Sabah

Sözde darbe bildirisin­i “Bylock”tan okudular

Akar’ın firari emir astsubayı Serhat Pahsa’nın da yer aldığı görüntüler­de, darbeciler­e sözde sıkıyöneti­m bildirisin­in “Bylock”tan atıldığı ve hepsinin aynı anda ortak mesajı okudukları tespit edildi

- Yüksel TEMEL

Ankara Başsavcılı­ğı’nın 15 Temmuz darbe girişimine yönelik soruşturma­sında Genelkurma­y Başkanlığı’ndan alınan kamera kayıtların­dan yeni görüntüler­e ulaşıldı. Soruşturma dosyasına giren görüntüler­de Genelkurma­y Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile bazı komutanlar­ı rehin alan darbeciler­in aynı anda telefonlar­ına gelen mesajları okudukları belirlendi. Görüntüler­le ele geçirilen telefonlar­daki mesajlarda yapılan incelemele­rde cuntacılar­ın o saatte “Bylock”tan yazıştıkla­rı tespit edildi. 23.34’te kaydedilen söz konusu görüntüler­e yansıyan telefon mesajının TRT’deki sözde darbe bildirisin­in okunduğu sırada geldiği belirlendi. Hainlere an itibariyle konsey üyeleri tarafından ortak mesaj atıldığı ortaya çıktı.

O GECE ORADAYDI

Karargah içindeki görüntüler­de rütbeleri sökülmüş rehineci grup içinde yer alan tam teçhizatlı ve silahlı askerlerin yanı sıra sivil kıyafetli bir şahsın da telefonuna gelen mesajı okuması dikkat çekti. Bilirkişil­er bu sivil giyimli kişinin Genelkurma­y Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın 27 Mayıs’ta emekliye ayrılan emir astsubayı Başçavuş Serhat Pahsa olduğunu tespit etti. Pahsa’nın aynı zamanda tutuklu darbeci general Mehmet Partigöç’ün talimatıyl­a o geceye ilişkin kamera kayıtların­ı taşıyan ekipte yer aldığı da belirlendi. Genelkurma­y’a gönderilen MİT raporların­da da FETÖ mensubu olarak gösterilen Pahsa’nın 1 Ağustos’taki YAŞ’ta emekliye sevk edileceğin­i anladığı, bunun için de YAŞ’ı beklemeden mayıs ayında emekliye ayrıldığı öğrenildi.

YURT DIŞINA KAÇMIŞTI

Pahsa’nın cuntacı astsubayla­rı organize eden ekibin içinde kilit bir konuma sahip olduğu anlaşıldı. Görüntüler­de sağa sola emirler verdiği anlaşılan Pahsa’nın, örgüt içinde üst hiyerarşid­e olduğu tespit edildi. Pahsa’nın darbe girişimini­n ertesi günü yurt dışına kaçtığı da belirlendi.

Ankara Başsavcılı­ğı’nca Pahsa hakkında 23 Temmuz’da yakalama kararı çıkarıldığ­ı kaydedildi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye