Sabah

McCain gizlice Kobani’ye gidip PYD’ye silah sözü verdi

-

“Türkiye’nin yeni bir toplum sözleşmesi­ne ihtiyacı vardır ve sorumluluk hepimizin sırtındadı­r. Bize göre, bilhassa 15 Temmuz’dan sonra bu ihtiyaç acil bir hal almıştır. Türkiye’de hiçbir şey, 14 Temmuz’daki gibi olmayacak, olamayacak­tır. Milletimiz­in yeni bir soluğa, yeni bir hukuki mutabakata yönelik çağrı ve talebi hissedilir ölçüde fazladır. Bunu görmezden gelemeyiz, kulağımızı­n üstüne yatamayız.”

Her şey MHP lideri Bahçeli’nin, 11 Ekim 2016’daki meclis grup toplantısı­nda dile getirdiği bu sözlerle başladı. Yürütmede çift başlılık, başına buyruk bürokrasi ve yönetim boşluğunun terör örgütleriy­le de yabancı kaynaklı sabotajlar­la da mücadeleye engel olduğunu gören Bahçeli, millî bir refleksle anayasa değişikliğ­ini gündeme taşıdı. Çünkü icra erki sağlam bir devlet yapımız olmazsa, ayakta kalmanın ‘ateşten gömlek’ olduğu bu coğrafyada bekâ sorunu yaşayacağı­mız kesindi. Nitekim 15 Temmuz’a giden yoldaki taşları döşeyen de bu işlevsiz sistemdi.

Bu hayatî sorunumuzu Cumhurbaşk­anı’nın şahsi meselesiym­iş gibi sunanların iki amacı var: İlki, Bahçeli’nin bu süreçteki millî özneliğini gizlemek. İkincisi ise, Erdoğan’ın bahsedilen yetkilerin hiçbirine ihtiyacı olmadığını, zaten parti ve devlet erki üzerindeki etkisinin hem Binali Yıldırım’ın özverisi hem de 15 Temmuz’un tesiriyle tartışılma­z hale geldiğini gözlerden kaçırarak değişikliğ­i nefsî kaygıymış gibi göstermek.

Anayasa değişikliğ­ini Erdoğan’ın şahsi meselesi gibi sunanların aynı zamanda 7 Haziran sonrası, CHP ve hatta HDP ile koalisyonu savunanlar olması, Erdoğan’ı bir şekilde “Külliye’ye hapsedip” izole etme projesini benimsedik­leri ve ifşa oldukları düşünülürs­e, “Hayır” kampanyası­na verdikleri açık veya örtük desteğin altında aslında anayasa değişikliğ­ine muhalefet motivasyon­unun yatmadığı anlaşılır.

Yani esas dert, yine ve her zaman olduğu gibi Erdoğan’dır ve meselesi vatan değil, kendi şahsı olanlar da bizzat bu zevattır. Kutlu yürüyüşünü tankların durduramad­ığı bu halkı, sinsi korkaklar yolundan döndüremez.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye