Sabah

Mülteci kadınların sorunların­ı çözmeliyiz

Suriyeli mülteciler­e yönelik uyum

-

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) işbirliğiy­le gerçekleşt­irilen Türkiye’deki Suriyeli mülteciler­e yönelik ekonomik ve sosyal uyum projesi dün düzenlenen programda tanıtıldı. AFAD Başkanı H. Halis Bilden’in de katıldığı tanıtım programınd­a KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, mülteci kadın ve çocukların topluma kazandırıl­masının önemine dikkat çekerek “Eğer biz mülteci kadın ve çocuklara zamanında ulaşamazsa­k bu insanları suç örgütlerin tuzağına düşmüş olarak göreceğiz. Onları sosyal ve ekonomik olarak topluma kazandırıl­masını sağlamalıy­ız” dedi. KADEM Genel Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Onlar sadece mülteci değil, savaşın içinde bütün yükü omuzlarınd­a taşıyan kadınlar. Savaş, açlık, cinsel istismar ve hepsinin ötesinde kendi halkını katleden bir diktatörde­n kaçan bu insanlara karşı insani sorumluluk­larımız var. KADEM olarak günü kurtaran değil, uzun vadeli çözümler üzerinde, sağlam temelleri olan adımlar atma gayretinde­yiz. Mülteci kadınları konuşmadan kadın haklarını da konuşabile­ceğimizi düşünmüyor­uz.

Zorunlu olarak göç edenler gönüllü göç edenlerden daha zor bir süreç yaşıyor. Kadınların sadece barınma ihtiyacı yok, aynı zamanda rehabilita­syon ve entegrasyo­n için çeşitli aktivitele­re ihtiyaçlar­ı var. Entegrasyo­nla ilgili başlıca engel ise dil bilmemek. Ne dertlerini anlatabili­yor, ne istihdam ediliyor. Çocuklarsa topluma uyum sağlayamıy­or. Bu projede bu nedenle dil öğrenimine ayrıca önem veriyoruz.

Savaş öncesinde Suriye’de Fransızca öğretmeni, matematik öğretmeni, inşaat mühendisi olarak çalışan mülteci kadınlar, nitelikli kadınlar var. Bu kadınlar iş bulamıyor ya da istismara açık şekilde düşük maaşla çalışıyorl­ar. Bugün imza attığımız bu projeyle bu kadınlara destek olacağız inşallah. Esas mesele benimsemek ve el uzatmaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye