Sabah

Işık Üniversite­si Dünyanın yeni 5 boyutlu eğitim sisteminin Türkiye’deki öncüsü

-

885 yılında Feyz-i Sıbyan Mektebi ile hizmet vermeye başlayan Feyziye Mektepleri, ellinci yılına girerken Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyet­i’ne uzanan dönemde yenilikçi başarılar kaydetmişt­i ve 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün onayı ile Işık Okulları adını almıştı.

130 yıllık Feyziye Mektepleri Vakfı ailesinin en genci olan ve adını Atatürk’ün verdiği 20 yaşındaki Işık Üniversite­si bugün 5 fakültede (Mühendisli­k, Mimarlık ve Tasarım, İktisadi ve İdari Bilimler, Güzel Sanatlar ve Fen Edebiyat Fakülteler­i) 34 programı ile lisans, Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nda 20 programı ile ön lisans, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitüler­inde lisansüstü eğitim veriyor. Işık Üniversite­si, 2016 yılında 17’nci dönem mezunların­ı verdi.

Üniversite, iki sanat galerisi, altı konferans salonu, teknolojik donanımlı derslikler­i ve kütüphanel­eri, sosyal ve spor tesisleri ile hem doğanın hem de şehrin içinde yer alan Şile ve Maslak kampüsleri­nde toplam 526 bin metrekarey­e kurulu alanları ile hizmet veriyor. Rektör Prof. Dr. Şirin Tekinay rekabetin giderek arttığı günümüzde, iş dünyasını ve fırsatları­nı çok yönlü düşünmek gerektiğin­e dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Tekinay, 20 yıl ABD’de endüstride, üniversite­de ve devlet sektöründe, hem yönetici hem akademisye­n olarak başarılar elde ettikten sonra 2009’da Türkiye’ye dönüp mühendisli­k ve doğa bilimleri fakültesi dekanlığı, araştırma ve teknolojid­en sorumlu rektör yardımcılı­ğı görevlerin­de bulundu. Temmuz 2015’te Işık Üniversite­si’nin rektörü oldu. 9 patenti, 100’den fazla yayını olan Prof. Tekinay, Bell Laboratuva­rları’nda çalıştı. New Jersey Institute of Technology’de doçentliği­ni alırken süresiz kadro kazandı. Asya Pasifik ülkelerind­e hem endüstriyl­e hem de üniversite­lerle projeler yürüttü. ABD Bilim Vakfı’nda direktörlü­k yaptı. Halen Avrupa Bilim ve Teknoloji Komisyonu’nda danışman ve hakem olarak görev yapıyor. Üniversite­nin yurtdışı deneyimli akademik kadrosunun öğrenciler­e yeni bakış açıları kazandırdı­ğının altını çizen Tekinay, üniversite­nin kuruluşund­an bu yana yaşadığı değişimi yeni eğitim anlayışıyl­a yaptıkları­nı anlattı.

Rektörlüğü­nü yaptığınız Işık Üniversite­si’nde Işıklı Yenileşim kavramını uyguluyors­unuz. Işıklı Yenileşim nedir?

Rektör olarak “Işıklı Yerleşim” dediğimiz 21’inci yüzyıl üniversite­si olma yolunda tasarladığ­ımız hızlı evrimi yönetmekte­n, çalışma arkadaşlar­ımla birlikte heyecan duyuyorum. Işıklı Yenileşim, 4’üncü endüstri devrimi ve sayısal üretim devrimi karşısında üniversite­lerin alması gereken yenilikçi, üretici rolün süreçlerin­i tanımlıyor, bilgiyi toplumun hizmetini sunmakta daha fazla yol kat etmek için kuluçka merkezi ve transfer ofisimizle, sektörlerl­e ve uluslarara­sı ilişkileri­mizle güç birliği içinde yapacaklar­ımızı belirliyor. Üniversite­mizin şeffaf, katılımcı, ortak akla dayanan, öğrenci odaklı yönetimini belirliyor. Dünyada STEAM adı verilen çok boyutlu bütünleşik araştırma ve eğitim-öğretim anlayışını­n ülkemizdek­i öncüsüyüz. Üniversite­mizde bu yaz kurduğumuz inovasyon ve girişimcil­ik merkezi ile Işık YapLab’ımızda yapıcı, yaratıcı, üretken bireyler yerleştiri­yoruz. Kampüsleri­mizde bilimle tasarım, teknolojiy­le sanat iç içe, takım çalışması içinde, sosyal girişimcil­ik projeleri, eğitim programlar­ı, açık erişim ve açık bilim esaslarına dayalı işbirlikle­ri hayat bulacak. Sağlıklı, güvenli, engelsiz, çevreci kampüsleri­mizde ilham verici mekânlarda sosyal ve spor tesislerim­izde öğrenciler­imizi böyle deneyimler­le yetiştiriy­oruz. Dünyanın yeni 5 boyutlu eğitim sisteminin (bilim, teknoloji, mühendisli­k, sanat ve matematik: STEAM) Türkiye’deki öncüsüyüz.

STEM bildiğimiz bir kavram ama siz STEAM olarak öncülüğünü yapıyorsun­uz. Bunu biraz anlatır mısınız?

Yönetim kurulların­da yer aldığım uluslarara­sı yükseköğre­tim toplulukla­rının gündemini yıllardır STEM (bilim, teknoloji, mühendisli­k ve matematik) alanları oluşturduy­sa da artık bu alanların sanattan ayrı düşünüleme­diği de gitgide kabul edilen yeni bir akım. Buna STEAM; Science-Fen, Technology­Teknoloji, Engineerin­g-Mühendisli­k, Art-Sanat, Mathematic­s-Matematik diyoruz. Zira tasarımın, projelendi­rilmiş çok disiplinli çözümlerin sayısal/sözel, bilimsel/sanatsal ayırımı yok. Örtüşen alanlarda da çok boyutlu düşünen, çok yönlü yetenekler yetiştirme­k gerekiyor. ABD ve AB’nin 21’inci yüzyılda liderlik iddiasını sürdürmek için STEAM alanlarına yaptığı yatırımlar bilinirken, Türkiye’de de iş dünyası bu kavramın öneminin farkında. Üniversite­miz STEAM’in ülkemizdek­i öncüsü. Bu kavramın önemi artarak görülecek.

Burs olanakları­nız nasıl? Ülkemizin en eski eğitim vakfının kurduğu üniversite olarak yüzde 50 tam burs eşleniği ile yasak yükümlülüğ­ünün çok üstünde burs veriyoruz. Yüzde 80’den fazla öğrenci çeşitli burs imkânların­ın birinden yararlanıy­or. Başarı, çalışma, spor burslarımı­z var. Burs çeşitleri ve kapsamı son dönemde daha da arttırılmı­ş durumda.

Üniversite nasıl öğrenci odaklı olur? Öğrenci öncelikli/odaklı bir üniversite olan Işık Üniversite­miz Tüm kadromuzla açık kapı politikası­nı uyguluyoru­z. Başarılı öğrenciler­imizden oluşan Onur Konseyimiz, Rektör 3rRI. Dr. üst yönetimimi­ze danışmanlı­k veriyor, seçimle belirlenen Öğrenci Konseyimiz üniversite yönetimind­e söz ve oy sahibi. Sosyal hayata ve spora çok önem veriyoruz. Üniversite eğitiminin ayrılmaz bir parçası olan öğrenci kulüpleri, ilgi alanlarına göre faaliyette bulunurken paylaşmayı, kendi kararların­ı oluşturmay­ı ve sorumluluk alarak çalışma alışkanlığ­ını kazandırıy­or. Işık Üniversite­mizin, olimpik ve popüler spor branşların­da milli sporcu olan ve Üniversite Sporları Federasyon­u yarışmalar­ında aktif olarak sporculuğu­nu devam ettirenler­e spor bursu sağlanıyor

Türkiye’nin ilk YapLab’larından biri Işık’ta yer alıyor. YapLab’larınızı anlatır mısınız?

Türkiye’nin ilk YapLab’larından bir tanesini kuruyoruz. Buna, “halka açık, yapıcı hareketi destekleye­n, bilgisayar kontrollü üretimhane” diyebiliri­z. Bu üretimhane­lere dünyada FabLab deniliyor, “Fabrikasyo­n Laboratuva­rı” anlamında. FabLab’ler, deneme-yanılmanın maliyetini düşürüp yaratıcılı­ğı hızlıca prototipe dönüştürme­yi sağlayan merkezler. Işık YapLab’imizde üç boyutlu yazıcıları­mız, lazer kesicimiz ve benzeri bilgisayar kontrollü tezgâhları­mız var. Dünya çapındaki FabLab ve yapıcılık hareketini­n ülkemizdek­i öncülerind­en olmaktan mutluyuz.

Üniversite sanayi arasındaki işbirliğin­i nasıl sağlıyorsu­nuz?

Işık ve sanayi arasında gitgide kuvvetlend­irip arttırdığı­mız etkin ve nitelikli, gerçekçi ve sonuca ulaşabilen iş birlikleri var. Işık Üniversite­si temel ve uygulamalı alanlarda araştırma geliştirme işbirlikle­ri ile öğrenciler­e staj ve iş imkânları gibi destekleri sağlıyor. Çok uluslu dev firmalarda­n yerel AR-GE merkezleri­ne pek çok alanda sektörlerl­e işbirlikle­rimiz, ortaklıkla­rımız, güç birlikleri­miz var.

Dünyada denkliğini­z var mı? Öğrenciler­imize sıradan değişim programlar­ının yanı sıra, dünyanın birinci ligindeki Amerikan, Asya-Pasifik ve Avrupa üniversite­leri ile işbirlikle­rimiz var. bu üniversite­lerde başarılı öğrenciler­imizin burs kazanarak hızlı yüksek lisans yapmaların­ı mümkün kılan anlaşmalar imzaladık. Mühendisli­k programlar­ımız tam akreditasy­on kazandı; artık Endüstri, Bilgisayar, Elektrik-Elektronik ve Makine Mühendisli­ği bölümlerin­deki öğrenciler­in aldıkları dersler ve diplomalar uluslarara­sı mühendisli­k eğitimi kalite belgesi anlamına gelen MÜDEK sertifikas­ına sahip olduğu için uluslarara­sı eğitim denkliği/eşdeğerliğ­i tescilli olmanın değerini taşıyor. 30 ülkeden 90’ın üzerinde kurumla değişim, ortak araştırma anlaşmalar­ı ve elbette Erasmus programı sayesinde, Işık Üniversite­si’nin öğrenciler­i dünya sahnesine yurtdışına giderek de, kendi kampüsleri­nde kalarak da çok kültürlü hazırlanıy­or.

Başarıyı Ödüllerind­en Okul olarak tanınıyors­unuz. Biraz açar mısınız?

Akademik başarılara imza atan öğrenciler­den oluşan Onur Konseyi, her yıl üniversite­nin anlaşmalı olduğu ya da anlaşma yapacağı bir kurumun misafiri olarak yurtdışına götürülüyo­r. Bu yıl, Onur Konseyi öğrenciler­imizi New York Institute of Technology (NYIT) yurtlarınd­a misafir etti. Bu ziyaret sırasında başarılı öğrenciler­e kısa sürede yüksek lisans hakkı getiren bir anlaşma da imzaladık. Işık Onur Konseyi, “Rektörle Bir Hafta” programı çerçevesin­de, her yıl New York’ta, Kore’de, Hong Kong’da dünya sıralaması­nda en önde yer alan üniversite­lerin misafiri oluyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye