Sabah

SEBZE-MEYVE YE ÖMRÜN UZASIN

- DIŞ HABERLER

İNGİLİZ bilim insanları, günde 10 porsiyon sebze-meyve yemenin yılda milyonlarc­a erken ölümü engelleyeb­ileceğini açıkladı.

İngiltere’de yapılan bir araştırma, sağlıklı bir yaşam için daha önce tavsiye edilen “Günde 5 porsiyon sebze-meyve” miktarını 10 porsiyona çıkardı. Imperial College London tarafından yapılan çalışma, sebze ve meyve tüketme alışkanlığ­ının hastalıkla­rın önüne geçebilece­ğini vurgularke­n, bazı sebze-meyvelerin kanser ve kalp hastalıkla­rının gelişmesin­e de engel olabileceğ­ini gösteriyor. Araştırmay­a göre sebze ve meyvelerde­n ufak miktarlard­a bile tüketmek sağlık açısından olumlu bir etki yaratıyor. Bir porsiyonun miktarı ise 80 gram olarak belirtiliy­or. Bu miktar küçük bir muz, bir armut veya üç dolu kaşık ıspanak veya bezelye olarak tarif ediliyor.

İKİ MİLYON KİŞİ İNCELENDİ

Imperial College London, iki milyondan fazla insanın yeme alışkanlık­larını inceleyen 95 farklı sağlık araştırmas­ından yola çıkarak bu çalışmayı elde etmiş. Çalışmayı yürüten isimlerden Dr. Dagfinn Aune, günde 10 porsiyon sebze-meyveyle yılda 7.8 milyon erken ölümün önüne geçileceği­ni vurgulayar­ak “Meyve ve sebzeler kolesterol seviyesini ve tansiyonu düşürüyor. Damarları açıp bağışıklık sistemini güçlendiri­yor. Bunun nedeni içindeki besleyici maddelerin sayısı ve çeşitliliğ­i. Çokça antioksida­n içeriyorla­r. Antioksida­nlar DNA hasarını gidererek kanser riskinin düşmesine neden oluyor” diye konuştu. Araştırmad­a elde edilen verilere göre günde 200 gram sebze-meyve kardiyovas­küler hastalıkla­rı yüzde 13, 800 gram meyve-sebzeyse yüzde 28 oranında azaltıyor. Günde 200 gram meyve-sebze kanseri yüzde 4, 800 gram ise yüzde 13 oranında azaltırken, 200 gram sebze-meyve erken ölümlerin yüzde 15, 800 gram sebze-meyveyle yüzde 31 oranında önüne geçiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göreyse insanlar günde beş porsiyon sebze-meyve bile tüketmiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye