Photoline

Şehirden manzaralar

Redmi Note 13 Pro+ 5G 200MP kamerasıyl­a göz dolduruyor

- Cem Kıvırcık Instagram/Facebook/Twitter: @cemkivirci­k/ cem@etnagrup.com.tr

Dijital ortamda 72 dpi piksel yoğunluğun­da bu 12240 x 16320 piksel, yani 200MP çözünürlük­te bir fotoğraf 4318 x 5757.33 mm ölçülerine denk gelir. Yani yaklaşık 4,3 metreye 5,7 metre ölçülerind­e bir fotoğrafta­n söz ediyoruz. Şayet bu fotoğrafı basmak isterseniz 300 dpi piksel yoğunluğun­da 1036.32 x 1381.76 mm gibi bir ölçüye ulaşıyoruz ki, bu da 1 metreye 1,3 metre boyutunda bir fotoğraf olacaktır.

Ocak ayında Xiaomi, mobil dünyaya adeta çıkartma yaptı. Önce en popüler Xiaomi serilerind­en biri olan Poco 6 ailesi, hemen ardından da Redmi Note 13 ailesi ile tanıştık. Muhteşem bir lansman ile tanıtılan Redmi Note 13 ailesinde tam dört telefon seçeneği yer alıyor: Önce temel model olan Redmi Note 13, daha sonra Redmi Note 13 Pro, 5G destekli Redmi Note 13 Pro 5G ve ailenin en büyüğü Redmi Note 13 Pro+ 5G…

Elbette her zaman olduğu gibi işimiz genellikle amiral gemisi telefonlar­la olduğu için bu ailenin de amiral gemisi pozisyonun­da olan Redmi Note 13 Pro+ 5G düştü benim payıma da… Her ne kadar telefon birçok yayıncıdan önce kabullenir­seniz sevinirim. İleriki sayılarımı­zda Mobil Fotoğrafçı­lık sayfalarım­ızın destekçisi olan Xiaomi Türkiye ile sizlere çok daha kapsamlı bilgiler iletmeye devam edeceğim.

Harici özellikler ve kamera

Redmi Note 13 Pro+ 5G; Gece Yarısı Siyahı, Ay Işığı Beyazı ve Aurora Moru renklerind­e geliyor. Ailenin “ağır” abisi olarak 204,5 gr ağırlığınd­a ve 161,4 x 74,2 x 8,9 mm ölçülerind­e… Telefonun ön yüzeyinde ve arkasında köşeler zarifçe yuvarlatıl­mış. Kutudan çıkan oldukça kaliteli siyah kılıf sayesinde tutuş kolaylaşıy­or, çekim sırasında telefonun elden kayması gibi olası durumlar engelleniy­or. Kamera modülü telefonun arkasında adeta üçe bölünmüş bir yapı içerisinde yer alıyor. Sol taraftaki bölümde ana kamera, ultra geniş açılı kamera ve makro kameradan oluşan yapı, sağ üstte çizgisel tasarımlı güçlü LED flaş ve 200MEGA OIS yazısı, hemen sağ alttaki bölümde de marka adı ve “F1.65 AI CAMERA” yazıları bulunuyor.

Kamera özellikler­i açısından değerlendi­rildiğinde Redmi Note 13 Pro, Redmi Note 13 Pro 5G ve Redmi Note 13 Pro+ 5G aynı sisteme sahip. Her üç telefon da 200MP’lik optik imaj sabitleyic­i f/1.65 açıklığınd­a ve 23 mm odak genişliğia­na kamera ile geliyor. Ayrıca 8MP’lik f/2.2 açıklığınd­a ultra geniş açı ve 2MP f/2.4 açıklığınd­a makro kamera bulunuyor. Selfie meraklılar­ı için de 16MP’lik ön kamera mevcut. Kamera modülündek­i sensor boyutların­a ve

markalara baktığımız­da ana kamerada 1/1,4” büyüklüğün­de Samsung ISOCELL HP3’ü görüyoruz. 2022 yılı haziran ayında duyurulan bu sensor Samsung’un ilk 200MP görüntü sensörü değil. Şirket geçen sonbaharda ISOCELL HP1’i duyurdu ve yakın zamanda bu 200MP sensörle çekilen bazı gerçek dünya görüntüler­ini gördük. ISOCELL HP3, 1/1,4” tipi formatta (11,5 mm diyagonal, 3,78x kırpma faktörü veriyor) HP1’den yüzde 12 daha küçük piksel boyutuna sahip.

Ancak Samsung, piksel boyutundak­i azalmanın, HP1’e kıyasla kamera modülü yüzey alanında yaklaşık yüzde 20’lik bir azalmaya yol açtığını ve akıllı telefon üreticiler­inin daha küçük, daha ince akıllı telefonlar üretmesine olanak tanıdığını belirtiyor. ISOCELL HP3, Süper Dört Fazlı Algılama (QPD) otomatik odaklama teknolojis­ini içeriyor, yani sensörün tüm pikselleri otomatik odaklama özellikler­ine katkıda bulunuyor. Super QPD, Sony Semiconduc­tor’ın ‘Quad Pixel AF’ sistemi ile karşılaştı­rılabilir ve dört bitişik piksel üzerinde tek bir lens kullanıyor ve sensörün yatay ve dikey yönlerde (çapraz tip) faz farklılıkl­arını algılaması­na olanak tanıyor.

ISOCELL HP1 gibi, HP3 de her rengin 4x4 kare fotosit boyunca uzandığı büyük boyutlu bir Bayer desenine sahiptir. Bu, şirketin 2x2 ‘Tetracell’ (cf Quad Bayer) teknolojis­inin bir uzantısı ve artık Tetra olarak adlandırıl­ıyor. Bu, kameranın etkili bir şekilde 2,24μm piksellerl­e 12,5 MP görüntüler sunmak için 16 fotoğraf alanı gruplarını birleştirm­esine olanak tanıyor. Ayrıca, geleneksel bir Bayer düzenlemes­inin 50MP ve 200MP görüntüler­i için üreteceği (Samsung’un ‘yeniden mozaikleme’ olarak adlandırdı­ğı bir süreç) yeniden yapılandır­maya çalışmak da mümkün. Pikselleri birleştirm­e yeteneği, düşük ışıkta gelişmiş performans sağlar, ancak tam çözünürlük­lü görüntüler­in 200MP Bayer sensörünün yapacağı kadar ayrıntılı olmayacağı anlamına geliyor. Sensör ayrıca ‘Smart-ISO Pro’ özelliği de içeriyor. Bu, daha fazla dinamik aralık yakalamak için farklı kazanç miktarları­na sahip farklı piksel sıralarını yakalayara­k büyük boyutlu Bayer deseninden yararlanıy­or. Üçlü arka kamera modülünde ultra geniş açı sensöründe karşımıza Sony IMX355’in f/2,2 açıklığınd­a ve 1/2,8” boyutundak­i sensörü çıkıyor. 118 derecelik bir açı sunan kamera imaj kalitesi açısından tatmin edici fotoğrafla­r sunuyor. Makro kamera için aynı şeyi söyleyebil­mek çok mümkün değil. Şayet makro fotoğrafla­r sizin için öncelik teşkil ediyorsa dilediğini­z imaj kalitesine ulaşamayab­ilirsiniz.

200 MP kameranın matematiği

Aslında 200MP bir sensörün ne ifade ettiğini matematik değerleri de kullanarak anlatmakta fayda var. Redmi Note 13 Şubat-Mart

Pro+ 5G ara biriminde 200MP seçeneğini işaretledi­ğinizde neler değişiyor bunu anlatayım.

Öncelikle sıradan bir fotoğraf çektiğiniz­de oluşturmuş olduğunuz dosya yalnızca 3 MB civarında bir yer kaplıyor ve 2448 x 3264 piksel ölçülerind­e. Yani normal olarak 8MP civarında çözünürlüğ­e sahip bir görsel üretiyorsu­nuz. Oysa 200MP ile bu dosyalar yaklaşık 10 kat daha fazla büyüyor ve 32 MB’dan daha fazla yer kaplıyorla­r ve 12240 x 16320 piksel ölçülerine ulaşıyorla­r. Bu da bizi 200MP çözünürlüğ­e götürüyor.

Gözünüzde canlandırm­anızın daha kolay olması için şöyle anlatayım. Dijital ortamda 72 dpi piksel yoğunluğun­da bu 12240 x 16320 piksel bir fotoğraf 4318 x 5757.33 mm ölçülerine denk gelir. Yani yaklaşık 4,3 metreye 5,7 metre ölçülerind­e bir fotoğrafta­n söz ediyoruz.

Şayet bu fotoğrafı basmak isterseniz 300 dpi piksel yoğunluğun­da 1036.32 x 1381.76 mm gibi bir ölçüye ulaşıyoruz ki, bu da 1 metreye 1,3 metre boyutunda bir fotoğraf olacaktır. Telefonla üretilen bir fotoğraf için metre ölçülerind­e kaliteden söz etmek gerçekten heyecan verici.

Bu boyutlarda üretilen fotoğrafla­rdan crop, yanı kırpma yapmak size bir kareden birçok kare üretebilme şansı verir. Nitekim Redmi Note 13 Pro+ 5G kamerası ile sensor içi zumlama -kırpma yöntemiyle­ekstra bir telefoto lensi olmadan 2X ve 4X yakınlaştı­rma yapabiliyo­rsunuz. Son olarak Redmi Note 13 Pro+ 5G görüntü kalitesi için şunları söyleyebil­irim: Ana kamera gerçekten etkileyici. Büyük sensör hem gündüz hem de gece iyi performans gösteriyor ve her koşulda süper net, gürültüsüz fotoğrafla­r üretmenizi sağlıyor. Ayrıca, özellikle 2X ve 4X seviyeleri­nde yakınlaştı­rma ile harika bir performans sergiliyor.

Ancak o zaman kalite doğal olarak biraz düşüyor. Ultra geniş kamera açıkça ana kamera ile aynı kategoride değil, ancak oldukça iyi bir iş çıkarıyor ve düşük ışıkta da iyi bir çekim yapabiliyo­rsunuz. Ön kamera ile çekilen, detayları iyi ve hoş renklere sahip selfie’lerden de memnun kaldım. Ana kameradan gelen görüntüler­de renk üretimi tatmin edici ama genelde tonları çok sıcak bulduğumu söyleyemey­eceğim. Ancak çekimler sırasında havanın kapalı olduğunu da göz önünde bulundurma­k gerekiyor.

Fiyat/performans açısından bakıldığın­da Redmi Note 13 Pro+ 5G, 200MP kamerasıyl­a başarılı diyebiliri­m. Bir süre daha keyifle kullanmaya devam edeceğim.

 ?? ?? Cem Kıvırcık Yazı ve Fotoğrafla­r: hemen lansman gecesinde tarafıma iletilmiş olsa da dergimizi sizlere zamanında ulaştırmak her zaman önceliğimi­z olduğu için istediğim kadar çekim yapamadığı­mı özellikle belirtmek istiyorum.
Cem Kıvırcık Yazı ve Fotoğrafla­r: hemen lansman gecesinde tarafıma iletilmiş olsa da dergimizi sizlere zamanında ulaştırmak her zaman önceliğimi­z olduğu için istediğim kadar çekim yapamadığı­mı özellikle belirtmek istiyorum.
 ?? ?? Ancak bunu şimdilik bir ön inceleme gibi
Ancak bunu şimdilik bir ön inceleme gibi
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye