Evinizde ferah kokularla rahatlayın
dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca en sağlıklısının temiz hava olduğunu hatırlatarak, özellikle sabahları evinizi mutlaka havalandırmanızı öneririz.
Tütsü demetleri
Kokulu mumları ve tütsü çubuklarını kullanmadan evinizi güzel kokutucak daha doğal yöntemler elbette var. Adaçayı veya Palo Santo ağaç tütsüsünü yakarak evinizin güzel kokmasını sağlayabilirsiniz. Kızılderililerin arınma ritüeli olarak kullandığı bu tütsü, terapistler sayesinde günümüze kadar geldi. Tütsü çubuklarından daha sağlıklı olan bu ahşapları ve adaçayı yapraklarını bir tütsülükte yakarak evinizde dolaştırın ve bu işlem sırasında negatif enerjiden arınmak için pencerelerinizi açmayı unutmayın. Karışıma isterseniz biberiye ve pelin otu katabilir, hatta biraz da lavanta kurusu serperek daha da güzel bir koku elde edebilirsiniz.
Kokulu mumlar
Yarattıkları aydınlık ambiyansın yanı sıra hoş kokularıyla evinizin bütün havasını değiştirirler. Sorun: Kokulu mumlar yandıklarında formaldehit gibi kimyasal kirleticileri havaya yayarlar. Her ne kadar tütsü çubuklarından daha az partikül yaysalar da formaldehitler ince kimyasallar oldukları için akciğere nüfuz etme tehlikesi vardır. Çözüm: Kullanacağınız kokulu mumların özellikle GDO’suz, herhangi bir kimyasal madde içermeyen ve balmumu, soya veya kolza gibi %100 organik içeriğe sahip olmasına dikkat edin. Renkli ve plastik içeren jel dokudaki mumlardan kaçının. Ayrıca mumun ahşap veya pamuklu fitili olması da önemli bir özellik. Peki sentetik kokuları mı, yoksa kokulu yağları mı tercih etmeliyiz? Aslında yakıldıklarında her ikisinin de aynı ölçüde alerjik etkisi olduğu için daha hafif kokular tercih etmenizde fayda var.
Konik ve çubuk tütsü
Japon, Tibet, Ayurvedik tütsülerin arındırmak, dinlendirmek veya stresi azaltmak gibi birçok işlevi vardır. Sorun: Geleneksel tütsü olarak da bilinen bambu çubukları aslında bazı kimyasal maddeler ve sentetik kokular içerir. Bu tütsülerin yakılmasıyla havaya karışan benzen, toluen gibi bileşiklerin partikülleri sağlığımız için oldukça zararlıdır. Bu olumsuz etkiler, eğer içeriklerinde kimyasallar
bulunuyorsa, Hint ve Tibet konikleri, kâğıt tütsüler, reçine ve sedir ağacı tütsüler için de geçerli. Çözüm: Öncelikle, tütsünün tamamen ahşap tozundan, doğal reçine özlerinden üretildiğine emin olun ve daha çiçeksi, baharatlı kokuları tercih edin. Ayrıca fiyat olarak biraz daha pahalı olmakla birlikte Japon tütsüleri havaya daha az duman ve zararlı parçacık yaydığı için sağlığınız için daha avantajlıdır. En iyi kokuları elde etmek için tütsünüzün yanma süresini kısa tutarak az duman sağlayın ve mutlaka havalandırılmış bir ortamda yakın. Önlem olarak küçük yaştaki çocuklarınızı ve evcil hayvanlarınızı bu ortamdan uzak tutmaya çalışın.
Koku difüzörleri
Esansiyel yağların ve hoş kokuların yayılmasını sağlayan cihazlardır. Sorun: Isı kullanarak kokuyu yayan cihazların tümü kullanılan yağların veya çeşitli koku ürünlerinin doğallığını kaybetmelerine yol açmakla kalmayıp aynı zamanda havaya sağlığa zararlı çeşitli kirleticiler de yayabiliyorlar. İçerisindeki kokular doğal veya sentetik fark etmeksizin alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Hatta bazı yağların doğal olduğunu düşünsek bile bileşenlerinde çeşitli kimyasallar olabiliyor. Bu kokteyl etkisidir; her gün kendimizi çeşitli ürünlerdeki çeşitli maddelere maruz bırakarak bunların vücutta birikmesine neden olabiliyoruz. Ayrıca, kullanılan deterjanlar ve kokulu ürünlerin tümünün alerjik hassasiyeti artırma olasılığı da vardır. Çözüm: Esansiyel yağları ve kokuları aşırı dozda kullanmaktan kaçının. Eğer bu yağları aromaterapide kullanacaksanız, kokunun yayılmasında ısı kullanmayan ultrasonik difüzörleri ve nebulizatörleri tercih edebilirsiniz. Tabii kullandığınız yağların da iyi kalitede olmasına özen gösterin. Ayrıca bu difüzörlere alternatif olarak kamış difüzörleri ve koku keselerini de tercih edebilirsiniz.
Mis kokulu çamaşırlar için
Alerjik reaksiyonların önüne geçmek için, sentetik kokular ve esansiyel yağlar içeren yoğun kokulu çamaşır deterjanlarından kaçının. Çözüm: Küçük lavanta ve sabun keseleri hazırlayıp gardırobunuzun içine koyabilirsiniz. Böylelikle kıyafetlerinizin temiz ve güzel
Diğer kötü kokuları önlemek için
Süpürgenizin içine iki kaşık karbonat dökün ve çalıştırın, bu şekilde süpürgeniz sterilize olacak ve kokudan arınacaktır.
Elektrikli Süpürge Kokusu, kokmasını sağlarsınız. Birkaç damla limon ve lavanta yağıyla düzenli olarak hafifçe ıslattığınız bir ahşap parçasını da dolabınızın güzel kokması için kullanabilirsiniz. Bu yöntem dolabınıza hoş bir koku vermesinin yanı sıra giysilerinizi güvelerden de korur. Ayrıca çamaşır makinenizin yumuşatıcı gözüne portakal çiçeği suyu gibi doğal, bitkisel çiçek suları da koyabilirsiniz.
Evcil hayvanların kokusu için
Özellikle evinizde kedi veya köpek besliyorsanız, kendilerine has kokularının olduğunu ve kokulara karşı bizden daha hassas olduklarını bilirsiniz. Etraftaki tüyleri temizlemek için evinizi sık sık süpürün. Torbalı süpürgeler bu yönden daha iyidir. Süpürgenin filtresine narenciye veya sedir ağacı yağı ekleyebilirsiniz. Hayvanların kokuya karşı olan hassasiyetinden dolayı bu işlemi onlar etraftayken yapmamanız daha iyi olur. Halılarınıza sinen kötü kokuyu gidermek içinse halının üzerine karbonat döküp bir fırçayla ovalayın, ardından biraz bekletin ve süpürün. Böylelikle hayvanlarınıza zarar vermeden kötü kokulardan doğal yöntemlerle kurtulmuş olursunuz.