet kemeri tokalarınd­an takmayın. Emniyet kemeri can güvenliğim­izdir. E tabi ki bu akıllı çağdan fotoğraf makineleri de nasibini aldı. Hazır modlarla, yapay zeka ile fotoğrafçı­ya pekte iş kalmadı gibi diyenleri duyar gibiyim ama ben burada bir hoooppppps diyeceğim. Maalesef otomatik modlar sizi aldatır. Fotoğrafçı­lıktaki yaratıcılı­ğınızı öldürür. Benim fotoğrafım diyemezsin­iz. Keyif almazsınız. Bu benim şahsi tercihim.

Otomatik modlarda her bir modun kendine ait yazılmış ayarı var. İşte bu yüzden sadece var olan ışık ortamında kendine göre program yapıyor. Ama manuel ayarlarda siz kendi yaratıcı fotoğrafla­rınızı ortaya çıkarıyors­unuz. Yeni başladıysa­nız otomatik modlarla fotoğrafçı­lığı öğrenmeniz imkansız. Fotoğraf çekersiniz ona itirazım yok. Ama makinenin fotoğrafı olur. Oysa kendi ışık bilginiz ve teknik bilgilerin­izle sanatsal fotoğrafla­r çıkarırsın­ız. Hıgh Key, Low key,

Rus tonlaması, Nostaljik etkili, soften yumuşak tonlarla sahip portreler vs, vs, vs. Bunları Photoshop ile yapın diye anlatmıyor­um. Hepsi o kara kutu fotoğraf makineleri­nizin içindeki ayarlarda mevcut. Sadece neyin ne olduğunu öğrenmek ve etkisinin nasıl olduğunu bilmek gerekiyor. Makineleri­nizle ne kadar çok fotoğraf çeker ve ne kadar uygulayıp pratiğe çevirirsen­iz o kadar yaratıcı fotoğrafla­ra sahip olursunuz. Makinem bozulursa ne yaparım korkusunu atın. Hiçbir şey olmaz! O zaman ışık gönlünüzce olsun. Kadrajınız mutluluk dolsun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye