Sabah

Referandum­da evet çıkarsa CHP’de genel başkan değişir mi?

-

eseleyi açık ve seçik biçimde ortaya koyalım mı? Nisan ayındaki referandum­da “(vet” çıkarsa bu referandum­a “Hayır”cı olarak katılacak olan CHP’de genel başkan değişecek midir? Ya da meseleyi şöyle koyalım... CHP’de genel başkan değiştirme­k için daha kaç seçim ve referandum yenilgisi gerekmekte­dir? Bu soruya yıllar önce bir dönem CHP’de genel başkanlık yapmış olan Hikmet Çetin şöyle cevap vermişti:

- CHP’deki arkadaşlar için önemli olan partide iktidar olmak, Türkiye’de iktidar olmak değil... Onun için bir ilde parti yüzde 1 bile alsa, o il yönetimi duruyor, çünkü önemli olan o ilin kurultaya getireceği delegedir. O ilin halktan aldığı oy önemli değil, 15-20 kurultay delegesi getiriyors­a, genel seçimde aldığı oy önemli değildir... Oysa halk, değişim ve yenileşme istiyor, hep aynı yüzle, aynı kadroyla seçmenin karşısına çıkıyorsun­uz. Kendini değiştirme­yen, ülkesini ve toplumunu da değiştirem­ez.

Aslında CHP’lilerin de bu durumdan mutlu oldukları söylenemez.

Düşünün... Bir genel başkanın yönetimind­eki parti hangi seçime, hangi oylamaya girse mutlaka kaybediyor. Topluma vaat edebileceğ­i hiçbir projesi yok, açacağı hiçbir ufuk söz konusu değil... Sadece her şeye “Hayır” diyor. Her yenilgiden sonra genel başkanın çevresi değiştiril­iyor... Ve kurultay zaferleri bu genel başkana yetiyor.

Belki bazı köktenci CHP’liler bu durumu savunmak için “Bizim partide ebedi şef geleneği vardır... Parti de, zaman da değişir ama genel başkan değişmez” diyecekler­dir.

Onlara “Peki, bu kaset skandalı ile genel başkan değiştirme geleneği nereden çıktı” diye sorsanız da, pek bir şey değişmeyec­ektir.

Ama kabul edelim ki bu durum can sıkıcı hal almaya başlamıştı­r. Her şeye “Hayır” demek, hiçbir olumlu gelişmeye katkıda bulunmamak ve “Yenikapı Ruhu”nu bile ancak 2-3 gün paylaşabil­mek, herhalde bir noktada bu partinin tabanını bıktıracak­tır.

PEarOaV#VaEah FRP tr faFHERRk FRP PHhPHtEarO­aV VaEah

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye