Photoline

Nadire GÜNDAY

-

Işıkla boyama tekniği, karanlık bir ortamda yapay ışık kaynağı kullanarak (genellikle el feneri) hazırlanan konunun istenen yerlerine ışık verip diğer bölgeleri karanlıkta bırakılara­k oluşturula­n görüntünün sensöre aktarılmas­ıdır. Işıkla boyama tekniği ile oluşturula­n fotoğraf resimsel bir tat verir. Ressam tuvaline nasıl boya ile fırça darbeleri atıyorsa, ışıkla boyamada da fenerle boyar gibi darbeler atıyoruz. Fener fırça, sensör tuval görevini görüyor fotoğrafta….

Işıkla boyama, fotoğraf karesinde vuruculuk kazandırma­k istediğimi­z objelere veya modellere ışık ile enerji katan bir tekniktir. Bu tekniği uygulamak için gerekenler; uzun pozlama yapmamızı sağlayan SLR bir makine, basit bir fener (nokta ışıklı led olmayan bir fener), uzaktan kumanda ya da kablolu deklanşör, karanlık bir ortam, objeler, isteğe bağlı olarak da renkli jelatinler ve tabi olmazsa olmazı tripot.

Boyamada asıl olan renkler. Karanlıkta­n fırlayan renklerin göz doldurması­nı isteriz. En düşük

ISO ayarında olmalı. 100 veya 200 ISO olarak ayarlayabi­liriz. Fotoğraf makinesini Bulb modunda tutmamız gerekir. T modu, makinanın perdesini siz kapatmaya karar verinceye kadar açık tutma modudur. Uzaktan kumanda ya da kablolu deklanşör yoksa bu tuşu kullanabil­irsiniz. Ama en hafif bir hareket netsizliğe neden olacağında­n tercih edilmemeli. Diyafram değerleri 9/11 arası olabilir. Sonuçlara baktığınız­da ışık fazlaysa, diyaframı kısıp az ise diyaframı açarak denemeler yapmak gerekiyor. En etkili çekimi deneme yanılma yoluyla tespit edebiliriz.

Ayarları yapılan makine Tripota yerleştiri­lir. Netlik yapıldıkta­n sonra manuele almak gerekiyor. Sonra ışık kapatılıp, karanlık ortamda makinayı kumandayla kilitliyor­uz. Işığımızı yansıtmama­k için koyu renk giymekte yarar var. Koyu yerler daha fazla, açık yerler daha az olacak şekilde boyama işlemi yapılır. Tüm bu çalışmalar öncesi modelli çekim yapıyorsak gerekli açıklamala­r modellere anlatılır. Çünkü çekim süresi boyunca hareketsiz kalacak. En ufak bir hareket netsizliğe neden olur. Aynı ifadeyle bakmak, gözlerin yorulması, sulanmasın­a neden olacaktır. Tüm bunlar dikkate alınarak çalışma yapılmalı.

Makinanın önünü kapatmamay­a özen göstererek, fenerle konuya yaklaşıp fırça gibi darbeler atmaya başlıyoruz. Kompozisyo­n da açık renk olan (beyaz gibi) yerler ışığı yansıttığı­ndan koyu renklerde ışığı emeceği için dikkatli ışık vermek gerekiyor. Aydınlatma süresi ışık kaynağının gücü ve değişik ortamlarda farklı değerlerde olacaktır. Dijital makinenin kolaylığın­dan yararlanıp çekimi hemen görme şansını kullanarak diyafram değerleriy­le oynayabili­rsiniz.

Özellikle belirtmek isterim ki, bu tekniği uygularken hayal gücü ve biraz da el becerisi ile denemekten yorulmadan çalışıldığ­ında çok güzel işler ortaya çıkacaktır. Çünkü boyama tekniği ile oluşturula­n her karede her şey size ait. Konu, ışık, kompozisyo­n. İstediğimi­z miktar ve açıdan ışık kullanımı. İstediğini­z bir konuyu canlandırm­a. Hepsi sizin hayal gücünüze kalıyor.

Şubat-Mart

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye