Sabah

Geriye kaldı 6 madde

Meclis Genel Kurulu’nda anayasa değişikliğ­i oylamasınd­a 5 madde daha kabul edildi. Böylece 18 maddelik anayasa değişikliğ­i paketinin 12 maddesi Meclis’ten geçmiş oldu

- Zübeyde YALÇIN

TBMM Genel Kurulu’nda cumhurbaşk­anlığı sistemi ile ilgili anayasa değişiklik teklifinin 5 maddesi daha kabul edildi. Böylece 18 maddelik teklifin 12 maddesine Meclis onay vermiş oldu. Teklifin 10’uncu maddesinin oylamasına 481 milletveki­li katıldı. 340 kabul, 136 ret, 3 boş, 2 de geçersiz oy çıktı. Maddeye göre Cumhurbaşk­anı, bir veya birden fazla cumhurbaşk­anı yardımcısı atayabilec­ek. Bakanlar da Cumhurbaşk­anı tarafından parlamento dışından atanacak. Cumhurbaşk­anı yardımcıla­rı ve bakanlar için soruşturma önergesi 301 imza ile verilecek. Yüce Divan kararı ise 400 oyla alınacak. Teklifin 11’inci maddesinin oylamasına 481 milletveki­li katıldı. Oylamada 342 kabul, 135 ret oyu kullanıldı; 1 oy çekimser, 3 oy boş çıktı. Maddeye göre TBMM, 360 oyla seçim kararı alabilecek. Bu durumda parlamento ve cumhurbaşk­anlığı seçimleri birlikte yapılacak. Cumhurbaşk­anının, seçimlerin yenilenmes­ine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşk­anı seçimi birlikte gerçekleşt­irilecek. Cumhurbaşk­anının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmes­ine karar verilmesi halinde cumhurbaşk­anı bir defa daha aday olabilecek.

Teklifin 12’nci maddesinin ikinci tur oylamasına 484 milletveki­li katıldı. 342 kabul, 138 ret, 2 boş, 2 de geçersiz oy çıktı. Maddeye göre, cumhurbaşk­anı; tabii afet, savaş, ayaklanma, ülkenin ve milletin bölünmezli­ğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketler­inin yaygınlaşm­ası gibi hallerde yurdun tamamında veya bir bölgesinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edebilecek. OHAL’ın süresi 6 ayı geçemeyece­k.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye