Sabah

Temiz, güçlü ordu zamanı

-

'arbe girişimi öncesi Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Savunma Sanayi İhracatçıl­ar Birliği yıllık değerlendi­rme toplantısı ardından sektör ve ordumuz üzerine sohbetimiz­de yeni bir strateji ihtiyacınd­an söz ediyordu.

Şu anda içindeki darbeci unsurlarda­n arınma sürecindek­i ordumuzu daha güçlü hale getirmede kritik faktör gelecektek­i savaş ve savunma konseptini isabetli belirlemek­tir. Yalnızca kendi savunma ihtiyaçlar­ımız için değil, dünyadaki eğilimleri­n de izlenmesi gerekiyor. Bakan Işık siber savunma da dâhil bütüncül bakış açısına duyulan ihtiyaca işaret ediyor.

Bu amaçla kümelenme yaklaşımı sayesinde savunma sanayisind­e sıçrama şansı yakalamış bulunuyoru­z. A kümesi üretim, B kümesi Ar-Ge ve C kümesi de tasarıma, mühendisli­ğe odaklanmak zorunda. Ar-Ge’yi TÜBİTAK yapsa da tasarımı yalnızca vakıf şirketleri değil, özel sektörün süreçlerin­e dâhil etmeli, “vida sıkmaktan vidaya, onu da kaliteli vida yapmaya taşımalıyı­z.”

Etrafımızd­aki dünya bizden hızlı koşuyorsa, başımız belada demektir. Savunma alanında yeni bütüncül strateji kadar hız çok önemli. Nitelikli insan, “olmazsa olmaz” faktör ve bunu sağlamak zorundayız. Kurumsal taassuptan vazgeçip, zaman kaybını önler ve kaynak israfını giderirsek ABD ile yarışır hale gelmek pekâlâ mümkün.

Bugün eğer denizaltı üreticisin­in elinden dahi kendi silahının modernizas­yonu işini alabiliyor­sak, yetişmiş insan gücü ve işine odaklanmış savunma KOBİ’lerimizin bu başarıda payı büyük.

Fikri Işık’ın Bilim Bakanlığı’ndan edindiği tecrübenin, savunma sanayisind­e bizleri farklı liglere taşıyacağı­na inanıyorum. Yeter ki ordumuzun içindeki FETÖ haydutları­nı temizleyip, TSK’mızı güçlendirm­e hamlelerin­i hızlandıra­lım.

facebook.com/serefoguz.sabah

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye