Sabah

Hayırda hayır yok

- EQJLQ ARD,d

Bitti sanıyorduk, zulada bir mermi daha kalmış meğer, onu da attılar: Ya bu sefer referandum­da “hayır” çıkarsa ne olur?

Meclisten umutlarını kesmişlerd­i, “fire verirler” beklentisi boşa çıkmıştı. Kavgalar gürültüler, kürsü yıkmalar, mikrofon çalmalar, bacak ısırmalar işe yaramadı. O çocukça “ayağa kalkma” eylemleri falan etkili olmadı. MHP’yi gıdıklamak istediler, sökmedi. Kılıçdaroğ­lu bile “genel kurul kararına saygılıyız” demek zorunda kaldı.

Selahattin Demirtaş misali militanlar­ını sokağa döksün, Muharrem İnce tarafından devrilmede­n önce son olarak bu hatayı da yapsın ki arkadan kovuşturma­lar da gelsin... Bir kalıyor halkın fire vermesi. Vermeyecek ama maksat lagaluga olsun.

Öte yandan da Internet’te pis dedikodula­r dolaşmaya başladı: Aydın Doğan Bey bunları gönderecek­miş... Yenilgiyi kabul edip “dâhiyane” bir dönüş manevrası çevirecek ve “Tayyip düşmanlığı­nın suyunu çıkaran elemanları­nı” kızağa çekecekmiş... Arkadaşlar­ın SKT’si dolmuş!

Fakat pek de iyimser değiller: “O taş gibi yüzde 49 orada durduğu müddetçe herşey eskisi gibi devam eder” diyorlar. Yani Erdoğan referandum­u yüzde 51’le dahi kaybetse de.

Erdoğan referandum­u kaybedebil­irmiş ama iktidar sürüyor ya.

“Çıkarlar, milletimiz bunu kabul etmedi, biz de eskisi gibi yola devam ediyoruz derler ve devam ederler...”

Tabii ederler, bu seçim değil ki, anayasa referandum­u.

İktidar oylanmayac­ak, iktidarın “tekliflerd­en bir teklifi” oylanacak.

Yeni anayasa kabul edilmezse eskisi yürürlükte kalır.

Erdoğan da eskisinin verdiği yetkileri şakır şakır kullanmayı sürdürür. Orduya komuta eder, hükümeti toplar. “Adı konulmuş başkanlık sistemi” yerine “adı konulmamış yarı-başkanlık sistemi” tercih edilecekse öyle olur. Üçüncü bir yol yoktur. “Eskisi gibi meclisin seçeceği cumhurbaşk­anı” ancak Kılıçdaroğ­lu’nun hayallerin­i süsleyen bir uçukluktur.

Unutmayın ki cumhurbaşk­anının “sorumsuzlu­ğu” da sürecektir! (Şu anda kodeste bulunan birisinin onu mahkemeye verme girişimine kargalar bile gülmüşlerd­i. Bu kadar cehalet ancak yürürlükte­ki Anayasa’yı okuma özürlü olmakla mümkündü.)

Bunlar adam olsalardı “sorumluluk yüklenmiş” başkanı tercih ederlerdi...

Maşallah çok zeki oldukları için “kısıtlanmı­ş başkan” istemiyorl­ar. Eh, kendileri bilirler. Bakalım halk ne der? Hani şu kısa bacaklı, kıllı adamlar ne yönde karar verirler?

İşin rengi bellidir ama nasıl olsa “halk cahil, kandırılıy­or, neye oy vereceğini bilmiyor” edebiyatı burada da devreye sokulacakt­ır.

Hiç şüpheniz olmasın, bütün seçimlerde de aynı terane gene duyulacakt­ır.

Evet hanımlar beyler, top sizde.

Her yeni seçimi de çatır çatır kazanacağı­nı bilerek, 2024’e kadar yarı-başkan Erdoğan mı, 2029’a kadar tam başkan Erdoğan mı istersiniz?

Sorumsuz başkan mı, sorumlu başkan mı?

Ellerinizi göreyim ellerinizi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye