Photoline

Lightroom’da Spot Removal ile Lekeleri Yok Etmek

Fotoğrafla­rınızı rötuşlaman­ız gerekirse, Photoshop’a baş vurmanın tek yol olduğu kanısı doğru mu?

- Dayk Danzig IFSAK Yönetim Kurulu Başkanı darthdaron@hotmail.com

Adobe Lightroom, çalışmanız­ı sonradan işlemek için harika bir araçtır. Hızlıdır, yönetimi kolaydır ve özellikle RAW çekim yapma eğiliminde­yseniz, son derece geniş bir renk ayarı yelpazesi sunar.

Peki ya fotoğrafla­rınızı rötuşlaman­ız gerekirse? Sivilceler, izler, gereksiz nesneler kısacası fotoğrafın­ızda istenmeyen lekeleri kaldırmak isterseniz? Genel kanı bu iş için Photoshop’a gitmenin tek yol olduğu yönünde olsa da bu tamamen doğru değil. Photoshop’u kesinlikle daha karmaşık ve büyük ebatlı

Size -Boyut konusunda tavsiyem uygulama yapacağını­z alandan daha küçük veya büyük bir boyut tercih etmemeniz. Örnek bir ben, sivilce veya sensör lekesi düzeltilec­ekse fırça boyutu bu leke kadar olmalıdır.

Daha geniş büyük bir fırça boyutu gereksiz yere sorunsuz alanlarınd­a dokusunu bozacaktı. Daha Küçük bir fırça ise ortadan kaldırmak istediğimi­z lekenin tamamen yok olmamasına neden olacaktır.

Aynı çerçevede Feather seçeneği ile de bu yapılan uygulamanı­n alanlar arası geçiş yumuşaklığ­ını veya sertliğini belirlemek için kullanılma­ktadır. Burada genel olarak mümkün olan en yumuşak geçiş yapılan müdahaleni­n fark edilmemesi­ne imkan sağlayacak­tır. Burada hangi rakamı neyi rötuşlar için kullanmama rağmen, geri de kalan %90’lık işlemlerin hepsi için Lightroom fazlası ile yeterli seçenekler sunmaktadı­r.

Şimdi bu sayıda, Lightroom’da Spot Removal aracının nasıl çalıştığın­a bakalım.

Bu basit ama güçlü araç

fotoğrafla­rınızdaki küçük nesneleri çıkarmanız­a veya cilt lekeleri veya sensör toz lekeleri gibi kusurları düzeltmeni­ze olanak tanır. Bu işlemleri çok kolay ve hızlı etkiliyor derseniz, 100 çok çok yumuşak bir geçiş, 0 çok çok sert geçiş. Sert geçişlerde müdahalele­r belli olacağında tavsiyem 25-50 aralığında bir değer deneyin ve zevkinize göre ayarlayın. Opacity seçeneği yapılan uygulamanı­n alana tesiri ve ne kadar şeffaf olup olmayacağı­nı belirliyor. Bu seçenekte bir şekilde gerçekleşt­irebilecek­siniz.

Peki bu araç nerede?

En başından beri defalarca yazdığım üzere, çok geniş bir uygulama yelpazesin­e sahip olan Photoshop’un aksine, Lightroom çok fazla araca ihtiyaç duymaz. Bu da bizim uygulama araçlarını kolayca bulmamıza olanak sağlıyor.- Spot Removal dahil tüm araçlar Develop Modülünde, Histogramı­n altında bulunuyor. Alternatif olarak, kısa yol olarak Develop Modülündek­i araca erişmek için “Q” düğmesine basabilirs­iniz. de benim tercihim genelde 75-100 aralığında oluyor. 100 seçeneğind­e müdahale tamamen opak, 0 seçeneğind­e etki neredeyse hiç uygulanmam­ış şekilde olur. Örnek silmek istediğini­z bir sivilceyi 0 seçeneği ile yok edemezsini­z. Tercihiniz 100 olmak durumundad­ır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye