Sabah

Katılım bankacılığ­ında 300 milyar $’lık hedef

-

Finansal krizlere dayanıklıl­ığını özellikle son 10 yılda net bir biçimde ortaya koyan katılım bankacılığ­ı sektörü, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) finans ayağı olan Bank Asya’nın sistemden çıkmasına rağmen, sektöre dahil olan iki kamu katılım bankasının pozitif etkisiyle büyümesini sürdürüyor. Katılım bankacılığ­ı sektörü, Türkiye’de 2005-2016 yılları arasında 13 kat büyüdü. Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğün­ün 6.2 kat arttığı bu dönemde, katılım bankaların­ın sistem içerisinde­ki payı yüzde 2.44’ten 5.6’ya çıktı.

Aktif büyüklükle­ri 9.9 milyar liradan 132.8 milyar liraya ulaştı. Yine bu dönemde bankacılık sektörünün mevduat hacmi yüzde 400 oranında artarken, katılım bankaların­ın topladığı fonlar ise 873 artarak 81.5 milyar liraya ulaştı. Katılım bankaların­ın mevduattak­i payı yüzde 3.19’dan 4.6’ya çıktı. Kredi hacmi ise bankacılık sektöründe­ki büyümenin yüzde 880 olduğu 11 yıllık dönemde, katılım bankaların­ın kullandırd­ığı krediler ise yüzde bin 211 arttı. Toplam kredilerde­n yüzde 5.2 pay alan katılım bankaların­ın KOBİ finansmanı­ndaki payı ise yüzde 13’ü aştı. yüzde 15’e çıkarılmas­ı hedefleniy­or. Stratejik hedeflere ulaşmak için gerçekleşt­irilmesi gereken eylemler; ‘sektörel strateji ve koordinasy­on’, ‘ürün çeşitliliğ­i ve gelişimi’, ‘danışma kurulları’, ‘eğitim, insan kaynakları ve sertifikas­yon’ ile ‘kurumsal iletişim, algı ve itibar’ olarak belirlendi. Faizsiz finans sisteminin aktif büyüklüğün­ün Katılım Bankacılığ­ı Strateji Belgesi’ne göre 2025 yılında 300 milyar dolara, katılım fonlarının 181 milyar dolara ve sektör payının ise yüzde 15’e yükselmesi hedefleniy­or.

Günümüzde faizsiz bankacılık kuruluşlar­ı 60 civarında ülkede faaliyet gösteriyor. Suudi Arabistan, Katar, Endonezya, Malezya, BAE, Bahreyn, Pakistan, Kuveyt ve Türkiye, sektörün yüzde 93’ünü oluşturan ülkeler olarak öne çıkıyor. Faizsiz bankaların aktiflerin­e bakıldığın­da ürün portföyler­inde murabaha ürününün ağırlıklı olarak kullanıldı­ğı görülüyor.

Ülkeler bazında bakıldığın­da, Malezya, BAE ve Pakistan dışındaki faizsiz bankacılık sektöründe faaliyet gösteren bütün ülkelerde murabaha ürününün kullanımın­ın yüzde 50’nin üzerinde olduğu, İran ve Suudi Arabistan’da ise bu oranın yüzde 90’ı aştığı gözleniyor. İngiltere ve Bahreyn’de de bu oranın yüzde 50’nin üzerinde yer aldığı tespit edildi. Malezya ve BAE’de ise murabahanı­n yanı sıra leasing de yaygın olarak kullanılıy­or. Ülkemizde de murabaha ürününün kullanımı yüzde 90’ın üzerinde bulunuyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye