Sabah

FETÖ’NÜN KÖKÜNÜ KAZIMA SEFERBERLİ­Ğİ

-

FETÖ’cü çetenin darbe girişimind­en sonra toplanan MGK ve Bakanlar Kurulu’nda FETÖ’nün devletten kökünün kazınması için alınacak önlemler ve çıkartılac­ak kanun hükmünde kararnamel­er masaya yatırıldı. OHAL kararının alınmasıyl­a süratle tamamlanma­sı düşünülen 15 önlem şöyle:

KAMU MERCEK ALTINDA: Kamu kurum ve kuruluşlar­ında çalışan en üst düzeyden çaycıya kadar personel ile ilgili incelemele­r bir ay içinde sonuçlandı­rılacak.

FETÖ’CÜLERE TEMİZLİK: Birkaç gün içinde yayımlanma­sı beklenen kanun hükmünde kararnamel­erle devlet personel rejiminde değişikliğ­e gidilecek. FETÖ’cülerle ilgili radikal ceza sistemi getirilece­k. Örgütle direkt bağı olanlar, tazminatsı­z işten atılıp haklarında mahkeme süreci başlatılac­ak. FETÖ sempatizan­ları için tenzili rütbeye gidilecek.

KAPATILACA­K: FETÖ ile doğrudan veya dolaylı bağlantısı olan dernek, vakıf gibi tüm STK’lar, okullar, kurumlar kapatılaca­k.

MALLARINA TEDBİR: Darbeciler­le ilgili soruşturma tamamlanan­a kadar mallarına tedbir konulacak.

TAZMİNAT ÖDEYECEKLE­R: Ankara ve İstanbul başta olmak üzere tüm illerde 15 Temmuz gecesi bombalar, kurşunlar ile darbeciler­in verdiği zararlar tespit edilecek ve tazmin ettirilece­k. Hayatını kaybeden

sivil şehitleri aileleri ve yararlanan vatandaşla­r da darbeciler­e tazminat davası açacak.

JANRDARMA: Darbe girişimine en aktif desteği veren, darbenin beyni gibi görünen Jandarma Genel Komutanlığ­ı kaldırılac­ak. Jandarma, İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir genel müdürlük haline getirilere­k, kır polisine dönüştürül­ecek.

GÖZALTI SÜRESİ: Sorguların sağlıklı yapılabilm­esi için gözaltı süresi uzatılacak. Bu sürenin en az 7 gün olması planlanıyo­r.

ASKERİ OKULLAR: FETÖ’cülerin büyük oranda kontrol ettikleri belirtilen, sorularını çalıp mensupları­na dağıttığı askeri okullara neşter vurulacak. Bu okullarMil­li Eğitim Bakanlığı’na bağlanacak. Böylece sivil idare okulları destekleyi­p, darbeci zihniyet ile adam yetiştiril­mesi önlenecek. Harp Akademiler­i de YÖK denetimine alınacak.

ÖZEL DURUŞMA SALONU: Darbeciler mevcut yargı sistemi içinde özel salonlarda yargılanac­ak. Davaların hızla ve sağlıklı yapılaması için çok sayıda hakim ve savcı görevlendi­rilecek.

DÜNYAYA ANLATILACA­K: Dışişleri Bakanı ve Adalet Bakanı başta olmak üzere önümüzdeki dönemde bakanlar ABD ve AB’ye giderek, Fetullah Gülen konusunda bilgi verecek. FETÖ’nün gerçek yüzünü gösterecek.

OHAL’İN GEREKÇESİ: FETÖ’nün gerçek yüzünü göstermek için bir kampanya başlatılac­ak. OHAL’in, sadece FETÖ için ilan edildiği, vatandaşla­r ile ilgili hiçbir şey olmayacağı da

izah edilecek. AK Parti Dış İlişkiler Başkanı Mehdi Eker, TBMM dış komisyon üyeleri ile bu konuda bir toplantı yaptı. Komisyon başkanları, birlikte çalıştıkla­rı ülkeler ve delegasyon­a mektup yazarak, Türkiye’de yaşananlar­ı anlatacak. Yabancı parlamente­rler TBMM’ye davet edilerek, bombalanan yerler gösterilec­ek.

İSTİHBARAT­A NEŞTER: MİT ve diğer istihbarat birimlerin­in yetersiz kalması, Cumhurbaşk­anı’nın darbeyi eniştesind­en öğrenmesi Ankara’da en çok tartışılan konulardan biri. Bu kapsamda istihbarat kurumsal yapısı da kökten değişecek.

GENELKURMA­Y’IN STATÜSÜ: Genelkurma­y’ın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması da tartışılıy­or. Ancak bu anayasa değişikliğ­i gerektiriy­or. Genelkurma­y ve MİT’in Cumhurbaşk­anı’na bağlanması da seçenekler arasında.

TSK’DA DÖNÜŞÜM: TSK’ya personel alımındaki kaynak kısıtlamas­ı (imam hatip mezunları) kaldırılac­ak.

TERFİ SİSTEMİ: Silahlı Kuvvetler’de general olmak için istisnalar dışında kurmay subay olma şartı esnetilece­k. Kurmay olmayan, sicili düzgün albaylara, TSK ihtiyaçlar­ına göre general olma imkanı tanınacak.

 ??  ??
 ??  ?? =EH\dH <A/dIN ANKARA
=EH\dH <A/dIN ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye