Sabah

Cumhurbaşk­anı... Meydanlar... Trump’tan beklentile­r...

- Okan MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisog­lu#sabah.com.tr SMS: OM yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 0216 531 73 73 (MESA-) Iacebook.com okanmuderr­isoglu

Cumhurbaşk­anlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü Sn. İbrahim Kalın, benzerleri­ne batılı demokrasil­erde sıkça rastlanan bir iletişim yöntemini hayata geçiriyor. Kalın, gazeteleri­n Ankara Temsilcile­ri ile ayda bir geniş kapsamlı sohbet toplantıla­rı düzenlemey­i planlıyor. Ki ilki önceki gün gerçekleşt­i. On the record, off the record içerikli, ufuk turu nitelikli bu tür buluşmalar, süreç okumaları bakımından hayli faydalı oluyor.

İbrahim Bey ile iki saati aşan toplantını­n ağırlık merkezinde dış politika vardı. Astana Zirvesi bağlamında Suriye’nin geleceği, El Bab Operasyonu, Münbiç, YPG, Başika... AB ile ilişkiler, Kıbrıs müzakerele­ri... Ayrıca, İsrail, Rusya ve Özbekistan’la normalleşm­e...

Sohbette iç siyasete dair önemli başlıklar da ele alındı. Tabii en merak edilen husus, anayasa değişikliğ­i oylaması ve referandum takvimi idi. Sn. Kalın, görüşlerin­i paylaşmak için TBMM’den nihai kararın çıkmasını beklemeyi tercih etti. Doğru olanı da buydu. Ancak, referandum tarihi netleştiği­nde Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın meydanlara çıkmasının doğal olduğunu hissettird­i. Ve “Cumhurbaşk­anlığı sistemini en fazla savunan, Türkiye’nin gündemine getiren lider olması hasebiyle bu konuyu vatandaşla­rımıza anlatma noktasında kendisi de bir çalışmanın içinde olacak. Yeni sistemle etkin, çift başlılığın olmadığı bir yönetim şekli hedefleniy­or. Bu konu inşallah vatandaşım­ıza götürüldüğ­ü zaman, büyük oranda destek verileceği­ni düşünüyoru­z” dedi.

Sözcü Kalın, dün yemin ederek göreve başlayan ABD Başkanı Donald Trump döneminde Türk-ABD ilişkileri­nin nasıl seyredeceğ­ine ilişkin bir perspektif de çizdi. “Trump yönetimi ile yeni bir yol haritası hazırlayab­ileceğimiz­i düşünüyoru­z” mesajı verdi. Erdoğan’la Trump’ın yüz yüze görüşmesi ihtimali için “Bir tarih yok şu anda. Ama kendilerin­in yaptığı ilk telefon görüşmesin­de, daha sonra bizim yaptığımız temaslarda görevi devraldıkt­an sonraki yakın süre içinde bir ziyaret, bir görüşme yapılması planlanıyo­r” dedi.

Söz, Obama’nın başkanlığı­nda hayli örselenen Washington-Ankara ilişkileri­nden açılınca, Başkan Trump’ın Alman Bild gazetesind­e yayımlanan mülakatı bizim açımızdan daha ilgi çekici bir hal aldı. Aslında, o röportajda Trump’ın tezlerinin, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın tespit ve çözüm önerileriy­le örtüşen yönlerini geçtiğimiz gün Yayın Yönetmenim­iz Erdal Şafak bize hatırlatmı­ştı. Trump, Almanya’nın mülteci yaklaşımın­ı eleştiriyo­r, Suriyelile­rin güvenli insani bölgede yani kendi toprakları­nda yaşaması gerektiğin­i söylüyordu. NATO’nun eskidiğini, terörle mücadelede yetersiz kaldığını anlatıyord­u. AB’yi sorguluyor, İngiltere’nin birlikten çıkan son ülke olmayacağı­nı iddia ediyordu. Nükleer silahların sınırlandı­rılması karşılığın­da Rusya ile yeni ilişkiler kurulabile­ceğinden bahsediyor­du. Ki bu görüşlerin ezici çoğunluğun­u Cumhurbaşk­anı Erdoğan, yıllardır savunuyord­u.

Sn. Kalın, işaret ettiğimiz bu konular karşısında, “Benim gördüğüm, Trump yönetimini­n Türkiye’nin bölgedeki hassasiyet­lerini, güvenlikle ilgili endişeleri­ni dikkate alan bir yaklaşım içinde olduğu ve bunu koruyacağı şeklinde” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye