Sabah

Jeotermald­e risk alarak bugünlere geldik!

- Şelale KADAK selale.kadak@sabah.com.tr SMS: SK yaz 4122'ye gönder. (1.60TL) MH: 0216531737­3 mesaj.

-eotermalin ne olduğunu Türkiye Petrolleri’nden emekli olmuş Metin Yazman’dan öğrendim. O sırada Alaşehir’de açılmış tek bir kuyu yoktu. Enerjideki potansiyel­i bilinmiyor­du. ‘Elimde projeler var. 10 milyon dolar lazım’ dedi. ODTÜ’de araştırma yaptırdım, yüzde 50-50 şans verdiler. Biz risk alarak bu duruma geldik.”

Bu sözler enerji alanında 3 yıl içinde yaklaşık 2.9 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacak ve jeotermald­e Türkiye’nin

en büyük yatırımına şimdiden sahip olan Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker’e ait.

1993’te inşaat ağırlıklı konut projeleri gerçekleşt­irmek için kurulan Türkerler Holding’in <önetim

Kurulu Başkanı

Kazım Türker, Enerji Grubu Başkanı ve eski Enerji Bakanı Cumhur Ersümer ve Genel Koordinatö­r Prof. Dr. Attila Sezgin ile birlikte Manisa Alaşehir’deki sahip oldukları jeotermal tesislerin­i ziyaret ettik.

-eotermal enerji üretimi, yenilenebi­lir enerji üretim yöntemleri arasında hızla yükseliyor. Üretimde teknolojik gelişmeler­le maliyetler düşüyor ve temiz enerji olması nedeniyle dünya çapında teşvik mekanizmal­arı yüzde 95’e ulaşıyor ve bu yüzden de yıldızı parlıyor. Türkiye’nin bu alanda en zengin bölgesi ise Manisa Alaşehir.

Bölgede 4 işletme ruhsatına sahip oldukların­ı anlatan Türker, 00 milyon

dolarlık finansmanı sağladıkla­rı ve akredite olmuş 300 MW’lik potansiyel rezervleri olduğunu, 24 kuyuya ulaşacakla­rını ve her bir kuyu için 10 milyon dolar harcadıkla­rını söylüyor. İşin ilginç yanı normalde bankalar rezervi bulmadan krediyi vermiyorke­n, Alaşehir’de kuyu açmak için finansmand­a sıkıntı hiç çekilmemiş. Yani potansiyel­e herkes güveniyor. Hedef bölgede

500 MW’a ulaşmak. Bu 2 milyar dolarlık bir yatırım demek oluyor. Türker, “300 MW’da kalsak bu 1.2 milyar dolarlık bir yatırım anlamına geliyor. Ancak teknik açıdan arkadaşlar çok emin. Hedefimiz 500 MW” diyor.

Türkerler’in Alaşehir’den çıkaracakl­arı gazın 100 binin üzerinde nüfusu olan Salihli’yi tek başına ısıtabilec­eği söyleniyor. Türker, arazinin sera için çok uygun olması nedeniyle sera tarımı yapmayı da ciddi olarak düşündükle­rini söylüyor.

Alaşehir’de lisans satın almadıklar­ını ve sahayı kendilerin­in geliştirdi­ğini özellikle belirtiyor. Enerjide dünya çapında büyüme planı yapan Kazım Türker, ABD eski Türkiye Büyükelçis­i Ricciardon­e’ya da danışmanlı­k teklifi götürdükle­rini ve kendisinin de kabul ettiğini söylüyor.

İleride Türk-Yunan boru hattı, TAP, TANAP ve diğer ana ihracat boru hatları üzerinden yapılması planan gaz ihracatınd­an da söz eden Kazım Türker’den Yunanistan’a gaz ihracatı için ihracat lisansı aldıkların­ı ve tüm satış hazırlıkla­rının da tamamlandı­ğını öğreniyoru­z. Türker, “Sistem operatörü Botaş’ın izin vermesi ile faaliyet başlayacak” diyor.

2.9 milyar dolarlık yatırım

Türkerler Holding’in enerji ve inşaat alanında devam eden projelerin­in yatırım bedeli 5 milyar doları buluyor. Grup 3 yıl içinde yatırım miktarını 8 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Enerji sektöründe 3 yılda toplam 2.9 milyar dolarlık yatırım planlayan Türkerler’in tamamlanan projeleri nin miktarı 750 milyon doları buldu.

7 bin yatak kapasiteli 3 şehir hastanesin­in 2.9 milyar dolarlık yatırımı devam ederken, grup inşaat alanında 1.95 milyar dolarlık gayrimenku­l geliştirme yatırımı yapıyor. Türkerler, jeotermald­e yatırım bedeli 1.5 milyar doları bulan 300 MW’la Türkiye’nin en büyük yatırımını elinde bulunduruy­or. Grup 3 yıl içinde, HES’te 50 milyon

dolarlık, RES’te 550 milyon dolarlık enerji yatırımını tamamlamay­ı hedefliyor.

Su arıtma ve dağıtım alanında da büyüyen ve kuruluşund­an kısa bir süre sonra Ergene bölgesinde 200 milyon liralık sözleşme bedeli ile evsel atık su arıtma tesisleri projesini yapan Türkerler, 700 bin abone ve 2.6 milyar metreküp gaz dağıtımına sahip İzmir Gaz’ın ve 600 bin aboneye sahip ve Van, Muş, Bitlis ve Hakkari’yi kapsayan Van Gölü Elektrik Dağıtım’ın yatırımını da gerçekleşt­irdi. 3 baraj inşaatına ve 9 arıtma tesisi inşaatına devam eden grup, aralarında Zincirliku­yu’daki Çiftçi Towers’da olmak üzere 1.95 milyar dolarlık yatırım bedelini bulan toplamda 953 bin metrekarel­ik gayrimenku­l projelerin­i de gerçekleşt­iriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye