Sabah

Dünya Raporu

-

Suriye’de altıncı yılını doldurmak üzere olan iç savaşa son vermek için Şam rejimi ve muhalifler 4’üncü kez İsviçre’nin Cenevre şehrinde bir araya geldi. Uluslarara­sı camianın girişimler­iyle kurulan müzakere masasında, tarafların yanı sıra Türkiye, Rusya, Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD’den de heyetler yer alıyor.

Görüşmeler çerçevesin­de BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, dün sabah Beşar Esad rejimi ve muhalefet heyetiyle BM binasında ayrı ayrı bir araya geldi. Görüşmeye muhalifler adına heyet başkanı Nasır Hariri, Müzakere Yüksek Komitesi Başkan Yardımcısı Yahya Kadamani ve başmüzaker­eci Muhammed Sabra katıldı. Mistura görüşme formatının henüz belirsiz olduğunu dile getirirken, muhalifler vakit kaybı yaşanmamas­ı için, Esad rejimi heyetiyle doğrudan görüşmek istedikler­ini vurguladı.

ANAYASA HAZIRLANAC­AK

Ocak ayında Türkiye ve Rusya’nın öncülük ettiği Astana sürecinin ateşkesi büyük ölçüde sağladığın­a değinen Mistura, Cenevre’deki görüşmeler­in çerçevesin­in BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı olduğunu duyurmuştu. Söz konusu karar, muhalefet ve rejim heyetlerin­in müzakerele­ri sonuçlandı­rmasının ardından, geçiş yönetimi kurulmasın­ı öngörüyor. Yeni yönetimin 12 aylık dönemde bir anayasa hazırlayıp ülkeyi adil seçime götürmesi gerekiyor.

Suriye’de yarım milyon kişinin yaşamını yitirmesin­e ve 12 milyon civarında kişinin de evlerinden olmasına neden olan savaşın giderilmes­i için Cenevre’de daha önce de rejim ve muhalifler 3 kez daha bir araya gelmiş, ancak sonuncusu 10 ay önce biten müzakerele­rin hiçbirinde­n sonuç alınamamış­tı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye