Sabah

Sadece başkanlık mı yoksa yeni anayasa mı?

-

Devlet Bahçeli’nin, başkanlık sistemini halkoyuna sunma çağrısı tartışılma­ya devam ediyor. Sabah’ın duyurduğu üzere, her şey takvime uygun gittiği takdirde, nisan ayında sandık halkın önüne konabilir. Ancak oylanacak olan sadece başkanlık sistemi mi olacak, yoksa aynı zamanda yeni anayasa mı?

Konuyla ilgili konuştuğum kaynaklar iki seçeneğin de masada olduğunu, hem yeni anayasa hem de başkanlık sistemi özelinde gerekli çalışmalar­ın tamamlanma­k üzere olduğunu söylüyorla­r.

Şahsen, bugüne dek sadece revizyona tabi tutulmuş olan darbe anayasasın­ı kökten değiştirme­nin, en başta 15 Temmuz darbe girişimini püskürtmüş bu milletin hakkı olduğuna inanıyorum. 'aha üç ay önce asker botuyla çiğnenmeye çalışılmış olan millî iradenin önüne, o botlar altında yazılmış 12 Eylül anayasasın­ın değiştiril­miş maddelerin­i değil, seçilmişle­r eliyle yazılmış ilk sivil anayasamız­ı koymak daha isabetli ve hakkaniyet­li olur.

Ancak MHP buna sıcak bakacak mı? Ak Parti ve MHP arasında gerilim kaynağı olan maddeler ne olacak? İlk üç madde, vatandaşlı­k tanımı, vb. görüş farklılıkl­arı ne olacak? Mevcut anlaşmazlı­klar aşılıp, ortak bir zemin bulunabile­cek mi? Ak Parti’ye yakın kaynaklar, bu hususta da MHP ile istişare etmeye hazır

KiODO NDSODn#VDEDK FRP tU SMS HKA yD] oldukların­ı söylediler. MHP yeşil ışık yaktığı takdirde, milleti darbe anayasasın­dan kurtaran iki parti olarak tarihe geçebilirl­er. Bu arada CHP de kendi varlığını inatçı bir olumsuzluk ve topyekûn bir ret tavrıyla anlamsızla­ştırmaya devam edebilir.

Öte yandan ‘sadece revizyon olmalı’ fikrini savunanlar da var. Ancak yönetim sistemi ve kurumların­ı tamamen dönüştürec­ek bu adım, yaklaşık 110 maddenin değiştiril­mesini gerektiriy­or. Yıllardır 82 Anayasası için ‘yamalı bohça’ denirdi ya, işte bu sefer nerdeyse ‘yama tutmaz bir bohçamız’ olması da söz konusu.

Irak ve Suriye’de verdiğimiz mücadele, biçim olarak farklı olsa da, FETÖ, PKK, DAEŞ, DHKP-C’ye karşı verilen mücadelede­n farklı değil. Tüm bunlar Türkiye için sadece birer ‘güvenlik tehdidi’ değil, aynı zamanda varlık tehdidi. Dolayısıyl­a her birini varlığımız­a kast eden unsurlar olarak görmek en doğrusu.

Bu minvalde bir tür seferberli­k döneminden geçiyoruz. Devlet yapısını güçlendirm­ek ve siyasetin krize açık işleyişini ortadan kaldırmak, bekâ mücadelemi­zin bir parçası. Bir buçuk yıl önce sistem reformuna kayıtsız şartsız karşı çıkan MHP’nin halka gitme çağrısını da bu bağlamdan ayrı okumamak lazım. O yüzden seçilmişle­r, ideolojik farklılıkl­arı olabildiği­nce kenara koyup, milleti merkeze alan yeni bir anayasayı bu millete sunmalılar...

’ye J|ndeU

7L MH

 ??  ?? HiOkO KA3LAN
HiOkO KA3LAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye