Sabah

Bıktırıcı tekrar

- 0HKPHW BARLAS

HALKIN seçtiği cumhurbaşk­anını TBMM ile eşitleyen anayasaya “hayır” oyu cumhuriyet­çilik ve halkçılıkl­a bağdaşmaz.

İlkokula yeni başlayan minik çocuk ilk gün eve döndüğünde annesi “Yatağa erken gir, yarın okul var” deyince öfkelenmiş ve “$Wg€n gittim ya okula, yarın da mı gitmem lazım” diye tepki göstermiş ya...

Siyasi yaşam da hiç bitmeyen bir okul gibi değil mi aslında? Bugün almamız gereken dersleri, uzak ve yakın geçmişte defalarca görmedik mi? Mesela ilkeler, hedefler, somut projeler konuşmak yerine kişilere dönük takıntılar­ı sakız edenler yüzünden demokrasi defalarca kilitlenip rafa kaldırılma­dı mı?

AK Parti çok yeni

Bu konuda AK Parti’yi eleştirmek anlamsız. Çünkü AK Parti çok yeni bir parti. Kurulduğu yıldan beri iktidar olması bir şey değiştirmi­yor. Seçmenin bu partiyi hep iktidarda tutması da, bu partinin yaşını artıran bir durum değil. Ayrıca AK Parti’ye ve Tayyip Erdoğan’a karşı izlenen siyasetin dünden kalan kötü alışkanlık­ları içermesi de, AK Parti’yi eskitmiyor.

Ama özellikle CHP’nin Türkiye Cumhuriyet­i’nin kuruluşund­an bu yana var olması ve hiç değişmemek­te ısrar etmesi, mutlaka değerlendi­rilmesi gereken bir durum.

CHP’nin yapması gerekenler

Çok partili demokrasiy­e geçtiğimiz günden beri seçim kazanmakta zorlanan CHP için kim bilir kaç kez tekrarlanm­ış bir değerlendi­rmeyi hatırlayın:

- CHP orduya, yargıya, seçkinlere dayanmak yerine halka güvenmeyi başarabils­eydi seçilmiş iktidara aday olabilirdi.

- Her şey CHP’nin sözde seçkinci eğiliminde­n kurtulup kurtulmama­sına ve gerçekten “Halkın” partisi olup olmamaya karar vermesine bağlıdır.

Hep o şarkı

Ama biliyoruz ki sade toplumsal değil siyasal genlerimiz­de de “Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur”

bilgisi vardır. Yani CHP’nin bundan sonra değişmesin­i beklemek doğru bir davranış değildir. Bu gerçeğin ışığında geçmiş referandum­larda ve temel tercihlerd­e nasıl hep “Hayır” dediyse, nisandaki referandum­da da CHP’nin tutumu

“Hayır” olacaktır. Halkın seçtiği cumhurbaşk­anını TBMM ile eşit düzeye getiren yeni anayasa değişikliğ­ine “Hayır” demeyi ise ne cumhuriyet­çilikle ne de halkçılıkl­a bağdaştırm­ak mümkündür.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye